Hlavní obsah

15 možností, jak využít obyčejnou gumičku v domácnosti

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Reklama

Možná se vám hromadí v šuplíku, nebo je hned vyhazujete jako zbytečný odpad. Ale to je chyba! Obyčejná gumička se dá upotřebit dnes a denně. Našli jsme hned patnáct situací, kdy se vám bude hodit.

Článek

Není tak dávno, kdy malé barevné gumičky byly hit, a děti z nich nadšeně tvořily nejrůznější ozdoby a zvířátka. Jestli je ještě máte, nebo si je domů přinesete třeba s balením zeleniny nebo řezaných květin, jejich čas právě nastal. Jelikož jde o pružný, ale časem chátrající materiál, nedoporučujeme je skladovat příliš dlouho; guma zteří. Nicméně vám ukážeme, kdy a jak vám přijdou vhod.

1. Nechcete-li, aby se zabouchávaly dveře, například do koupelny, navlékněte na kliky z obou stran větší gumu (kdysi byla na zavařovacích sklenicích). Zobáček v zámkové vložce tak bude soustavně zatlačený dovnitř.

2. Nabíjecí kabely pro mobil či foťák, sluchátka a další „hady“ gumičkou jednoduše usměrníte.

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

3. Bojíte se ochutnat sushi, protože neumíte používat hůlky? Spoutejte je gumičkou a už vám nevyklouznou z ruky.

4. Zápasíte s otevřením zavařovačky? Víčko zdrsněné dvěma třemi gumičkami vám v ruce nebude tolik prokluzovat a půjde to snáz.

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

5. Pověšené šaty z hladkého materiálu nesklouznou z ramínka, když jeho konce „okroužkujete“.

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

6. Stuhy, provázky a šňůrky jsou dost neposedné a rády se cuchají. Když každou jednotlivě srolujete a zagumičkujete, budete mít pořádek a rozhodně i ušetříte místo.

7. Prvňáčkovi gumičkou přesně označíte místo, kde má držet pero.

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

8. Čím víc barev, tím víc hostů může přijít. Dětské gumičky poslouží jako praktický rozlišovač skleniček.

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

9. Jeden tip jako stvořený pro kutily: abyste barvou nezapatlali okraj plechovky, přetáhněte přes ni větší gumičku a umístěte ji zhruba doprostřed. Štětec si pak při každém použití můžete otřít právě o vytvořenou „strunu“. Chytré, že?

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

10. Aby lžička nesklouzla při vaření do hrnce, stačí ji zafixovat omotanou gumičkou.

11. Na dovolenou si berete spíš lehčí knihu, často v měkké vazbě zvané paperback. Je skladná, ovšem při manipulaci se titulní strana obyčejně zmuchlá. Tomu předejdete, když maxigumičkou celou knihu zkompaktníte.

12. Za pár týdnů budou Velikonoce. Při zdobení vajíček jsou gumičky skoro nepostradatelné. Až budete připevňovat nějakou ozdobu před barvením, určitě si na naše rady vzpomenete. Můžete letos zkusit malovat souměrné pruhy podle gumičkové předlohy.

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

13. Kapající vosk ze svíčky zachytí stojánek, ale jestli ho nechcete zničit, opatřete svíčku gumičkami v několika barvách. Nejenže budou zdobit, ještě udělají praktickou zábranu.

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

14. Když dáte dětem do školy na svačinu nakrájené jablko, než na ně přijde řada, zhnědne a už není tak vábné. Zkuste ho rozkrájet a všechny dílky spojit dokola gumičkou. S takto upraveným jablíčkem se pak i lépe manipuluje.

15. Jak „přibít“ krájecí prkénko, aby neklouzalo? Gumičkou na každé straně.

Tak co, překvapily vás možnosti, k čemu všemu se hodí obyčejná gumička? Snad jsme vás inspirovali. A pokud vás zajímají i další věci v neobvyklých rolích, máme pro vás hned dva zajímavé tipy: šest netradičních způsobů využití pomády na rty a lak na nehty osmkrát jinak.

Reklama

Načítám