Hlavní obsah

Pověrčivost podle znamení horoskopu

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Reklama

Chytáte se za knoflík, když vidíte kominíka, když k vám míří černá kočka, radši se otočíte a zamíříte opačným směrem a v pátek třináctého vůbec nevycházíte z domu? Možná patříte mezi nejpověrčivější znamení zvěrokruhu.

Článek

Pověr o tom, co nosí a nenosí štěstí či smůlu, existují hromady. Některé znají všichni, jiné jsou krajové, nebo dokonce rodinné. Klepání na dřevo, poplivání pro štěstí či házení mincí do fontány, to všechno jsou vcelku neškodné zvyky – pokud se jimi ovšem nenecháte příliš ovlivnit a ovládnout. Někteří ve „smolné dny“, jako je třeba pátek třináctého, radši vůbec nic nedělají, protože mají pocit, že mohou všechno jedině zkazit. Která znamení věří každé druhé pověře a kdo je spíše skeptik?

Beran (21. 3. – 20. 4.)

Berani jsou na pověry příliš netrpěliví a horkokrevní. Aby si dělali hlavu z toho, jestli projdou pod žebříkem nebo se nestihnou vyhnout nějaké černé kočce? Děláte si legraci? Znají svou ukvapenost, takže když se jim náhodou nedaří, berou to jako vlastní chybu a nalijí do všeho extra porci energie, aby to vyvážili. Berani jsou trochu jako buldozer, proto je pověry prostě nemůžou zaskočit. Navíc věří, že každý je svého štěstí strůjce a málokdo přijde k čemukoli „jen tak“. Na náhody moc nehrají.

Býk (21. 4. – 21. 5.)

Býci jsou velmi praktické znamení, které stojí nohama pevně na zemi. Své jednání zakládají spíše na pečlivé úvaze a životní zkušenosti než na tom, jestli se jim povedlo rozbít zrcadlo a mají teď mít sedm let smůly. Se stejnou pragmatičností berou i fakt, že kapka štěstí navíc nikomu v životě nikdy neuškodila, takže když se naskytne příležitost provést nějaký neškodný rituál, který jim ho zaručí, jsou pro. Ani smůle nepůjdou naproti a do velké akce se třeba v pátek třináctého vrhat nebudou.

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Na pověry sice nedáte, ale přece jen máte pocit, že pátek třináctého není tak docela obyčejný den?Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Blíženci (22. 5. – 21. 6.)

Blížence pověry překvapivě dost ovlivňují: rozhodně o nich mají větší přehled než mnozí jiní. Trošku se však za svou pověrčivost stydí. Jako znamení, pro které je intelekt základní hodnotou, rozumově chápou, že pátek bude vždycky jen pátek, ať bude mít jakékoli datum. Přesto se však nemůžou zbavit špatného pocitu. A tak je lze přistihnout, jak tajně pročesávají trávník kvůli čtyřlístku a klepou na kdeco, co jim přijde pod ruku. Když je nachytáte, přejděte to: byli by na rozpacích.

Rak (22. 6. – 22. 7.)

Velmi citliví Raci často špatně snášejí krutou realitu a utíkají k magickým silám, aby se před ní chránili. I proto jim pověry rozhodně nejsou cizí, pravděpodobně mají své talismany a uchylují se k nim. Jakožto citově založené znamení mají dost silnou intuici, na kterou jsou zvyklí spoléhat. Takže když jim přes cestu přeběhne černá kočka a oni z toho mají špatný pocit, prostě se jím řídí a raději se snaží jít jinudy, případně jinak minimalizovat dopady této neblahé události.

Lev (23. 7. – 22. 8.)

Lvi jsou rozumní a povznesení nad věci, které nemají zakotvení v reálném materiálním světě a neexistují pro ně žádné důkazy. Protože jsou nejvelkorysejší znamení celého zvěrokruhu, nebudou se cizím vírám v pověry smát, ale taky je rozhodně nebudou brát vážně. A pokud se je někdo pokusí na základě pověr nějak omezovat – třeba jim bude bránit projít pod opřeným žebříkem, aby se náhodou něco nestalo, budou z toho nevrlí. A hlavně si všechno stejně udělají po svém.

Foto: LarsZ, Shutterstock.com

Lvi a pověry? Většinou na ně nedají, ale ostatní nechají, ať si dělají, co potřebujíFoto: LarsZ, Shutterstock.com

Panna (23. 8. – 22. 9.)

