Hlavní obsah

Skřípáte v noci zuby? Můžete si poškodit chrup

Foto: Aaron Amat, Shutterstock.com

Foto: Aaron Amat, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nechce s vámi někdo sdílet ložnici, protože hned po usnutí začnete vyluzovat hrůzostrašné zvuky připomínající motorovou pilu? Pravděpodobně trpíte poruchou zvanou bruxismus. Co s tím?

Článek

Znáte slovo „bruxismus“? Skrývá se za ním nepříjemný problém, který se vyskytuje stejně často jako chrápání. Jde o skřípání, případně cvakání zubů, jímž někteří lidé trpí během spánku. A opravdu trpí. Neobtěžují tím jen své okolí, ale i sami sebe. Poškozují si totiž zuby a narušují kvalitu spánku.

Místo zubů motorová pila 

Představa osoby skřípající zuby působí možná zábavně, ve skutečnosti to žádná velká legrace není – dochází tak k značnému poškození chrupu. Lidé trpící bruxismem však bohužel nejsou schopni svůj problém ovládnout, dokonce o něm většinou ani nevědí (dokud jim to neřekne okolí) a v bdělém stavu by podobný zvuk ani nedokázali vyloudit.

Jak nepříjemné skřípání vzniká? Postižený tak silně svírá čelisti a intenzivně tlačí zuby k sobě, až dochází k jejich tření. Skřípáním si pak obrušuje sklovinu, kousací plochy a v nejhorším případě i zbytek zubů. Kvůli obroušené sklovině je chrup citlivější a mnohem víc reaguje na studené, sladké či kyselé pokrmy a nápoje.

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Skřípání a zatínání zuby poškozuje. Jsou pak citlivější a bolestivéFoto: New Africa, Shutterstock.com

Trpí nejen chrup, ale i čelisti

Skřípání však nepoškozuje jen zuby a dásně: dlouhodobý bruxismus většinou narušuje i čelistní klouby. Nepříjemně bolí, může v nich přeskakovat anebo dojde i k vykloubení čelisti – postižený pak nemůže otevřít ústa a musí vyhledat lékaře. Pevný stisk čelistí namáhá také žvýkací, a dokonce i krční svaly. Dotyčný pak ráno vstává se silnou bolestí hlavy, krku, krční páteře či obličeje.

Za všechno může stres 

Co je příčinou tak nepříjemného „zlozvyku“? Ve většině případů je to stres, někdy ale také vadný skus – proto je důležité problém vždy konzultovat se zubařem. Často se vyskytuje u dětí, když prodělávají infekční onemocnění nebo v období růstu zubů. Mohou za tím být i problémy doma nebo ve škole, případně intenzivní prožitky během dne. S postupujícím věkem však potíže většinou mizí. Pokud přetrvávají, obvykle vedou k zmíněnému poškození čelistního kloubu. Když se bruxismus objeví až v dospělosti, stává se to většinou ve chvílích, kdy člověk řeší velké problémy, případně prožívá dlouhodobý stres.

Foto: KieferPix, Shutterstock.com

Trvalé napětí, které si člověk ani nemusí uvědomovat, se občas projeví zatínáním čelistiFoto: KieferPix, Shutterstock.com

Řešení: uvolněte se a žijte svobodně

Jak se bruxismu zbavit? Jediným řešením je odhalit příčinu problému a pokusit se ji odstranit. Jestliže zubař vyloučí problémy se skusem, pak se jedná o napětí a psychickou zátěž. Sami musíte přijít na to, co vás stresuje a zda se s tím dá něco dělat, případně jaký druh uvolnění vám bude vyhovovat. Popíjejte před spaním uklidňující meduňkový čaj, cvičte jógu, meditujte, poslouchejte hudbu, choďte na terapii...

Dlahy jako pro hokejisty 

Pomohou i relaxační cviky, které vás naučí zubní lékař či fyzioterapeut, případně léky uvolňující svalstvo – jako první pomoc vyzkoušejte doplňky stravy s magneziem (hořčíkem). Existují i speciální dlahy (podobají se trochu těm, co nosí hokejisté), které vám na míru vyrobí zubní lékař. Dlaha se pak nasazuje na noc, chrání zuby před poškozením, snižuje tlak čelistí a pomáhá svalům relaxovat. Nevýhodou je, že takové dlahy se obvykle nevyrábějí pro děti do šesti let.

Reklama

Načítám