Hlavní obsah

Filmové novinky roku 2022: Na co se můžete těšit?

Foto: CinemArt

Foto: CinemArt

Filmaři i fanoušci optimisticky vyhlížejí rok 2022 a doufají, že se všechny premiéry zvládnou v naplánovaných termínech a covid-19 diváky neodradí od hojné návštěvy kin. Na jaké snímky se v následujícím roce můžete těšit?

Článek

České i zahraniční, romantické i akční – ve filmovém výhledu pro nadcházející rok figuruje řada novinek. A některé jsou obzvláště lákavé. Na co z následujícího seznamu se nejvíc těšíte?

Vřískot

Pro ty, kdo se rádi bojí, má nový rok lákavou nabídku. Čtyřdílná hororová série Vřískot (1996–2011) zažije restart v podobě pátého pokračování. Pětadvacet let po brutálních vraždách se v městečku Woodsboro objeví nový vrah s maskou na obličeji. Chybět u toho nebude Courteney Cox (57) ani David Arquette (50). Režie se namísto zesnulého Wese Cravena (†76) ujalo duo Matt Bettinelli-Olpin (43) a Tyler Gillett (39) a premiéra je naplánovaná hned na leden.

Foto: Profimedia.cz

Herečka Courteney Cox se po letech vrátila do hororu. Bude to na diváky fungovat?Foto: Profimedia.cz

Vem si mě

Na své si přijdou i milovníci hudebních romantických komedií. Milostný trojúhelník se vytvoří mezi Jennifer Lopez (52) v roli zpěvačky Kat, Owenem Wilsonem (53) jakožto učitelem Charliem a zpěvákem Malumou (27), který hraje hudební hvězdu Bastiana a Katina snoubence. Společná píseň Marry Me má takový úspěch, že se Kat s Bastianem rozhodnou se v přímém přenosu vzít. Jenže plány jim zhatí nevěra... Do kin se komedie v režii Kat Coiro chystá už v únoru.

Foto: Profimedia.cz

Jennifer Lopez se ve filmu chystá na svatbu a v rozhovoru uvedla, že by se jí nebránila ani ve skutečném životěFoto: Profimedia.cz

Betlémské světlo

Po filmu Po strništi bos z roku 2017 se otec a syn Svěrákovi dali znovu dohromady a během pandemie vytvořili snímek Betlémské světlo, který vychází z povídek Zdeňka Svěráka (85). Autor předlohy a scénáře si zahrál i hlavní postavu – spisovatele Šejnohu, kterému do života vstupují postavy z jeho děl. Tatínka režíroval Jan Svěrák (56) a v dalších rolích se představí Daniela Kolářová (75), Tereza Ramba (32) či Vojtěch Kotek (33). Premiéra je naplánovaná na březen.

Foto: Tomáš Teglý, c Biograf Jan Svěrák

Otec a syn v akci při natáčení, sleduje je Daniela KolářováFoto: Tomáš Teglý, c Biograf Jan Svěrák

Po čem muži touží 2

V dubnu by mělo být uvedeno volné pokračování snímku Po čem muži touží (2018) režiséra Rudolfa Havlíka (45). V hlavních rolích se opět představí Jiří Langmajer (55) a Anna Polívková (42) a budou řešit střety ženského a mužského světa – i tentokrát dojde na výměnu těl. Záběry z natáčení dávají tušit, že by mohlo jít zase o velkou legraci.

Foto: CinemArt

Jiřímu Langmajerovi sluší i náušnice a podprsenkaFoto: CinemArt

Fantastická zvířata: Brumbálova tajemství

Ochuzena nebude ani kategorie fantasy. Po několika odložených premiérách by se do kin měl v dubnu konečně dostat třetí díl série Fantastická zvířata v režii Davida Yatese (58). Přípravu příběhu, který se odehrává z kouzelnickém světě ještě před narozením Harryho Pottera, doprovázel i skandál: produkce přeobsadila postavu kouzelníka Grindelwalda a Johnny Depp (58) musel kvůli kauze domácího násilí předat štafetu Madsi Mikkelsenovi (56).

Foto: Profimedia.cz

Takhle vypadá nový představitel záporáka Gellerta Grindelwalda. Znáte ho z bondovky Casino Royale (2006) nebo z parádních severských dramat Hon (2012) či Chlast (2020)Foto: Profimedia.cz

Jan Žižka

Milovníci historických dramat se nemohou dočkat velkofilmu v režii Petra Jákla (48), který by měl do kin vstoupit v říjnu. Snad to tentokrát vyjde, protože premiéra se několikrát odkládala. Tvůrci slibují velkolepou podívanou, s rozpočtem půl miliardy má jít o nejdražší český film. Obsazení je mezinárodní. Z českých herců lze jmenovat Karla Rodena (59) nebo Marka Vašuta (61), ze zahraničních třeba Michaela Caina (88). V titulní roli se představí Ben Foster (41).

Foto: Milan Malíček / Právo / Profimedia

Představitel hlavní role Ben Foster (vlevo) s režisérem Petrem JáklemFoto: Milan Malíček / Právo / Profimedia

Máte rádi klasický český velkofilm Jan Žižka z roku 1955? Pusťte si ho! Krásně si odpočinete a uvidíte velké herecké mistry v plné síle.

Reklama