Hlavní obsah

Důvody, proč po sexu můžete i omdlít

Foto: Jacob Lund, Shutterstock.com

Foto: Jacob Lund, Shutterstock.com

Reklama

Pocity slabosti, závratě a mdloby. Najednou se vám udělá nevolno a spadnete na zem. Nebo na postel. Ono totiž takové omdlení klidně může přijít během milování, nebo krátce po něm. Proč se to děje a kdy si radši nechat zajít chuť?

Článek

Za omdlením může stát těhotenství nebo také srdeční problémy. Obvykle je však příčina o dost prostší – hlavně když vás mdloby přepadnou při té nejpříjemnější fyzické aktivitě, tedy sexu. Důvodů je přitom hned pět!

1. Únava po dlouhém pracovním dni

Ranní sex má pro metabolismus a hladinu energie stejný účinek jako silná ranní káva nebo třicetiminutový jogging. Probouzí, osvěžuje a doslova nakopává k pracovním výkonům. Jenže večerní milostné dostaveníčko má přesně opačný účinek.

Celý den jste v práci, po ní zařídíte veškeré potřeby svých dětí, uvaříte, poklidíte a ještě se stihnete připravit na zítřejší prezentaci. Pak, ve chvilce klidu, si užijete (byť krátký) fyzický kontakt se svým partnerem. Budiž vám to přáno, jenže… Mozek při předehře uvolní oxytocin, který zvýší vzrušení. A jakmile jeho účinky pominou, dostaví se šílená únava, nakumulovaná ještě z předchozích hektických hodin. Tělo takový nápor neunese a může se zhroutit.

Ostatně, po milování pozdě večer se doporučuje alespoň osmihodinový spánek, nebo se s vámi únava povleče i do dalšího pracovního dne.

2. Větší než malé množství stresu

Veze se po vás nadřízená, řešíte domácí online výuku svých ratolestí, do toho měla vaše matka srdeční příhodu. Na jednoho člověka stresu ažaž! Partner vaše napětí vycítí, a proto vám nabídne svoji náruč.

Díky pevnému objetí, hlazení, dotykům a mazlení se u vás opět navýší hladina „něžného“ hormonu oxytocinu, dojde k potlačení produkce stresových hormonů adrenalinu a kortizolu. A vy tak možná dostanete chuť na sex navzdory tomu, že stále ještě máte svůj nervový systém v pohotovosti.

Najednou zazvoní telefon, bouchnou dveře, do pokoje přijde dítě, a vy se myšlenkami vrátíte zpátky na zem. Náhlá hormonální změna  způsobená úlekem, šokem, strachem či ano, dalším stresem se postará o pocity slabosti.

Foto: Kotin, Shutterstock.com

Máte chuť na sex a zároveň spoustu starostí? Tělo může zareagovat slabostíFoto: Kotin, Shutterstock.com

3. Nevhodné podmínky v ložnici

V ložnici máte přetopeno a dýcháte suchý vzduch. Během sexu si neuděláte ani jednu přestávku na malé občerstvení a pochopitelně se hrozně potíte, čímž z těla odvádíte cenné tekutiny. Pak se nedivte, že omdlíte! Vaše tělo je dehydrované a organismus přehřátý!

V případě, že si potrpíte na teploučko v bytě, vždy na nočním stolku mějte sklenici vody a neváhejte si mezi jednotlivými milostnými polohami dopřát krátkou pauzičku. Mdloby přicházejí i s hladem neboli nízkou hladinou cukru (glukózy) v krvi. Na tento stav, který se nazývá hypoglykemie, si dejte pozor zejména při dietách. Vyvarujte se také náročnému sexuálnímu maratonu. Glukóza se z krve rychle ztrácí i kvůli intenzivní práci svalů. A co dalšího je ve hře?

4. Rychlá změna milostné polohy

Milujete se v misionáři, třeba i na kraji postele, takže visíte hlavou dolů (do hlavy se vám tak nahrne krev, čím může být orgasmus silnější). Jenže milence náhle napadne, že dá ruce pod váš zadek a bez varování vás vyšvihne nahoru k sobě. Tělo zareaguje krátkodobým poklesem krevního tlaku způsobeným změnou polohy z leže do stoje. Pravděpodobně vám i v téhle situaci bude „šoufl“.

5. Sklenka vína

Někteří pro uvolnění doporučují jednu, dvě skleničky alkoholu, kupříkladu vína. Je známo, že alkohol odstraňuje zábrany a oprošťuje od běžných denních starostí. Vytváří tedy něco jako vhodné podhoubí pro sex. Je však dobrým pomocníkem, ale pro některé jedince zlým pánem. V malém množství totiž snižuje krevní tlak a může dojít k omdlení.

S alkoholem to však nikdy nepřehánějte. Alkohol před sexem, ano, či ne?

Reklama

Načítám