Hlavní obsah

Faye Dunaway 80! Ikonická Bonnie, která chtěla být perfektní

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Hvězda světového formátu, módní ikona a oscarová herečka dnes slaví 80. narozeniny. Kariéra Faye Dunaway trvá 60 let a stále je o ní v showbyznysu slyšet. Objevuje se v reklamních kampaních, dva roky po sebou předávala Oscara a má pořád dost energie na hysterické scény.

Článek

Hrála ve filmech nejlepších režisérů, po boku těch nejlepších herců a hereček. A tak jak je vyzdvihován její herecký talent, bývá na druhou stranu hodnocena jako náročná a komplikovaná povaha. Její filmografie obsahuje kasovní trháky, propadáky i nezávislé snímky, hrála v divadle a objevila se i v seriálech. O tom, že bude herečkou, měla jasno od dětství, kdy únik k hraní byl způsobem, jak nevnímat napětí mezi rodiči.

Navždy bude nádhernou Bonnie, která po boku Clyda přepadá banky a střílí nevinné lidi. Které její další role jsou nezapomenutelné, komu dala srdce, komu omylem Oscara a komu facku?

Bonnie a Clyde (1967)

Cesta k získání životní role nebyla snadná, musela mimo jiné přesvědčit režiséra Arthura Penna (†88), že bude lepší Bonnie než Jane Fonda (83), a během pár týdnů zhubnout. Kontroverzní film o dvojici bankovních lupičů a zabijáků se stal hitem a její hvězda vystřelila jako kometa. Byla nominována na Oscara a ženy po celém světě začaly nosit barety a svetříky bez podprsenky.

Foto: Profimedia.cz

S Warrenem Beattym (83) byli dokonalá dvojice, a přestože má pověst největšího proutníka, Faye Dunaway prý mezi jeho milenky nepatřila Foto: Profimedia.cz

Případ Thomase Crowna (1968)

Následoval další hit, kriminální komedie, kde hrála vyšetřovatelku pojišťovny zkoumající dokonalou loupež. Tu jen tak z rozmaru vymyslel charismatický milionář Thomas Crown (Steve McQueen, †50). Když ti dva hráli šachy, vypadalo to jako milostná předehra. Faye Dunaway potvrdila herecký talent a díky skvělé práci kostymérů se stala módní ikonou – každý z jejích 29 kostýmů byl božský.

Foto: Profimedia.cz

Stylové a sebevědomé hrdinky, které rozhodně nestály ve stínu mužských hrdinů. To byly role na míru šité pro dnešní oslavenkyniFoto: Profimedia.cz

Čínská čtvrť (1974)

Dalším významným milníkem v její kariéře a filmové historii celkově byl film režiséra Romana Polanského (87) Čínská čtvrť. Natáčení detektivky, kde si tajemná dáma najme soukromého detektivka (Jack Nicholson, 83), aby odhalil nevěry jejího muže, bylo pro ni vyčerpávající. Hereckého kolegu sice označila za spřízněnou duši, ale o režisérovi mluvila jako o krutém diktátorovi. Za film ovšem obdržela druhou oscarovou nominaci.

Foto: Profimedia.cz

Na Jacka Nicholsona nedala dopustit, ale nikdy by si s ním prý nic nezačala, protože byl v té době šťastný s herečkou Anjelicou Huston (69)Foto: Profimedia.cz

Tři dny Kondora (1975)

Jejími filmovými partnery bývali největší hollywoodští idolové a nejinak tomu bylo u politického thrilleru Sydney Pollacka (†73). Zde byla rukojmím analytika CIA, kterého hrál Robert Redford (84). Podle scénáře měla mít strach z toho, že ji unese a ublíží. Ta představa jí ale vůbec hrůzu nenaháněla.

Foto: Profimedia.cz

Být na místě Faye Dunaway by chtěla každá druhá Foto: Profimedia.cz

Televizní společnost (1976)

A pak se dočkala! Ač ji blízcí varovali, že jí role bezcitné Diane Christensen, která udělá cokoli, aby měla její televize lepší čísla, ublíží, ona si byla jistá, že udělá jen dobře, když ji vezme. Později řekla, že to byl snad jediný scénář, do kterého nezasahovala, protože byl nádherný, jakoby psaný ve verších. A za svůj geniální výkon si odnesla vytouženou sošku Oscara.

Foto: Profimedia.cz

Svoji kariéru promyšleně budovala a dobře odhadla, že role v Televizní společnosti jí může přinést uznáníFoto: Profimedia.cz

Drahá maminko (1981)

V její rozsáhlé filmografii najdete i snímek, o kterém odmítá mluvit, protože jí prý zničil kariéru. Ztvárnit na plátně zesnulou kolegyni, bývá čest. Film o herečce Joan Crawford (†73) byl ovšem natočen podle knihy jedné z jejích adoptivních dcer a ta ji popsala jako tyranku. Faye Dunaway dala do role všechno. Mnozí její výkon hodnotili jako malý zázrak, ale nakonec obdržela i anticenu Zlatá malina a lidé si ji s negativní postavou často spojovali.

Foto: Shutterstock.com

Faye Dunaway hrála krutou macechu tak skvěle, že ji začali diváci nesnášetFoto: Shutterstock.com

Faye a její muži

Své soukromí si vždy střežila, partnery moc nestřídala a tak neplnila bulvár románky s kolegy. Výjimkou byl tříletý vztah s ženatým Marcello Mastroiannim (†72), kterého poznala při natáčení filmu Místo pro lásku (1968). Opustila ho, když se odmítl rozvést a ona už toužila po dětech.

Vdaná byla dvakrát, prvním mužem se stal v roce 1974 zpěvák Peter Wolf (74), ale po pěti letech se rozvedli. Druhým manželem byl fotograf Terry O'Neill (†81), se kterým adoptovala syna Liama (40), ale i jejich manželství se rozpadlo po pěti letech.

Foto: Profimedia.cz

O Marcellu Mastroiannim se vyjadřovala jako o své velké lásce, on se ale rozhodl pro manželkuFoto: Profimedia.cz

Oscarové fiasko a facky v divadle

Velmi dbá na svůj mediální obraz, a proto ji zasáhl oscarový trapas v roce 2017, kdy s Warennem Beattym předávali Oscara nejlepšímu snímku. Došlo ale k záměně obálek a ona vyhlásila jako vítěze La La Land namísto Moonlight.

A nervy neukočírovala ani v roce 2019, kdy zkoušela divadelní one-woman show Tea at Five a měla ztvárnit Katherine Hepburn (†96). Střídaly se jí nálady a vše vygradovalo, když vlepila facku maskérovi. Dostala padáka.

Foto: Profimedia.cz

Oscarový trapas nesla velmi těžce, to její partner nechápal, proč se z toho dělá taková kovbojka. Chyby se stávají a Oscara si nakonec odnesli ti správníFoto: Profimedia.cz

Módní ikona posedlá vzhledem

Dnes oslaví osmdesát, a když se hezky upraví, málokdo by to tipnul. Má za sebou plastické operace a je svou štíhlou postavou natolik posedlá, že si jídlo váží dokonce i na gala večeřích, kam si nosí vlastní váhu.

Ale kdyby nevypadala skvěle, asi by ji módní dům Gucci neobsadil do reklamní kampaně na ikonickou kabelku Sylvie.

Foto: Profimedia.cz

Stát se v téměř osmdesáti hvězdou reklamní kampaně se každému nepovedeFoto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám