Hlavní obsah

Obyčejná kýla vás může zabít!

Foto: thinkstock

Foto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kýla! Tušíte rostoucí problém, ale prohlídku odkládáte? Bojíte se operace? Odborníci radí: kýlu řešte rychle! Včasný zákrok je nic ve srovnání s tím, když se vám kýla uskřine. Pak může jít i o život. Přečtěte si, co je to kýla a co se s ní dá dělat.

Článek

Vznik kýly zdravým způsobem života neovlivníte. Hlavním faktorem je totiž pevnost břišní stěny, přesněji řečeno její pojivové tkáně – a její pružnost nelze ovlivnit cvičením. Je dána částečně dědičností a pak také dalšími vlivy: stačí například dlouhodobá zácpa, úporný kašel, těhotenství či obezita a potíž je na světě. Mimochodem, pozor na kouření – snižuje množství a ničí kvalitu kolagenu, který je zásadní právě pro pružnost a pevnost břišní stěny. Proto kuřáci trpí všemi druhy kýl více než nekuřáci.

Co je to kýla a jak vzniká

Zjednodušeně řečeno je kýla otvor mezi svaly v břišní stěně. Působením nitrobřišního tlaku pak dochází k vyklenování nebo vysouvání části útrob z dutiny břišní ven tímto otvorem. Navenek se to projevuje jako bulka či boule pod kůží. Kýla může být vrozená, ovšem častěji se vyvíjí během života. Pokud se v rodině tento problém již objevil, zvyšuje se riziko vzniku kýly i u vás. Může se vytvořit v kterékoli části břišní stěny, nejčastěji však vzniká v oblasti třísel.

Příznaky pupeční kýly: boulička a bolest

Alici bylo 37 let, když ji začalo pobolívat břicho zvláště při námaze, trpěla nadýmáním a měla dojem, jako by ji za břicho kdosi zevnitř tahal. Pokusila se začít pravidelně a zdravěji jíst, ale břicho bolelo dál už i při vyprazdňování. Měkké vybouleniny u pupíku, jež byla patrná jen někdy, si všimla až po čase.

Chirurg Alici sdělil, že má pupeční kýlu, která vzniká v blízkosti pupku – existuje tu přirozené oslabení v místě, kde bývaly kdysi napojené cévy pupeční šňůry. Někdy toto ztenčení vydrží po celý život a pupeční kýla se pak může vytvořit kdykoli – stačí jen delší nebo opakované zvýšení nitrobřišního tlaku. Spouštěčem bývá často obezita (jestli vás trápí kila navíc, hubněte s námi) a namáhavé vyprazdňování při zácpě. U dětí se tato kýla někdy objevuje po narození.

Foto: thinkstock

Při opakovaných bolestech břicha zkuste najít bulkuFoto: thinkstock

Léčba kýly: jedině operace

Kýlu vyřeší pouze operace – nejvhodnější způsob vybere operatér. Při laparoskopickém zákroku v celkové či lokální anestezii se nejprve naplní břišní dutina kysličníkem uhličitým, malými řezy se zavedou potřebné nástroje a kamera a poté se zevnitř břicha kýla ošetří speciální síťkou odpovídající velikosti.

Další možností je klasická operace, tedy řez v místě kýly, její odstranění a sešití rány. Oba typy zákroků jsou hrazené pojišťovnami. Pokud pacient žádnou operaci nechce nebo není možná, je možné nosit kýlní pás, ten však problém rozhodně nevyřeší. Alice nakonec vzhledem k velikosti kýly podstoupila laparoskopii. Dva dny pobyla v nemocnici, po čtrnácti dnech mohla zpět do práce. MUDr. Ondřej Čech z kýlní poradny k tomu říká: „Lze obecně říci, že po laparoskopických výkonech je kratší doba rekonvalescence a jen drobné jizvy.“

Komplikace kýly: při uskřinutí jde o život

Mnoho lidí žije s kýlou řadu let, aniž by ji řešili. Ne vždy se to vyplácí, protože někdy dojde ke komplikacím. Tou nejzávažnější je uskřinutí. Chirurg Jan Buček vysvětluje: „Vyklenutí kýly se dá více či méně zatlačit zpět do dutiny břišní. Při větší námaze se ale elastický okraj rozšíří, útroby se více povysunou a po skončení námahy jsou sevřeny v kýlním otvoru – dojde k uskřinutí. Tkáně začnou odumírat, a je-li uskřinuté střevo, dochází ke vzniku neprůchodnosti.“

Střevo se může protrhnout, zaplavit dutinu břišní svým obsahem a způsobit masivní zánět pobřišnice. To už je život ohrožující stav. Proto odborníci radí: máte-li na kýlu byť jen podezření, poraďte se vždy co nejdříve s lékařem.

Kýla

  • Jiné názvy - Břišní kýla, hernie
  • Popis - Vnitřní orgány břicha pronikají pod kůži otvorem, který mezi svaly v břišní stěně vznikl vlivem oslabení pojivové tkáně. Oslabení břišní stěny je většinou vrozené, někdy ho způsobí operace.
  • Příznaky - Často se projevuje jako bulka pod kůží, která se při námaze vyklenuje, může se vytvořit kdekoliv na břiše (třísla, pupek, bránice, jizva po operaci). Postižené místo může bolet nebo být citlivé.
  • Léčba - Jedině včasná operace, aby se předešlo nebezpečnému a velmi bolestivému uskřinutí, kdy se část břišních orgánů pod kůží zaškrtí, zůstane bez přísunu kyslíku a jedná se o život ohrožující stav.
  • Statistika - V ČR zemře na uskřinutou kýlu několik lidí ročně.
  • Prevence - Nekouřit, posilovat břišní svaly, netahat těžká břemena, udržovat přiměřenou tělesnou hmotnost, léčit zácpu

Reklama

Načítám