Hlavní obsah

Poradí si přírodní metody s plísní v bytě? Testovali jsme je

Foto: Thinkstock

Foto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jde se zbavit plísně, aniž byste použili chemii? Právě na to jsme se snažili najít odpověď při skutečných testech. Vyzkoušeli jsme přírodní způsoby a povíme vám, zda fungují. Jak si stojí ocet, čajovník nebo vápno?

Článek

Plíseň v rohu sprchového koutu, kolem oken, v chodbě nebo ve skříni. To je možná i vaše každoroční starost ve chvíli, kdy s příchodem chladnějšího počasí méně větráte a sušíte prádlo doma.

Už jsme testovali, zda vám v boji s plísní pomohou chemické přípravky ve spreji: výsledky najdete zde. Tentokrát jsme na začernalých, plísní napadených spárách a na silikonu kolem vany vyzkoušeli ocet a čajovník a na plesnivé zdi ve sklepě vápno. Jak to dopadlo?

1. Ocet

Ocet je dostupný a levný a na plísně ho používaly už naše babičky. Kdyby by vám vadil jeho zápach, lze zvolit ocet vinný, který nemá tak agresivní aroma. Použili jsme ocet na začernalé spáry mezi dlaždicemi: nalili jsme ho neředěný na houbičku a tou jsme je potřeli a zhruba po hodině jsme je opět houbičkou setřeli. Začernalá místa, která jsou výsledkem plísně, byla pryč, dlaždice se víc leskly. Na černé skvrny v silikonu kolem vany, které má také na svědomí plíseň, ocet neúčinkuje.

Odstranění plísně octem však nemá dlouhodobé účinky. V našem případě se během čtrnácti dnů začala objevovat znovu.

Foto: Thinkstock

Mezi klasiku v boji s plísní patří ocet, citron a lze přidat i jedlou sodu. My jsme vyzkoušeli ocetFoto: Thinkstock

2. Olej z čajovníku australského (tea tree)

Dezinfekční a protiplísňové účinky má i olej z čajovníku. Doporučené dávkování je 10 kapek na dvě lžíce vody, na ošetření prostor kolem vany tak stačí pár kapek. Vůně čajovníku nepatří mezi nejoblíbenější, ale je lepší než chlorová. Začernalé spáry jsme postříkali směsí oleje a vody, kterou jsme dali do rozprašovače, a nechali asi hodinu působit. Pak jsme spáry vlhkým hadříkem setřeli – i v tomto případě bylo začernání na spárách pryč, zůstalo jen na hůř dostupném místě vedle dlaždice.

Efekt byl srovnatelný s octem, ale plíseň se objevila zpátky daleko dřív – už za devět dní. Na začernalý silikon ani tento způsob nefungoval.

Foto: Thinkstock

Již několik staletí osvědčenou metodou boje proti plísni na zdi je nátěr vápnemFoto: Thinkstock

3. Vápenný nátěr proti plísni

Klasickou metodou, jak zabránit růstu plísní na zdech, je nátěr vápnem. Díky vysokému pH by měl vytvořit pro plísně nepříznivé prostředí. Pro tento test jsme zvolili zeď ve sklípku. Plíseň jsme odstranili mechanicky vlhkou houbičkou (vždy si chraňte dýchací cesty i oči!), nechali jsme zeď oschnout a pak jsme postupovali podle návodu od výrobce nátěru.

Naše poznatky potvrzuje i Ing. Jaroslav Zima z firmy Redstone: „Vápenné nátěry z vyleželého vzdušného vápna s minimálním množstvím přísad vám budou dobrým pomocníkem a v trvání protiplísňového účinku předčí všechny obvykle v současnosti používané protiplísňové nátěry. Správně fungující vápenný nátěr je náročnější na přípravu podkladu a aplikaci, takže je lepší se poradit s odborníkem.“

Trvalo zhruba měsíc, než se plíseň objevila znovu, ovšem v daleko menší ploše.

Fungují přírodní prostředky proti plísni?

Ocet i čajovníkový olej pomohly plíseň ze spár odstranit, ale jejich efekt není dlouhodobý – v případě octa se plíseň objevila zhruba za stejnou dobu jako po ošetření chemií, u čajovníku mnohem rychleji. Jako první pomoc jsou to tedy účinné metody. Co dělat pro trvalejší účinky? „Nejlepší je řešit hlavní příčinu vzniku plísní, tedy vlhké zdi. Bez takového zákroku budou všechny metody dlouhodobě málo platné,“ uvádí Vilém Řiháček z Ekologické poradny Veronica.

Reklama

Načítám