Hlavní obsah

Mechové obrazy a vertikální zahrada. Zeleň na stěně šetří místo a uzdraví váš domov!

Foto: Julia Vadi, Shutterstock.com

Foto: Julia Vadi, Shutterstock.com

Reklama

Zeleň na zdech interiérů můžete čím dál častěji vidět například v designových restauracích či obchodech. A není divu - majitelé a provozovatelé těchto podniků chtějí, abyste se u nich cítili co nejlépe. Proč si tedy něco podobného nepořídit i domů? Vertikální zahrada má totiž řadu benefitů.

Článek

Mít doma nějakou tu rostlinku nebo dvě není na škodu. Čistí vzduch, zlepšují spánek, snižují stres, a navíc krásně vypadají. Kam je ale dát v místnostech, v nichž není příliš prostoru? Kromě závěsných květináčů existuje ještě jiná možnost. Vertikální zahrada. Proč si ji pořídit a jak ji udržovat?

Výhody rostlin na jednom místě

Kromě větší vertikální zahrady v nosné konstrukci je možné si pořídit také menší obrazy z mechů a jiných rostlin. Jejich největší výhodou je, že šetří prostor a umožňují pořízení většího množství rostlin i tomu, kdo by na běžné květináče neměl místo nebo by mu mohly překážet. A vhodné jsou i pro lidi, kteří nemají na opečovávání květin příliš času. Využijete je hlavně v obývacích pokojích či koupelnách, hodí se ale také do ložnic, kanceláří a na recepce.

Jejich další přednosti jsou stejné jako ty u běžných rostlin. Čistí vzduch a snižují v něm koncentraci škodlivých látek, jako je oxid uhelnatý, formaldehyd či benzen, které vznikají při vaření. Zachytávají prach a ve vytápěných prostorách dokáží vzduch zvlhčit, ochladit a osvěžit. Snižují pocit únavy, pomáhají bojovat proti bolestem hlavy a absorbují hluk. A v neposlední řadě působí esteticky.

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Vertikální zahrady či obrazy z rostlin interiér provzdušní a zbaví prachu i hluku. A navíc nezabírají téměř žádné místoFoto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Květinové dekorace díky obrazům

Obraz z rostlin si můžete pořídit již osázený, nechat vyrobit na zakázku nebo si ho zkusit sestavit sami. Jeho základem je rám, nejčastěji plastový, s několika otvory, do nichž se rostlinky umisťují. Samozřejmě nesmí chybět pěstební substrát, rašeliník, anebo je můžete při domácí výrobě nahradit zeminou v textilii.

Rám s rostlinami pak jde jednoduše zavěsit na stěnu jako jakýkoliv jiný obraz a jednoduchá je i jeho údržba. Rostlinám stačí dopřát dostatek světla, zbavovat je uschlých listů a jednou až dvakrát do týdne jim dopřát pravidelnou zálivku. Závisí přitom na jejich druhu a velikosti obrazu. Rámy pořídíte v hobby marketech nebo speciálních květinářstvích.

Foto: Laci_10, Shutterstock.com

Květinové obrazy nejlépe vyniknou v bílé výmalběFoto: Laci_10, Shutterstock.com

Mech na každou stěnu

Ti, kdo mají s pravidelným zaléváním problém, a přesto si trochu té zeleně v domácnosti přejí, nejspíš ocení obrazy z mechu. Ten bývá stabilizovaný konzervační látkou, která mu pomůže zachovat zdravý a přirozený vzhled a barvu až po dobu pěti let. Škodlivosti použitých konzervantů se přitom nemusíte nijak bát. Jsou ekologické a biologicky odbouratelné.

Kromě toho, že stabilizovaný mech nepotřebuje zálivku, hodí se i do tmavších koutů a prostorů. Vhodné je ale myslet alespoň na správnou teplotu a vlhkost místnosti. Teplota by se měla pohybovat mezi 5 a 30 °C, vlhkost kolem 60 %. Obraz z mechu rovněž není dobré vystavovat přímému slunečnímu záření nebo ho umístit poblíž žárovek či radiátorů.

Foto: Archi_Viz, Shutterstock.com

Vertikální zahrady jsou originální a užitečné dekorace, které najdou využití téměř v každé místnostiFoto: Archi_Viz, Shutterstock.com

Zahrada přes celou stěnu

Poslední a nejnáročnější možností jsou vertikální zahrady, jejichž základem je nosná konstrukce. Tu je možné připevnit přímo na kolmou zeď, popřípadě ji jako samonosnou konstrukci postavit do místnosti. Na ni se následně umísťují květináče, truhlíky či jiné moduly se substrátem. Při jejich volbě jsou zásadní hlavně vaše požadavky na druh pěstovaných rostlin, vzhled zahrady a údržbu. Díky tomu, že do vertikální zahrady lze umístit popínavé i převislé druhy, mohou vytvářet originální obrazce a dekorace.

Oproti menším obrazům vyžadují trochu více péče. Většinu vertikálních zahrad totiž tvoří velké množství malinkých květináčů, které je nutné napojit na zavlažování. To může být manuální, nebo automatické, záleží na tom, kolik času a péče chcete či můžete zalévání věnovat. Potřeba je také rostlinky jednou za čas stříhat, kontrolovat kvůli škůdcům i onemocněním a přesazovat. Do zařízení vertikální zahrady i veškeré péče o ni se můžete pustit sami, případně využít nabídky specializovaných firem.

Reklama

Načítám