Hlavní obsah

Krvácení dásní může vést až ke ztrátě chrupu! Co všechno hrozí a jak jej řešit

Foto: Q-stock, Shutterstock.com

Foto: Q-stock, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krvácení z dásní nikdy nevěstí nic dobrého. Mnoho lidí ho podceňuje a potom toho lituje. Kdykoli se při čištění zubů nebo třeba při zakousnutí jablka objeví krev, řešte to hned, jinak můžete přijít o chrup.

Článek

Pamatujte si jednoduché pravidlo. Zdravé dásně nekrvácí. Pokud ano, nejsou v pořádku. Je třeba se zaměřit zejména na správné čištění zubů a to se neobejde jednak bez mezizubních kartáčků, ale také bez pravidelné návštěvy dentální hygieny.

Příčiny krvácení dásní

Jaké potíže může krvácení z dásní značit? Potíže s krvácením dásní značí obvykle zánět dásní neboli gingivitidu. Podle stomatologů je zánětem dásní ohroženo až 90 procent Čechů.

Krvácení je způsobeno plakem, což je povlak na zubech, mezi nimi a v jejich okolí, tedy i v okolí dásní. Plak je plný bakterií. Jestliže se pravidelně neodstraňuje, dráždí dásně a ty jsou zarudlé, je v nich zánět a krvácejí.

Jak se liší gingivitida a parodontitida

Lze prostě říci, že ho má každý, kdo nečistí své zuby dokonale. Dobrá zpráva ale je, že gingivitida je vratné onemocnění.

To ale neplatí pro parodontitidu (laici někdy používají slovo parodontóza či paradentóza), což je bakteriální zánět tkání zubů, na kterých je chrup zavěšený. Dásně jsou poškozené, krčky zubů se odhalují, zuby se uvolňují a to pak končívá ztrátou chrupu.

Zánět dásní nebolí, kromě krvácení se může poznat podle zápachu. Bakterie, které se v plaku usazují, totiž produkují toxiny, které způsobují, že dech nemocných je velice nepříjemný. Zapáchají ale i zubní kazy a také parodontitida.

Výjimečně můžou dásně krvácet také v důsledku nedostatečné výživy, zejména kvůli nedostatku vitaminu C (známé kurděje), vitamínu K a železa.

Foto: sruilk, Shutterstock.com

K zubaři byste měli jít alespoň dvakrát ročněFoto: sruilk, Shutterstock.com

Jak se krvácení dásní léčí

V první řadě musíte k zubaři, který vás vyšetří a zjistí, kde je příčina. Jde-li jen o špatnou techniku čištění, potřebujete dentální hygienu, tam vás naučí zuby čistit a také odstraní zubní kámen, který vznikl zjednodušeně z usazeného plaku a který také dále plak doslova přitahuje.

O zuby se musíte starat pravidelně, zásadní je čištění. Existují i speciální pasty, které mají tlumit příznaky parodontózy, ale to je jen doplněk léčby.

Jak si správně čistit zuby

Pokud si chcete zachovat zdravé zuby a dásně, tak je třeba zuby dokonale vyčistit alespoň jednou za 24 hodin. A k dokonalému vyčistění je potřeba vyčistit zuby ze všech stran – tedy i mezizubní prostory. Na to potřebujete mezizubní kartáčky a dentální nit. Vždy ale preferujte mezizubní kartáčky. Nit použijte pouze do míst, kam se kartáčkem opravdu nelze dostat, tedy ho tam nedostane ani dentální hygienistka. K dočištění obtížně přístupných míst je také dobré použít kartáčky jednosvazkové.

Velikost mezizubních kartáčků vám vybere právě dentální hygienistka. Ta vám případně doporučí také používání ústní vody a řekne, jak často byste měli chodit na profesionální ošetření. Pokud nejsou vaše dásně v pořádku, doporučí chodit na dentální hygienu i několikrát do roka. Pokud už má pacient parodontitidu, měl by to řešit zubní lékař nebo parodontolog ve spolupráci se zkušenou dentální hygienistkou.

Jestliže začnete mezizubní kartáčky správně používat a celkově zlepšíte zubní hygienu, je možné, že se krvácení na chvíli zhorší, to je ale dobré znamení, které ukazuje, že se tkáň hojí. Do týdne by ale měly potíže zmizet.

Odstraníte totiž plak v mezizubních prostorech, dásně nebudou drážděny plakem, nebudou oteklé a překrvené a přestanou krvácet.

Krvácení dásní

Příčiny: Špatný stav dásní související s nedostatečným čištěním zubů.

Jak si pomoci sám: Poradit se se stomatologem, chodit pravidelně na preventivní prohlídky a na ústní hygienu, správně si čistit zuby a používat mezizubní kartáčky.

Kdy k lékaři: Kdykoli se při čištění zubů nebo třeba při zakousnutí jablka objeví krev, řešte to hned, jinak můžete přijít o chrup.

Odborná spolupráce: MDDr. Kamila Cmíralová, Dental Office H33

Načítám