Hlavní obsah

Zubní kaz může poškodit kosti i srdce. Jak poznáte zánět?

Foto: puhhha, Shutterstock.com

Foto: puhhha, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejčastější onemocnění? Myslíte si, že je to rýma? Pletete se. Nejvíce lidí na světě pravděpodobně onemocní zubním kazem. Ten vzniká, když se mezi zuby usadí zbytky potravin obsahující cukry.

Článek

Výskyt zubního kazu se zhoršuje a souvisí to s vysokou spotřebou cukru, která se navíc stále zvyšuje. Proto má zhruba devět procent populace zubní kaz už v dětství na mléčných zubech.

Příznaky zubního kazu

Počáteční stádia zubního kazu nepoznáte, protože nebolí. Zubní lékař to ale dokáže (pozná to například podle bílé skvrny), a proto je tak důležité chodit na pravidelné preventivní prohlídky. Odborník vám totiž může doporučit fluoridovou kůru nebo zlepšení zubní hygieny a naučit vás ji. Platí také, že čím dříve se kaz ošetří, tím lépe, protože zub nebude tolik poškozený.

V dalších stádiích už je kaz třeba odstranit a následně vzniklou díru vyplnit plombou. V tu chvíli už někdy zub bolí nebo je citlivý, ale nemusí to platit vždy. V další pokročilé fázi kaz napadne střed zubu neboli dřeň. Bakterie, které ho napadly, pak produkují hnis, který působí na cévy a nervy uvnitř zubu. Proto to tak bolí a je třeba ošetřit i kořenové kanálky.

To už vám ale hrozí kromě bolesti i otok. Pokud byste nechali kaz působit dál, doputuje zánět až ke kořeni zubu. Bolest je nesnesitelná a hrozí poškození i dalších kostí. Chirurgický zákrok stomatologa však může zub zachránit i v této fázi. Případně může dojít na uhynutí zubu a nutnému trhání.

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Zánět čelisti byste nepřáli ani nejhoršímu nepříteliFoto: LightField Studios, Shutterstock.com

Inkubační doba

Zubní kaz vzniká postupně. Nejrizikovější jsou v tomto směru sladkosti a sladké nápoje, které se lepí na zuby. Čím více cukru konzumujete, tím více se v ústech vytváří kyselin, které pak vedou ke vzniku zubního kazu. Zhruba 20 minut po konzumaci něčeho sladkého hrozí zubům poškození zmíněnými kyselinami. Čím dříve si zuby vyčistíte, tím lépe. Jestliže pijete sladké nápoje během celého dne, je riziko kazů opravdu velké.

Léčba zubního kazu

Jedinou léčbou je návštěva zubního lékaře, který zubní kaz odvrtá a zub vyplní, případně vyčistí kanálky, v krajním případě zub vytrhne. Jestli se zubaře bojíte, tyhle metody vás zbaví strachu.

Vyšetření u zubaře

Zubní lékař pozná kaz pohledem na chrup a pomocí speciálních nástrojů včetně zrcátka. Důležitou zobrazovací metodou je rentgen.

Foto: JJ-stockstudio, Shutterstock.com

Na preventivní prohlídku k zubaři byste měli chodit dvakrát ročněFoto: JJ-stockstudio, Shutterstock.com

Možné komplikace: bolesti a zánět

Je-li zub postižený kazem, není odolný, a to znamená, že kromě bolesti hrozí také odlomení jeho části. Neléčený kaz nejen zcela zničí zub, může také zasáhnout celé tělo a vést k zánětům v čelisti, jejím okolí, ale i v celém těle. Bakterie ze zubů mohou krví proniknout až k srdci a způsobit endokarditidu (zjednodušeně řečeno zánět srdce) nebo otravu krve.

Prevence: čisté zuby

Vyhýbejte se sladkostem a sladkým nápojům, pravidelně si čistěte zuby pastou s fluorem, který pomáhá předcházet vzniku zubního kazu, protože zpomaluje proces narušování zubní skloviny a urychluje remineralizaci. Nově vytvořená sklovina je pevnější a odolnější vůči působení kyselin. Doporučení na závěr? Používejte zubní nit a mezizubní kartáčky. A choďte na dentální hygienu a preventivní prohlídky.

Zubní kaz

  • Popis - Onemocnění zubu projevující se jeho poškozením
  • Příznaky - Bolest zubu, otok
  • Inkubační doba - Několik let
  • Léčba - Vyvrtání a provedení výplně
  • Prevence - Správné čištění zubů, vyhýbání se sladkostem, pravidelné prohlídky u stomatologa
Související témata:

Načítám