Hlavní obsah

3 večeře, které nestojí víc než stokorunu

Foto: Greta Blumajerová

Teplé jídlo se dá uvařit i levněFoto: Greta Blumajerová

V zimě je potřeba se k večeru pořádně zahřát, a pokud se vám zrovna nechce prohřívat svaly cvičením, můžete si pořádně smlsnout. A navíc levně, čtyři porce uděláte do 100 korun!

Článek

Asi každá máma (a nejen ta) zná ten zoufalý pocit, když potřebuje udělat teplou večeři, která je hotová za chvilku. My tu pro vás dnes máme tři tipy, jak na to.

A jako bonus berte fakt, že vás ani jedno z dnešních jídel nezruinuje, všechna se dají udělat „za hubičku“.

Pórková polévka s krupicí, parmezánem a vejcem

Na 4 porce potřebujete:1 velký pórek, 4 lžíce hrubé krupice, olivový olej nebo máslo na restování krupice a pórku, 1,5 l zeleninového vývaru nebo vody, 2–3 vejce podle velikosti, 4 lžíce (nebo podle chuti) strouhaného parmezánu nebo gran moravie, sůl, čerstvě mletý pepř a špetku muškátového oříšku.

Foto: Greta Blumajerová

Pórkové polévce dává chuť parmezán, vajíčko a krupiceFoto: Greta Blumajerová

Postup:Tahle polévka je neuvěřitelně rychlá, výživná a přitom chutná. A pozor, z vlastní zkušenosti vím, že chutná i těm, kdo tvrdí, že pórkovou polévku nesnášejí!

V hrnci rozpalte trochu olivového oleje (nebo kousek másla), přidejte hrubou krupici a nechte ji chvilku smažit. Přidejte na kolečka nakrájený pórek a restujte ho s krupicí tak dlouho, dokud ho nespaříte a nezačne i on trochu zlátnout. Pozor, je potřeba ho neustále míchat, jinak krupici připálíte!

Pak pórek zalijte horkou vodou nebo zeleninovým vývarem a nechte vařit asi 10 minut, dokud se krupice neprovaří a pórek není úplně měkký. Mezitím v misce rozšlehejte vajíčka s parmezánem. Polévku dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem a odstavte ji z plotny. Do stále horké, ale už ne vařící se vody pomalu za stálého míchání nalijte vajíčka se sýrem – ta sama ztuhnou, nemusíte se bát, že by zůstala syrová! A můžete podávat.

Řepné bramboráky

Na 4 porce potřebujete:3 středně velké červené řepy (asi 600 g), 2 brambory, sůl, majoránku, 2–3 stroužky česneku, 3 vejce, 0,5 dl mléka, podle potřeby asi 1/2 hrnku strouhanky a řepkový olej na smažení.

Foto: Greta Blumajerová

Bramboráky z červené řepy mají krásnou barvuFoto: Greta Blumajerová

Postup:Řepu i brambory oškrábejte a nastrouhejte najemno, kdo má robota se strouhací funkcí, ten vyhrál :-). Slijte nadbytečnou vodu, přidejte jako do klasického bramborákového těsta vajíčka, trochu mléka, sůl, majoránku, prolisovaný česnek a podle potřeby strouhanku a zadělejte řidší těsto. Na pánvi rozpalte řepkový olej (proč je na smažení nejvhodnější olej z řepky se dozvíte tady) a smažte z obou stran menší placky. Podávejte ideálně se zeleninovým salátem!

Pečené brambory s ochuceným tvarohem

Na 4 porce potřebujete: 800 g brambor, olivový olej, hrubou sůl, čerstvě mletý pepř, 250 g tvarohu, 200 g zakysané smetany a cokoli na ochucení, my jsme použili 3 stonky řapíkatého celeru, 1 chilli papričku, asi 15 černých oliv a pepř.

Foto: Greta Blumajerová

Pečené brambory s ochuceným tvarohem jsou rychlovkaFoto: Greta Blumajerová

Postup:Brambory omyjte a nakrájejte na podélné čtvrtky. Dejte je do zapékací misky, zalijte trochou olivového oleje, přidejte čerstvě mletý pepř a hrubou sůl, vše promíchejte a dejte péct na 40 minut do trouby vyhřáté na 200 stupňů.

Mezitím smíchejte tvaroh se smetanou (podle potřeby můžete trochu naředit mlékem) a ten podle fantazie ochuťte. Já jsem nakrájela řapíkatý celer najemno, chilli papričku zbavila semínek a také nakrájela najemno, oboje jsem zlehka orestovala na lžíci olivového oleje a spolu s na kousky nakrájenými černými olivami smíchala s připraveným tvarohem.

Horké brambory podávejte s pořádnou dávkou studeného tvarohu!

Jaké rychlé teplé večeře děláte vy?

Načítám