Praktické zemské Panny rozhodně pověrčivé nejsou, na to v jejich organizovaném životě není prostor. Jsou to velcí skeptici, a pokud se jim budete snažit vysvětlit, že když převrhnou slánku, měli by se třikrát otočit po směru hodinových ručiček a odplivnout si přes rameno, aby zahnali smůlu, připravte se na pořádné vysvětlování, fůru argumentů a kapku výsměchu. Na takové nepodložené zvyky se zkrátka dívají svrchu a myslí si, že jim žádná rozumná lidská bytost nemůže uvěřit.

Váhy (23. 9. – 23. 10.)

Váhy jsou velmi intuitivní znamení a jsou přesvědčené, že nad námi bezpochyby stojí nějaká vyšší síla, která nám zasahuje do života, a že vesmír není jen tak nějaká prázdnota, jíž na lidské existenci vůbec nesejde. Jsou pověrčivé, ale ne přehnaně. Jen se radši pojistí, než aby cokoli riskovaly. Souvisí to s jejich přirozenou inklinací k harmonii a rovnováze: proč nepožádat zaklepáním duši dřeva o pomoc, když můžou? Proč nejít osudu, vesmíru či náhodě naproti a trochu si je drobným gestem neusmířit?

Štír (24. 10. – 22. 11.)

Ohledně pověr a tradic se to ve Štírech pěkně sváří. Na jednu stranu patří mezi velmi tajuplná a mysticky naladěná znamení, která mají blízko k okultním uměním. Na stranu druhou jsou to skeptici. A tak vedou bitvy sami se sebou, které většinou končí tím, že všechny rituály spojené s pověrami vykonávají, i když se u toho cítí trochu jako naivní troubové… Ale co kdyby? Rozhodně vám o své pověrčivosti nebudou vykládat a nutit k ní někoho dalšího, ale své rituály si prostě odbudou.

Foto: Kichigin, Shutterstock.com

Váhy dobře vědí, že jít osudu a vesmíru vstříc není žádná ostudaFoto: Kichigin, Shutterstock.com

Střelec (23. 11. – 21. 12.)

Střelci jsou optimisté a věří, že každý si za svůj osud může sám svým jednáním. Věří, že když do vesmíru vysílají pozitivní energii, pozitivno jim také bude vráceno. Tečka. Nemají tedy potřebu chránit se před negativními silami a „smůlou“, když se jim rozbije zrcadlo nebo se někde mihne kočka. Jsou přesvědčeni, že jsou dostatečně ochráněni svým pohodovým naladěním. Na druhou stranu budou mít radost, když se jim povede najít čtyřlístek, protože je to jen utvrdí v tom, že mají dobře našlápnuto.

Kozoroh (22. 12. – 20. 1.)

U Kozorohů je to s pověrčivostí těžké. Jsou to maximální realisté, velmi rozumní a skeptičtí lidé. Ale také milují tradice a zvyky a téměř nábožně je dodržují. Na jejich pověrčivost má extrémní dopad to, jak byli v tomto ohledu vychováváni a co se dělo u nich doma. Pokud byli odmalička vedeni k tomu, aby věřili dobrým a špatným znamením, budou v tom automaticky pokračovat i v dospělosti. Jestli ale jejich rodiče pověrčiví nebyli, málokterý Kozoroh s tím jen tak začne.

Vodnář (21. 1. – 20. 2.)

Vodnáři mají mysl otevřenou ledasčemu – a někdy i pověrám. Rozhodně nepatří mezi nejpověrčivější znamení, ale jsou zvyklí dívat se na svět s očima dokořán. A jestliže mají pocit, že jim vesmír sesílá znamení, že něco mají nebo nemají udělat, budou se podle toho řídit. Rozhodně ale nepatří mezi lidi, kteří zruší všechny schůzky jen proto, že pátek je zrovna třináctým dnem v měsíci. Pokud však zaznamenají znepokojení nebo budou mít jiný špatný pocit, klidně to udělají.

Ryby (21. 2. – 20. 3.)

Empatické, citově založené Ryby jsou velmi pověrčivé znamení, pro které jsou drobné, na pověrách založené rituály denním chlebem. Štěstí a smůlu neberou na lehkou váhu, naopak se snaží jednomu jít naproti a druhému se vyhnout, jak to jen jde. Nejsou otravně pověrčivé a nezasahují ostatním do života, to by jim ohleduplnost nedovolila. Ale samy pro sebe prostě věří tomu, že každý krůček správným směrem se počítá. A když je klepání na dřevo nic nestojí, proč by to nedělaly!

Reklama

Načítám