Hlavní obsah

Víte, co dělá váš klín, když spíte? Sáhněte si pro pravdu

Foto: tugol, Shutterstock.com

Foto: tugol, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

Muži vědí, jaké to je, spát pod stanem. Když ráno vstávají, je jejich deka v oblasti intimních partií podezřele vysoko a ve tvaru klasického „áčka“. Ups, zase ztvrdnul! K jejich smůle je vše kolem klacíku okem viditelné. Ale ženy je nemusí litovat, ani jim závidět. I ony si v noci dost užívají.

Článek

Je to výhoda jako blázen. Pokud máte penis, probouzíte se s tvrdým jako kámen. A to aniž byste na tom měli nějaké zásluhy. Ranní erekce je příjemný bonus, kterého se dá hned využít pro rychlovku, protože odpadá čas potřebný ke stimulaci pohlavních orgánů. Ale proč tuhle „schopnost“ penis vůbec má? A jak je na tom v tomto směru klitoris?

5 erekcí za noc

Muži zažívají v průměru 4–5 erekcí ve spánku. Platí přitom, že co jedno „číslo“, to jedna spánková fáze REM. Člověk v ní stráví zhruba čtvrtinu až pětinu noci. Je toho hodně, čemu vědci ohledně REM spánku stále nerozumí, nicméně se ví, že v ní přicházejí sny.

Mozek je během této doby aktivnější, dokonce dosahuje úrovně, která je podobná bdělosti. A mužským údům jakoby nařizoval – vzchopte se! Vysílá totiž chemické posly do nervů, které jsou napojeny na cévní systém penisu. Krev následně volně protéká do topořivých těles, a to s působivým výsledkem, který se nedá přehlédnout.

Rozkrok jako zdroj neštěstí.  Kolika lidem se nelíbí? 

I ženy jsou ve spánku vzrušené

Když se stane, že se v této době náhodou muž probudí, zjistí, že se jeho statečný voják postavil do první palebné linie. Je napnutý a neklidný, aniž by sám věděl proč. Jedná se o důkaz, že je penis v dobré zdravotní kondici. Ale pozor, teď to přijde. Mezi méně známé skutečnosti patří fakt, že ženy zažívají totéž! Klitoris má totiž erektilní tkáň stejně jako penis.

Jak to celé funguje? Ať jste muž, či žena, tělo spánkovou erekci, trvající v průměru 25 až 30 minut celkem (tedy za noc), dobře zná už od dětství. Stojí za tím hormony.

Vzrušení během spánku je způsobeno hormonálními a neurotransmiterovými účinky při fázi REM. Změny v hladinách testosteronu a prolaktinu, což jsou dva parťáci, kteří hrají roli v sexuálních a reprodukčních funkcích, se starají o to, že je penis tvrdý a klitoris větší.

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Během noci jsme v pěti fázích a o celkové délce asi 30 minut sexuálně nabuzeníFoto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

REM fáze a sex

Během REM fáze proudí do poštěváčku více krve, což způsobuje jeho nabobtnání. Stydké pysky jsou červenější, poštěváček citlivější, pochva vlhčí, tudíž i připravená na nějaké to sexy dobrodružství, když na to přijde. Bohužel se ale tento proces odehrává při spánku a většina žen ho ani nezaregistruje.

Pokud se ale tak přece jen stane, chyťte příležitost za pačesy. I chuť na sex totiž bývá při noční erekci (ať už penisu nebo klitorisu) větší. Odborníci se shodují, že pomáhá udržet tkáň funkční a zdravou, a zároveň podporuje okysličování intimních partií. Takže i kdyby vám pohlaví v noci nabobtnalo jen výjimečně a nevědomky, tělo ví, co dělá.

Reklama

Načítám