Hlavní obsah

Znamení, pro která je home office peklo. Jak to zvládáte vy?

Foto: MT-R, Shutterstock.com

Foto: MT-R, Shutterstock.com

Reklama

Pokud nám uplynulý rok něco přinesl, pak velký rozmach práce z domova. Kterým znamením tenhle pracovní rytmus sedí a kdo leze za chvíli po stropě?

Článek

Home office, tedy práce z domova, je pro jedny naprostou výhrou. Užívají si pohodu toho, že nemusí cestovat a že mohou pracovat klidně v pyžamu. Druzí však dny strávené komplet mezi čtyřmi stěnami nemohou vystát. Jejich produktivita klesá a stýská se jim po kávě a rozhovorech s kolegy. Do které skupiny patří vaše znamení? Která práci z domova zvládají levou zadní a kdo už po roce stráveném víceméně doma trpí?

Beran (21. 3. – 20. 4.)

Berani a home office? To k sobě moc nejde. Tohle znamení miluje nové impulzy a dění kolem. Mezi čtyřmi stěnami od rána do večera, to není nic pro něj, cítí se jako v pasti a jeho produktivita rapidně klesá. Berani nejlépe pracují, pokud mohou chrlit nápady, dělit se o ně s kolegy a skákat od jedné věci k druhé. Možná to vypadá, že nic nedělají pořádně, ve skutečnosti ale odvedou kopec práce. Doma je to přesně naopak – spíše tupě civí na sociální sítě a prokrastinují posíláním gifů a memes svým známým. Pomůže jim pevně daný rozvrh, kde budou předem zabudované chvíle soustředění i pauzy.

Býk (21. 4. – 21. 5.)

Býkům nedělá práce z domova větší potíže, spíš naopak. Vyhovuje jim, že můžou držet klidné tempo a jet si podle svého – nikdo na ně nespěchá, nikdo jim nediktuje, kdy ji mají dělat. Navíc rádi pracují ve „svém“ prostředí, které si upravili a zkrášlili přesně podle svých představ. Jediným úskalím je pro ně přibírání na váze – Býci do sebe při práci rádi cpou nejrůznější svačinky, které jsou doma ještě více po ruce. Měli by na to vědomě myslet a když je přepadne mlsná, mít připravenou nějakou zdravou pochoutku. Jinak jim nebude dobře na těle ani na duši.

Foto: golubovystock, Shutterstock.com

Býci by si při práci z domova měli dát pozor na neustálý přísun něčeho dobrého k snědku Foto: golubovystock, Shutterstock.com

Blíženec (22. 5. – 21. 6.)

Pro Blížence je při práci klíčová komunikace s kolegy. Rádi si vyměňují drby v kuchyňce, rádi pozdraví všechny své známé a poptají se, co nového. To jim teď extrémně chybí, což se podepisuje nejen na jejich psychické pohodě, ale i na pracovní výkonnosti. Navíc být mezi lidmi, kteří se soustředí na práci, je povzbuzuje k lepším výsledkům. Teď jim tato motivace zcela chybí a tak polevují v tempu. Měli by se pokud možno alespoň čas od času připojit na nějaké videohovory, které jim práci zpestří.

Rak (22. 6. – 22. 7.)

Raci jsou nejraději doma. Své nejoblíbenější místo si pečlivě budují a zvelebují tak, aby se v něm cítili maximálně příjemně. Proto je home office potěšil – tam, kde jim je dobře, jsou efektivnější, spokojenější, klidnější, mohou si k práci zapnout hudbu, zapálit vonnou svíčku, zkrátka si to „udělat pěkné“. Kromě toho je na rozdíl od většiny ostatních nerozčiluje to, že tráví 24/7 se svým partnerem či rodinou – naopak z toho mají radost a v práci je to ještě víc posouvá kupředu.

Lev (23. 7. – 22. 8.)

Lvi se, jakožto osobnosti s dost silnou vůlí, umí vypořádat s každou situací a využít ji pro svůj prospěch. Přesto není home office způsob práce, který by vyloženě vyhledávali. Než rozesílat mračna e-mailů, to se raději potkají s lidmi tváří v tvář a všechno hezky proberou. Mají tendenci povzbuzovat všechny kolem a brát si na bedra cizí problémy, a tak — i když to na nich nejspíš nepoznáte — je dlouhodobá práce z domova dost tíží. Pomůže jim jediné. Když si nechají pomoc a nebudou se tvářit, že mají všechno v malíku.

Foto: WAYHOME studio, Shutterstock.com

Lvi se často tváří, že mají všechno v malíku. Nebojte se občas svěřit úkol podřízenémuFoto: WAYHOME studio, Shutterstock.com

Panna (23. 8. – 22. 9.)

