Hlavní obsah

5 bariér mezi vámi a pravidelným cvičením. Jak je překonat?

Foto: Jacob Lund, Shutterstock.com

Foto: Jacob Lund, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pořád to visí někde ve vzduchu. Chcete se už konečně začít pravidelně hýbat. Zhubnout, zpevnit tělo a zapracovat na dobré kondici. Jenže vždycky se najde nějaké to „ale”. Odůvodňujete si svou sportovní neaktivitu jedním z tvrzení níže? S tím se zvládnete poprat!

Článek

Pro někoho jsou sportovní aktivity nedílnou součástí běžných dní. Na programu je mají stejně automaticky jako to, že jdou každé ráno do práce, v poledne na oběd a párkrát do týdne na nákup.

Kdo však nikdy pořádně nesportoval, vidí před sebou vždycky mnoho bariér, kvůli kterým to nejde. Stále jste nezačali cvičit? Pokud se poznáváte v některém z tvrzení níže, jste běžný případ a zvládnete si s tím poradit.

1. Nemám na to čas

Nejčastěji uváděná příčina sportovní abstinence je nepochybně nedostatek času. Ve skutečnosti se za touhle frází skrývá trochu jiná myšlenka: „Není to moje priorita a nejsem dost motivovaný.“ Pokud skutečně budete chtít, hodinu cvičení třikrát týdně někam vměstnáte: místo polední pauzy, ráno před prací nebo po práci, nebo až později večer. Dost času může zabírat doprava do místa cvičiště a zpět. Pak je tu ještě možnost cvičit doma podle výukových videí. Jen u nás jich najdete spoustu – třeba cviky na vosí pas nebo pro krásný zadek.

2. Nevím, jak na to

Celoživotní nesportovec zcela přirozeně většinou neví, co a jak dělat správně. V takovém případě si najděte někoho, kdo vám pomůže. Pro úplné začátečníky je velmi dobrou variantou osobní trenér, který nastaví trénink dle vaši kondice a s ohledem na zdraví. Další variantou je návštěva skupinových lekcí, ve kterých vás instruktor provede spolu s dalšími cvičenci. Pokud budete chtít cvičit doma, musíte se spolehnout sami na sebe.

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Ve skupinových lekcích se můžete cítit lépe, protože se tam víc „schováte”. Přesto se na začátku vyplatí investovat pár hodin do osobního trenéraFoto: Syda Productions, Shutterstock.com

3. Nemám na to peníze

Cvičení ve fitness centru něco stojí a ne každý má nafukovací rozpočet. V tuto chvíli už je to na vašem zvážení. Buď si přenastavíte priority, například si místo nových gelových nehtů koupíte permanentku do posilovny, nebo budete hledat levnější možnosti. Sportoviště jsou různá, a zatímco nové moderní fitcentrum může nabízet pro vás příliš drahé vstupy nebo členství, cvičení pořádané v místním Sokolu nebo v tělocvičnách při školách bude jistě vycházet levněji. A výše zmiňovaný trénink doma máte zdarma.

4. Nemám na to fyzicky

Možná nemáte fyzicky na to, abyste zvládli hodinovou tabatu (vysoce intenzivní intervalový trénink) nebo zvedání těžkých činek, ale nějaký druh pohybu určitě fyzicky dáte. Zkuste si složit trénink z půlhodiny rychlé chůze a dvaceti minut posilování s vlastní vahou, přičemž volte raději snazší cviky, například cviky pro začátečnice na pevné břicho.

Foto: fotoinfot, Shutterstock.com

I svižná chůze dělá divy. Zapracujete na kondici i liniiFoto: fotoinfot, Shutterstock.com

5. Genům stejně neporučím

Ti nejrezignovanější jedinci většinou uznávají, že čas, peníze i sílu by asi na cvičení měli, ovšem mají za to, že to u nich stejně nemá smysl. Pokud jste se v minulosti už párkrát pokusili začít cvičit, přesto jste na svém těle neviděli kýžené efekty, velmi pravděpodobně to nebylo vinou cvičení. Spolu se sportovní aktivitou musíte změnit i jídelníček, jinak kila dolů nepůjdou. Najdete-li odhodlání pustit se do změny životního stylu znovu a naplno, tak do toho šlápněte se vším všudy. Inspirujte se například našim ukázkovým hubnoucím jídelníčkem na týden.

Jak často chodíte cvičit? Nebo máte ještě jinou výmluvu? Tělo spaluje po cvičení i na gauči!

Reklama

Načítám