Hlavní obsah

Škodí mobily zdraví? O poruchách mozku se zatím moc neví, ale u páteře nejsou pochybnosti

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se začaly objevovat první mobilní telefony, varovali odborníci před jejich působením na zdraví. Teď má mobil skoro každý a o možných zdravotních dopadech jeho používání se až tak nemluví. Mělo by?

Článek

S mobilem dnes lidé vstávají i usínají, mnozí denně protelefonují hodiny, nosí ho po kapsách a vlastně se od něj neodloučí. Je to ale opravdu bezpečné? Na to stále neexistuje jednoznačná odpověď.

Co se ví o škodlivosti mobilů

Na otázku, zda mobily škodí, nedal zatím nikdo jednoznačnou odpověď. Ale už v roce 2011 bylo Světovou zdravotnickou organizací a Mezinárodní agenturou pro výzkum rakoviny elektromagnetické pole, které vzniká mimo jiné právě v okolí mobilních aparátů, označeno jako „potenciálně karcinogenní“. A k tomu bylo připojeno doporučení, že se má dál zkoumat jeho vliv. Velmi podobně je na tom například i aspartam, který se nedávno dostal do stejné kategorie možných karcinogenů, tedy látek, jež mohou vyvolávat nádorové bujení.

Od té doby se čas od času objeví výsledky nějaké dílčí studie, která naznačí, že by například muži neměli nosit mobil v kapse kalhot, protože záření negativně působí na spermie a může snižovat plodnost. Nebo že je dobré při telefonování držet mobil co nejdál od hlavy, abyste mozek zbytečně nevystavovali intenzivnějšímu záření…

Mobil může za bolesti páteře

Jestli něco prokázáno bylo, pak to je fakt, že používání mobilního telefonu škodí páteři. „Tím, jak se k němu skláníte, držíte hlavu v předsunu a v takovém postavení, že často dochází k přetížení krční páteře, což vede k její následné bolesti,“ vysvětluje PharmDr. Ivana Lánová, odborná konzultantka lékáren Benu. A varuje, že zatížení této oblasti narůstá z pěti kilogramů při napřímeném postavení až na 27 kg při předsunu hlavy! A platí to i pro děti.

Křečovité držení telefonu zase může přispět ke vzniku syndromu karpálního tunelu a prsty, zejména palce, se dostávají při psaní do nepřirozených pozic, což může vést k bolestem vazů.

Foto: TANAPAT LEK.JIW, Shutterstock.com

Sklánění nad mobilem a ztuhlá poloha rozhodně nesvědčí páteři, kterou nadměrně zatěžujíFoto: TANAPAT LEK.JIW, Shutterstock.com

Co je elektrosmog

Nejen mobilní telefony, ale i další elektronika a zařízení na elektřinu vytvářejí elektrosmog, o jehož škodlivosti se mluví dlouho. Jedná se o laické označení škodlivého vlivu elektromagnetického záření, které vyzařuje elektrické vedení, televize, domácí spotřebiče, vysílače, mobily, ale patří sem třeba i sluneční záření. Dělí se na ionizující, například rentgenové záření, a neionizující, tedy infračervené. Ionizující záření je ve vyšší koncentraci prokazatelně škodlivé, u toho druhého zatím vědci odpovědi hledají.

Vliv elektromagnetického pole na zdraví člověka se intenzivně zkoumá přibližně od druhé světové války. „V roce 1990 byly stanoveny limity expozice, které jsou podle výzkumů bezpečné. Jednou takovou veličinou je měrný absorbovaný výkon (SAR), jehož limity platí i pro mobilní telefony. I když zatím jistě nevíme všechno, v současné době neexistuje podezření, že by expozice významně nepřekračující expoziční limit mohla vést ke zdravotním účinkům,“ uvedli Lukáš Jelínek a Pavel Buchar, odborníci z Národní referenční laboratoře pro neionizující elektromagnetická pole a záření Státního zdravotního ústavu.

Tak škodí mobily, nebo ne?

Jednoznačný závěr odborníci tedy zatím neudělali, ale trocha opatrnosti je každopádně namístě. I proto, že je kolem nás stále více zařízení a přístrojů, jež elektromagnetické pole zahušťují, a můžete tak být vystaveni i daleko vyšším hodnotám, než stanovuje limit.

Mluví se o tom, že právě elektromagnetické záření by mohlo způsobovat problémy se spánkem, bolesti hlavy, problémy s pamětí či sexuální dysfunkce, a dokonce zvyšovat rizika vzniku mozkové mrtvice a rakoviny. Nic z toho ale nemá „štempl“ od lékařů ani dalších odborníků.

Přesto se občas objeví opatření dělaná v režimu předběžné opatrnosti. Patří sem třeba nedávný zákaz prodeje nového mobilu ve Francii nebo před lety výzva vědců a lékařů, kteří chtěli pozastavit zavádění 5G sítě do doby, než se jednoznačně prokáže, že elektromagnetické záření zdraví neškodí.

Chcete se preventivně bránit?

Chcete být raději předběžně opatrní? Držte se od zapnutých přístrojů co nejdál, netelefonujte zbytečně dlouho a pořiďte si sluchátka, abyste mobil neměli u hlavy. A v noci ho nenechávejte na nočním stolku, ale ve vedlejší místnosti.

Používáte mobil také jako budík a bude vám v ložnici chybět? Nevadí! Naučte se vstávat bez budíku. Jak na to?

Související témata:
Škodlivost
Elektrosmog
Elektromagnetické záření

Načítám