Hlavní obsah

Opar se bude vždycky vracet. Záleží na tom, jak včas ho léčíte a jakou máte imunitu

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Opar je kožní virové onemocnění, které může potrápit děti i dospělé. Jakmile ho jednou dostanete, zůstáváte nosičem až do konce života. Záleží pak na imunitě a momentálním zdraví, jestli se znovu objeví.

Článek

Opar se vyskytuje na sliznicích, rtech, ale také na genitáliích a v oblasti hýždí. Když se jím jednou nakazíte, už se ho nikdy zcela nezbavíte. Prvotní infekce probíhá většinou v dětství. Virus v těle přetrvává a v případě určitých spouštěčů se reaktivuje. Spouštěčem může být horečka, stres, zvýšená fyzická námaha či chlad.

Jak opar vzniká

Opar neboli herpes simplex je infekční virové onemocnění, které způsobuje virus typu HSV-1 nebo HSV-2. První typ se projevuje na sliznicích a rtech. Přenáší se slinami, kapénkami a přímým kontaktem s nakaženým člověkem. Virus typu 2 se přenáší sexuální cestou nebo při porodu z matky na dítě a objevuje se na genitáliích a v oblasti hýždí.

Opar na rtu

Od nákazy či aktivace viru může trvat i pět dnů, než se objeví první příznaky. V první fázi začnou rty obvykle brnět či svědět, objeví se mravenčení, pálení. V druhé fázi dochází k zarudnutí místa a tvorbě puchýřků. V třetí fázi puchýřky praskají a vytváří se bolestivý a infekční vřídek. Následuje čtvrtá fáze, v níž se vřídek hojí a vytváří se stroupek.

Komplikace léčby oparu na rtech

Opar na rtu může často praskat a krvácet, což zpomalí hojení. Pokud se nedodržuje správná hygiena, může se přidružit i bakteriální infekce.

Foto: Julia Zavalishina, Shutterstock.com

Jakmile jednou opar dostanete, nejspíš to nebude naposledy.Foto: Julia Zavalishina, Shutterstock.com

Jak dlouho je opar nakažlivý

Člověk, který má opar, je nakažlivý po celou dobu infekce. Nejvíce je infekční v období mezi výsevem puchýřků a vznikem stroupků.

Jak se opar na rtu léčí

Ošetření oparu se doporučuje hned při prvních příznacích, nejlépe do několika hodin. U základního projevu na rtu je léčba lokální, nejčastěji se používají různá volně prodejná antivirotika. Všechna jsou nejúčinnější v první fázi oparu, protože zabraňují dalšímu výsevu puchýřků a zkracuje se tím doba léčby. Existují i antivirotika ve formě tablet, která jsou vázaná na lékařský předpis a jsou vhodná pro oba typy viru a také při opakujících se infekcích.

Jak se antivirotika používají

Velmi důležitá je četnost používání mastí či podávání tablet. Bývá to obvykle 5× denně ve čtyřhodinových intervalech. Na podporu hojení lze použít náplasti s hydrokoloidní vrstvou, která vytváří vlhké prostředí pro hojení a brání zanesení bakteriální superinfekce. Přes náplast jde nanést make-up.

Jak poznat genitální opar

Opar typu HSV-2 se může vyskytnout na penisu či sliznici vagíny. Genitální opar je vysoce infekční a přenášet se může nejen pohlavním stykem, ale i infikovanými prsty či ručníkem. Před přenosem stoprocentně neochrání ani kondom. Inkubační doba je 2-14 dnů.

Projevuje se pálením, řezáním a zarudnutím sliznice v oblasti genitálií, ale také vnitřních stehen či hýždí. Po několika hodinách se vytvoří puchýřky a bolestivé vřídky. Mohou se objevit i zduřelé uzliny a teplota.

Jak se léčí genitální opar

Léčba genitálního oparu je komplikovanější vzhledem k místu výskytu. Vždy je potřeba navštívit lékaře, léčba je nutná u obou sexuálních partnerů. Léčí se antivirotiky, pomohou i lokální. Ta však nejsou samostatně dostatečně účinná, je třeba podávat antivirotika celkově. Lokálně lze použít zinkové masti. Zinek puchýřky vysuší a zklidní pokožku.

Opar v těhotenství

Opar je nebezpečný u těhotných žen, které nikdy opar neměly. Tam hrozí přenos viru na novorozence při porodu a často se doporučuje císařský řez. Opar u žen, které ho již dříve měly, nepředstavuje riziko ani v těhotenství. Léčbu je vždy nutné konzultovat s lékařem, aby byla bezpečná.

Foto: Feelkoy, Shutterstock.com

Těhotným, které měly opar už někdy předtím, riziko nehrozí.Foto: Feelkoy, Shutterstock.com

Jak se bránit před oparem

Při opakovaných oparech je vhodné podpořit imunitu vitaminy C, D a ze skupiny B, zinkem a selenem. Preventivně je vhodné minimalizovat stres a dbát na hygienu. V případě častého opakování je vhodná dlouhodobá léčba celkovými antivirotiky nebo léky podporujícími slizniční imunitu.

Opar

  • Příčiny vzniku: Opar je infekční virové onemocnění, které způsobuje virus typu HSV-1 nebo typu HSV-2. První typ se objevuje na rtech, druhý typ oparu na genitáliích.
  • Projevy: Onemocnění má několik fází, v první fázi obvykle brní a svědí rty, v druhé dojde k zarudnutí a tvorbě puchýřků. V třetí fázi puchýřky praskají a vytváří se bolestivý a infekční vřídek. Na genitáliích se projevuje obdobně, mohou také zduřit uzliny a objevit se teplota.
  • Léčba: Léčba je nutná od prvních příznaků, nejprve lokální v podobě volně prodejných antivirotik. Při opakovaných infekcích jsou vhodná antivirotika v podobě tablet, která jsou na recept.
  • Komplikace: Opar je rizikový u těhotných žen, kde hrozí přenos viru na novorozence při porodu. V takovém případě se často doporučí císařský řez.

Odborná konzultace: PharmDr. Ivana Lánová, konzultantka BENU lékáren a členka České lékárnické komory

Reklama

Načítám