Hlavní obsah

Potřebujete ušetřit? Kupte prasátko a lavor!

Foto: TierneyMJ, Shutterstock.com

Foto: TierneyMJ, Shutterstock.com

Reklama

Vypadá to, že zdražování jen tak neskončí, takže bude praktické naučit se šetřit. A to nejen co se energií týče, ale nejlépe ve všem. Jak to udělat – pokud možno – bez velkých vstupních investic a útrap?

Článek

Zateplit dům, vyměnit okna, změnit druh vytápění... Jisté dobré, ale také pěkně drahé rady, jejichž realizace navíc chvíli trvá. Máme pro vás takové tipy, které nevyžadují počáteční investice ani žádné přehnané utahování opasku.

Jak jednoduše ušetřit za topení

Teď v zimě se dá hodně ušetřit na topení, ale nikomu se nechce chodit doma v kožichu. Jak to tedy udělat, abyste mohli topit méně a přitom jste netrpěli zimou?

1. Vezměte si ponožky a zapalte svíčky: bojujete tak proti pocitovému chladu. Teplo od nohou a pohled do plamene, byť jen hořící svíčky, vás zahřeje celkově. Stejně působí i teplé barvy. Používejte žárovky s teplým světlem, i díky tomu se pocitově zahřejete.

2. Zavírejte dveře: když se to naučíte a budete důslední, zůstane teplo v místnosti a nemizí třeba do chodby, kde ho není tolik zapotřebí.

3. Zatahujte žaluzie: nejenže zabráníte zvědavým pohledům, ale také spíš udržíte teplo v bytě. Zatažené žaluzie totiž mohou teplotu zvednout i víc než o stupeň!

4. Užívejte klimatizaci: jestliže jste si kvůli horkému letnímu počasí pořídili klimatizaci, můžete ji v zimě užít k přitápění. Má daleko lepší spotřebu než přímotopy nebo jiné elektrické topení.

5. Zvyšte vlhkost v bytě: čím je vzduch sušší, tím víc se potřebuje ohřát, abyste měli pocit tepla. Udržujte tedy jeho vlhkost kolem 40 %. Pomohou vám s tím pokojové rostliny s širokými listy.

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Teplé ponožky a světlo svíček vás ochrání před pocitem zimy, i když stáhnete topeníFoto: Syda Productions, Shutterstock.com

Jak šetřit za vodu při splachování

Napustíte si plnou vanu a během koupele si ještě dopouštíte teplou vodu? S tímhle luxusem se bude muset mnoho lidí rozloučit. Anebo alespoň po koupeli vodu nevypouštějte a využijte ji třeba na splachování.

Ostatně právě při splachování proteče záchodem v případě čtyřčlenné rodiny kolem 100 m³ vody ročně. Ušetřit můžete tak, že do nádržky vložíte naplněnou PET lahev: při každém spláchnutí uspoříte tolik vody, kolik má lahev objem.

Splachovat lze i vodou, kterou chytíte do kbelíku při sprchování, nebo tou, v níž myjete zeleninu před zpracováním v kuchyni. A zapomeňte na oplachování čehokoli pod tekoucí vodou! Dejte do dřezu lavor a myjte v něm. A když budete používat eko mycí přípravky, lze pak touto vodou zalévat zahrádku.

Foto: Warut Chinsai, Shutterstock.com

Odnaučte se mýt nádobí, ale třeba i zeleninu pod tekoucí vodou. A použitou vodu dále upotřebteFoto: Warut Chinsai, Shutterstock.com

Jak ušetřit za elektřinu bez námahy

Třebaže je pro nižší spotřebu elektřiny zásadní přechod na úsporné svícení a nákup energeticky co nejméně náročných spotřebičů (a jejich rozumné využívání), i tak můžete udělat něco málo hned.

Například zhasínat, když odejdete z místnosti, ale také vyndávat ze zásuvky nabíječky a kabely spotřebičů, když je právě nevyužíváte. I neaktivní přístroje spotřebovávají elektřinu! Sice to není kdovíjak velký odběr, ale je zcela zbytečný a hodiny a hodiny v síti se samozřejmě načítají.

Pět tipů, jak ušetřit v domácnosti

Máme pro vás ještě pár tipů k zamyšlení. A mohly by vám ušetřit i pár tisícovek měsíčně!

1. Uvažte předplatné: hlavně s novým rokem bývá zvykem si předplatit časopisy, noviny, členství v posilovně... Opravdu ho ale během roku využijete? Dobře si to rozmyslete.

2. Zvažte nákupy ve velkém: ač jsou velká balení výhodnější, opravdu je spotřebujete? Nevyhazujete pak zatvrdlý zbytek prášku na praní nebo prošlé jogurty, které jste nestačili sníst?

3. Kupte si prasátko: budete překvapeni, kolik se dá za pár měsíců našetřit, když si do předsíně postavíte kasičku a do ní budete dávat drobné, které se každému občas válí po kapsách.

4. Odložte nákupy nad 500 Kč: zvlášť dnes, v době e-shopů, můžete být náchylnější k ukvapeným nákupům. Zaveďte si pravidlo, že útratu nad pětistovku odložíte na další den a promyslíte ji.

5. Konsolidujte půjčky: ideální je si nepůjčovat nebo si půjčovat co nejméně a jen na věci opravdu výhodné a potřebné. Jestli už nějaké půjčky máte, vyplatí se přemýšlet o jejich konsolidaci, tedy sloučení. Získáte tak lepší přehled, nebudete muset platit poplatky několika bankám a ještě můžete mít daleko nižší splátky.

Reklama

Načítám