Hlavní obsah

Přichází čas česneku: jak poznat, kdy sklízet, a jak ho skladovat, aby vydržel co nejdéle

Foto: Romeo168, Shutterstock.com

Foto: Romeo168, Shutterstock.com

Reklama

Zasadili jste si na podzim nebo brzy zjara česnek? Zkontrolujte nať. Pokud žloutne, usychá a sklání se k zemi, můžete sklízet. Dobře uskladněný česnek vám vydrží až do nové sklizně.

Článek

Prázdniny začaly a zahrada je v nejlepším rozmaru. Kam se podíváte, tam můžete sklízet. Jednou z plodin, která na vás nedočkavě čeká, je česnek. Podle odrůdy a počasí se ze země vytahuje v průběhu července a srpna. Česnek zpravidla dozrává šestnáct až šestatřicet týdnů po výsadbě a nejrychleji zrají odrůdy Anton a Bjetin. Více času potřebuje například Benátčan.

Už je čas česneku?

Možná jste si zapomněli poznamenat, jakou odrůdu jste do země vysadili. To nevadí. Že je pravý čas na česnekovou sklizeň, poznáte jednoduše – podle natě. Jakmile česnek dozrává, nať usychá a žloutne. Jinak se pak chová česnek paličák a jinak česnek nepaličák.

Hned vám řekneme, jaký je v nich rozdíl. Paličák vytváří květenství, kterému se říká palice, to se v době vegetace odstřihává, aby šla síla rostliny dolů (do stroužků) a nikoli nahoru (do květů). Mezi paličáky patří třeba Bjetin, Slavin nebo Vekan. Paličáky jsou připravené, pokud jim zbývá jen pět dužnatých listů. Jeden česnek můžete vyjmout na zkoušku – ideálně by měl mít čtyři až pět vrstev slupek.

Nepaličáky nekvetou. Mají stroužky uspořádané do spirály a patří mezi ně třeba Anton, Lukan nebo Matin. Tento typ sklízejte ve chvíli, kdy rostlinám polehne nať. V době sklizně mají mít nepaličáky tři až čtyři vrstvy slupky.

Foto: alicja neumiler, Shutterstock.com

Se sklizní neotálejte, jinak se cibule rozpadnou nebo začnou hnítFoto: alicja neumiler, Shutterstock.com

Svítí slunce, sklízejte

Česnek sám o sobě miluje spíše sucho a slunce, ve vlhkém létě může chytat plíseň a vy tak můžete místo pořádných stroužků sklidit jen nahnilé zbytečky. V takové fázi už se nedá úroda zachránit. Prevencí – a radou pro příště – je moření česneku přípravky, které pořídíte v zahradnictví.

Pro česnekovou sklizeň si vyberte suché a slunečné počasí. Česnek se vám bude dobře vytahovat z půdy, pokud ji předtím nakypříte, pomozte si motykou, rycími vidlemi nebo rýčem. Potom česnek snadno vytáhnete.

Odstraňte zbytky zeminy a nechte ho trochu osušit na slunci. Třeba během odpoledne. Potom můžete česnek jednoduše svázat provázkem (vždy několik rostlin k sobě) nebo ho splést do copů. Zatím ještě neodstraňujte listy (nať), česnek z ní bude čerpat energii a mezitím bude vysychat. Schnout by měl zhruba měsíc na větraném a suchém místě. Nejlepší je zavěsit ho na půdu.

Foto: Garsya, Shutterstock.com

Česnek skladujte na suchém a nejlépe i větraném místěFoto: Garsya, Shutterstock.com

S česnekem na dobré místo

Když je česnek vysušený, můžete se rozhodnout, jak s ním naložíte dál. Nejprve ho očistěte, zbavte ho zbytků zeminy, uschlých kořínků nebo natě. Můžete ho nechat spletený nebo nať pokrátit, a připravit ho tak na skladování v bedýnkách. Z česneku můžete sloupnout i horní vrstvu slupky, bude pak krásný a čistý jako z obchodu.

Takto je přichystaný na skladování. Vyberte mu suché a nejlépe i větrané místo, jen žádnou vlhkost. Uložte ho do proutěných košů, síťových tašek nebo pytlů, papírových pytlů či hliněných nádob – prostě do čehokoli, co aspoň trochu větrá (na plast tedy zapomeňte).

V místě skladování by měla být tma nebo šero, teplota mezi 13 až 18 °C a vlhkost do 60 %. Při nižší vlhkosti by se stroužky zbytečně vysoušely, při vyšší by zase mohly uhnívat.

Česnek postupně odebírejte a také ho kontrolujte. Nahnilé kousky nemilosrdně vyhazujte, ať nenakazí ty zdravé.

A teď už si můžete česnek v klidu užívat, nejlépe každý den. Právem patří mezi superpotraviny. Zkuste 3 nejlepší česnekové pomazánky. Dejte ale pozor, ať česnek nevhodnou přípravou nezbavíte cenných živin!

Reklama

Související témata:

Načítám