Hlavní obsah

Trávicí potíže, nadýmání a plynatost. Pomohou banány, ovesné vločky, kiwi a další potraviny

Foto: Kmpzzz, Shutterstock.com

Foto: Kmpzzz, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pocity nafouklého břicha, nadýmání a obtěžující plynatost – tyto trávicí obtíže se občas nevyhýbají nikomu. Pokud se jich chcete rychle zbavit, sáhnete nejspíš po nějakém prostředku z lékárny. Zkusit to ale můžete také jinak. Spolehlivě vám uleví i některé potraviny.

Článek

Pokud trpíte častým nadýmáním, možná je namístě popřemýšlet nad skladbou jídelníčku, sledovat, které druhy potravin obtíže způsobují, a předvídat, čemu se raději vyhýbat. Obecně mohou pravděpodobnost trávicích potíží v podobě plného a „nafouklého“ břicha a plynatosti zvyšovat mléčné výrobky, fazole a čočka, brukvovitá zelenina jako květák, brokolice nebo kedlubny, u některých lidí též tučná či smažená jídla.

Za potížemi nemusí být jen špatná strava

Proč někdo trpí častým nadýmáním a bolestmi v břiše? „U mladých lidí to nejčastěji způsobují funkční poruchy trávení, kdy zažívání zlobí, ale nenajde se žádná choroba. I zde je vhodné udělat alespoň základní vyšetření, abychom zjistili, že nemají alergii na lepek či celiakii nebo nesnášenlivost mléčného cukru – laktózovou intoleranci. U starších lidí, řekněme po 50. roku života, už se na to díváme jinak. Protože u nich, pokud tyto symptomy vzniknou nově, to může být známka nějaké závažnější choroby. Asi nejčastějším onemocněním, kterého se obáváme, je kolorektální karcinom. Pokud vás nově trápí nadýmání, zácpa a podobně, je vhodné vyšetřit střevo metodou kolonoskopie, aby se vyloučilo, že potíže nemají organickou příčinu,“ uvádí přednosta II. interní kliniky gastroenterologické a geriatrické Fakultní nemocnice Olomouc Ondřej Urban.

Trávicí systém zatěžuje, pokud konzumujete velké množství průmyslově zpracovaných potravin a polotovarů, jako jsou instantní nebo konzervované omáčky a jiné pokrmy. Obsahují totiž nadměrné množství soli a sodíku a naopak minimum potřebné vlákniny. Představíme vám potraviny, které udělají trávení dobře a zafungují jako první pomoc při obtížích s nadýmáním a plynatostí.

Bílý jogurt

Přírodní jogurt je plný probiotik, tedy prospěšných bakterií, které osídlují trávicí trakt a podporují zdravé trávení a správnou funkci střev. Studie ukazují, že probiotika snižují nadýmání a pocity nafouklého břicha také u lidí se syndromem dráždivého tračníku. Ideální volbou je řecký jogurt nebo skyr s vysokým obsahem bílkovin. Podobně funguje také přírodní kefír.

Foto: puhhha, Shutterstock.com

Probiotika v bílém jogurtu jsou nepostradatelná pro zdravá střevaFoto: puhhha, Shutterstock.com

Zázvor

Zázvor je jedním z nejstarších přírodních léků a díky svým protizánětlivým účinkům dokáže působit i proti nadýmání a plynatosti. Obsahuje trávicí enzym zingiberin, který pomáhá tělu rozkládat bílkoviny a zvyšuje produkci trávicích enzymů, čímž trávicí systém zklidňuje a zmírňuje křeče a plynatost. Vychutnejte si ho ideálně v podobě čaje.

Fenykl

O zázračných účincích fenyklu vědí zejména maminky miminek, fenyklový čaj má totiž zázračné účinky při kojeneckých kolikách. Semena fenyklu mají protikřečové a protizánětlivé vlastnosti – uvolňují střevní svalovinu, a umožňují tak uvolnění zadržovaných plynů. Z nadrcených fenyklových semen si můžete uvařit čaj nebo přidat trochu nakrájené čerstvé hlízy do salátu.

Banány

Banány obsahují hodně draslíku, což je jejich tajná zbraň, díky níž jsou nápomocné při nadýmání a střevních křečích. Potraviny bohaté na draslík přispívají k vyplavování sodíku a přebytečné vody z organismu, čímž pomáhají vyrovnávat hladinu tělesných tekutin, a zabraňují tak plynatosti.

Ovesné vločky

Všechny celozrnné obiloviny obsahují velké množství vlákniny, která podporuje správnou činnost střev a tím potlačuje nadýmání. Ale ovesné vločky jsou jedny z nejlepších! Když si je dopřejete hned po ránu, „rozhýbete“ střeva a trávicí systém a budete se cítit lépe po celý den.

Avokádo

Toto ovoce je další potravinou s poměrně vysokým obsahem draslíku, který pomáhá snižovat nadýmání. Je bohaté na rozpustnou vlákninu, která obsahuje bakterie prospěšné pro střeva, a příznivě tak ovlivňuje trávení. Látky obsažené v avokádu navíc pomáhají zpracovávat žlučové kyseliny.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Avokádo je bohaté na rozpustnou vlákninu, která slouží jako potrava pro střevní mikrobiomFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

Okurky

Okurky jsou mírné přírodní diuretikum (zvyšují tvorbu moči). Obsahují hodně vody, přispívají tedy k hydrataci organismu, zároveň ale i k odstraňování přebytečné vody z buněk a také přebytečných plynů z trávicího traktu. Okurky obsahují dále tzv. kvercetin, antioxidant, který má protizánětlivé účinky.

Kiwi

Chutné plody kiwi obsahují enzym actinidin, který pomáhá urychlovat trávení. Kiwi je také zdrojem draslíku a vlákniny, látek, které potlačují nadýmání, podporují střevní peristaltiku (pohyb střev) a pomáhají i při zácpě. „I další exotické ovoce, jako papája či ananas, obsahuje enzym, který pomáhá štěpit bílkoviny v trávicím traktu a usnadňuje trávení,“ říká výživová specialistka Štěpánka Štěpánová.

Celer

Celer je silným pomocníkem proti zadržování vody a nadýmání, protože působí jako přírodní diuretikum. Látky obsažené v celeru pomáhají regulovat pohyb střev a eliminují vznik střevních plynů. Celer přidejte do polévky, salátu, udělejte z něj pyré nebo si z něj připravte v troubě pečené hranolky.

Načítám