Hlavní obsah

Život jako v džungli: Obklopte se zelení a přírodou!

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Reklama

Pěstování pokojovek je stále oblíbenější a zelení se plní čím dál více interiérů. Chcete svůj byt pořádně oživit? Zkuste jungle styl inspirovaný divokou přírodou!

Článek

Mnozí jungle styl považují spíše za způsob života než za pouhé zařízení interiéru. Oblíbili si ho hlavně majitelé městských bytů, kterým se stýská po přírodě, neztratí se ale ani v rodinných domech na vesnici. Patří k němu především živé pokojovky, zelená barva, přírodní materiály a květinové vzory. Jak na něj?

Interiér plný živého

Základem jungle stylu jsou živé pokojové rostliny. Nejlépe k němu pasují nejrůznější popínavé a převislé druhy, kapradiny či fíkusy, oblíbené jsou také sukulenty a aktuálním trendem je monstera. Ta není příliš náročná a budete si díky ní připadat jako v opravdové džungli.

Při výběru pokojovek je dobré zohlednit i jejich vlastnosti, některé totiž dokážou prospět vám i vašemu bytu. Zatímco klívie, orchideje nebo třeba pokojový břečťan zvládnou vyčistit vzduch od nebezpečných látek, lopatkovec a fitónie absorbují vlhkost ze vzduchu, čímž pomáhají bojovat proti hrozícím plísním.

Před pořízením rostlin si toho o nich co nejvíce načtěte, ať se jim u vás daří. A pokud si stále nejste jisti, poraďte se v zahrádkářství.

Foto: Tanya NZ, Shutterstock.com

Pokojové rostliny prospívají zdraví i psychiceFoto: Tanya NZ, Shutterstock.com

Kytky i do menších místností

Základní pravidlo jungle stylu zní „čím více rostlin, tím lépe“. Pořiďte si je do každé místnosti, postavte je na parapety, poličky, noční stolky nebo skříně. Tam, kde nemáte místa nazbyt, vyzkoušejte rostliny v závěsných květináčích. Skvěle se do nich hodí hlavně převislé druhy, například starček převislý, rděnka či břečťan.

Chcete zkusit ještě něco jiného? Řešením může být vertikální zahrada, tedy takzvaná zahrada na stěnu. Ušetří vám spoustu místa, vyčistí vzduch a nebudete se o ni muset příliš starat. Nebo si vyrobte kokedamu, zahrádku v mechové kouli.

Foto: Coplay, Shutterstock.com

Rostlinky v závěsných květináčích vám ušetří místo a hodí se i do malých místnostíFoto: Coplay, Shutterstock.com

Vzory jemné i exotické

Interiérovou džungli nemusí ani zdaleka tvořit jen živé rostliny. Pusťte si domů trochu květinových vzorů, zejména těch tropických. Ideální jsou na tapety, obrazy, povlečení a polštáře, jen to s nimi nepřežeňte.

Vždy si vyberte jen jeden motiv či vzor a střídmí buďte i v množství jeho použití. Soustřeďte ho na jeden hlavní prvek, například jednu stěnu, nebo vícero menších, jako jsou dekorační polštáře. Jinak by pokoj mohl působit nevkusně, chaoticky a stísněně.

Důležitá je i velikost místnosti – ty prostornější snesou výraznější a tmavší vzory, u menších volte raději decentní světlé. Výborně je doplní světlé neutrální barvy, jako je bílá a krémová.

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Jungle styl rozhodně nemusí být přeplácaný. Držte se pravidla „všeho s mírou“ a docílíte příjemné harmonieFoto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Dopřejte bytu zemité barvy

Na vzory si nepotrpíte nebo je chcete doplnit jinou barvičkou? Sáhněte po těch přírodních a zemitých. Jasnou volbou je zde zelená ve všech odstínech, sekundovat jí může hnědá, béžová, růžová a žlutá. Méně všední, zato krásnou dvojici pak tvoří zelená s oranžovou či modrou.

I tady dbejte na jejich správné kombinování. V jedné místnosti by se měly potkat maximálně tři barvy, z toho jedna dominantní a dvě doplňující. Při jejich výběru se řiďte především tím, jak na vás působí.

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Přírodní materiály, zemité barvy a spousta květin jsou základními kameny jungle styluFoto: New Africa, Shutterstock.com

Nezapomeňte na detaily

Posledním dílem skládačky jsou dekorace a doplňky. Vsaďte na ty z přírodních materiálů. Ideální je dřevěný či ratanový nábytek, bavlněné přehozy a povlečení, proutěné košíky na ukládání věcí nebo hliněné vázy a květináče.

Jungle styl samozřejmě není pro každého a ne všichni se v něm cítí dobře. Nejste si jistí, jestli sedne zrovna vám? Nedělejte žádné razantní změny a začněte pomalu, například plakátem, obrazem a dekoračními polštářky. A kupte si novou pokojovku, prospějete tím své psychice, zdraví a podle čínského učení feng šuej také svojí peněžence. Které druhy vám s tím pomohou?

Reklama

Načítám