Panny, nejorganizovanější ze všech znamení, nemůže v jejich pracovním rozletu zastavit vůbec nic, to si pojďme říct rovnou. Podávají stejně precizní výkon doma i v kanceláři a na první dobrou rozhodně nepoznáte rozdíl. Přesto se o něco lépe cítí právě ve vlastním prostředí, kde si mohou všechno připravit na míru a dokonale vyladit systém úkolů. Jediný problém je, když prostředí není dotažené k dokonalosti. Od pracovních úkolů je tak doma lehce odvádí nevyprané prádlo nebo špinavé nádobí.

Váhy (23. 9. – 23. 10.)

Váhy jsou trochu rozlítané a nesoustředěné tak nějak od přírody a při práci z domova se to ještě o něco zhoršuje. Tohle znamení nad sebou potřebuje bič, ideálně někoho, kdo hlídá, jestli opravdu pracují. Pokud taková osoba nablízku není, často sklouzávají k nečinnosti, práce se jim hromadí a pak ji nešťastně dodělávají po nocích. Home office tak na ně dopadá dost negativně. Jedinou šancí je vytvořit si rutinu a opravdu si předem stanovit dobu, během které budou pracovat a nenechají se rozptylovat okolím.

Štír (24. 10. – 22. 11.)

Pro Štíry je home office splněným snem. Po pravdě řečeno, lidi tohle znamení vždycky tak trochu iritovali a nejvíc nutnost někomu se zodpovídat nebo jen tak nesmyslně zdvořilostně plkat ve výtahu. Doma jsou daleko produktivnější, můžou navíc přizpůsobit pracovní dobu svým přirozeným biologickým rytmům – málokterý Štír patří mezi sovy a lépe se jim pracuje po večerech. Tohle znamení bude mít pravděpodobně po konci pandemie velký problém vrátit se k běžnému životnímu rytmu.

Foto: Undrey, Shutterstock.com

Když to Střelec vezme za správný konec, zjistí, že home office pro něj znamená opravdovou svoboduFoto: Undrey, Shutterstock.com

Střelec (23. 11. – 21. 12.)

Kamarádským Střelcům se stýská po lidech, které byli zvyklí vídat každý den. A to nejen v práci, ale i ve volném čase. Všichni pro něj znamenali velkou inspiraci. Na druhou stranu je to velmi optimisticky založené znamení, které neklesá na mysli vlastně nikdy. I proto na něj karanténa a nutnost práce z domova nedoléhá tolik jako na jiná stejně komunikativní znamení. Jakkoli jim tedy home office vlastně nevyhovuje, budou to právě oni, kdo bude ostatní povzbuzovat a plánovat pravidelné videohovory se sklenkou vína pro pozdvižení morálky.

Kozoroh (22. 12. – 20. 1.)

Pro Kozorohy bylo nejtěžší přizpůsobit se nové rutině a změnit něco, co měli dlouhodobě zaběhlé. Nejlépe se cítí ve známém rytmu, když ví, co je čeká druhý den. Pokud tedy do práce chodili dennodenně a teď musí sedět doma, je to pro ně velký otřes. Postupně zjistí, že home office je pro ně vlastně pohodlnější. Rádi se na svou práci opravdu soustředí, což jim jde doma lépe než v kanceláři plné lidí. Jakmile se tedy srovnají se změnou, s prací z domova si poradí velmi dobře.

Vodnář (21. 1. – 20. 2.)

Vodnáři se velmi neradi omezují. Jestli jim prospěje home office, nebo ne, vlastně záleží na jen na jejich úhlu pohledu. Pokud budou celou situaci vnímat jako omezující, budou velmi nešťastní a práce z domova jim půjde jako psovi pastva. Mnozí si ale uvědomí, že takhle mají daleko větší svobodu. Dá se čekat, že spousta Vodnářů po konci pandemie přejde na volnou nohu. Takhle si totiž víc mnohem více uvědomí, jaké výhody má to, že jsou svým vlastním pánem.

Ryby (21. 2. – 20. 3.)

Jakkoli Ryby mají rády svůj klid a často jsou „mimo vesmír“ a s nikým nemluví, je pro ně práce mezi lidmi přece jen o něco zdravější než home office. Ryby mají totiž často tendenci utíkat do své hlavy a příliš se zahloubat do vlastních trápení. Což se jen umocňuje, pokud nemají vnější podněty, které by je z této spirály vytrhly. Pomohou jim pravidelné pauzy, hovory s blízkými a pokud to nejde, ať si své emoce a obavy píšou o deníku. Pak se jimi nebudou dusit a práci z domova zvládnou levou zadní.

Reklama

Načítám