Hlavní obsah

Sedm potravin, které jsou elixírem krásy pro váš obličej

Foto: Artem Zhirnov, Shutterstock.com

Foto: Artem Zhirnov, Shutterstock.com

Reklama

Víte, že máte doma po ruce vše, co potřebujete pro péči o pleť? Nejde ani tak o denní či noční krémy ve vaší koupelně, ale o produkty, které máte v kuchyni. O vaši pokožku se postarají stejně dobře!

Článek

Mnozí z nás si podvědomě spojují cenu produktu s jeho účinkem a věří, že dobrý krém musí být drahý. Tady ale přímá úměra neplatí. Kvalitní péči o pleť si navíc snadno dokážete připravit i z běžných potravin. Dokáží s pokožkou zázraky a navíc bez syntetických látek obsažených v některé kosmetice. Je to zábavné, jednoduché a navíc to moc nestojí!

Po čem tedy sáhněte ve spíži nebo svých kuchyňských skříňkách?

Malá rada na začátek

Dobrá péče o pokožku začíná uvnitř těla. To, co jíte, má velký vliv na kvalitu pleti. Pijte dostatek vody a jezte převážně čerstvé, nezpracované potraviny s převahou zeleniny a ovoce. Více to tom, co jíst pro krásnou a zdravou pleť, čtěte zde. A co si dopřát místo krému na obličej a z čeho vyrobit masku?

Med na problematickou pleť  

Med obsahuje koktejl zdraví prospěšných látek, vitaminy skupiny A, C a B, minerální látky i důležité aminokyseliny, proto je někdy nazýván elixírem zdraví a dlouhověkosti. Navíc má vynikající antibakteriální účinky, pomáhá odstranit nečistoty i černé tečky a hydratuje. Čajovou lžičku medu naneste v tenké vrstvě na obličej a krk, k aplikaci použijte kosmetický štětec. Po 15 minutách obličej jemně promasírujte a poté opláchněte vlažnou vodou.

Foto: Tinatin, Shutterstock.com

Pokud jsou v medu krystalky cukru, funguje jako přirozený peelingFoto: Tinatin, Shutterstock.com

Čajové sáčky na tmavé kruhy a oteklé oči

Použité čajové sáčky rychle snižují pocity pálení a otoky. Nejprve je vložte do ledové vody (nebo do mrazničky) a poté je položte na několik minut na zavřená víčka. K tomu je ideální zejména černý čaj: obsahuje mnoho tříslovin, které účinně bojují proti otokům. Použité sáčky rooibosu a zeleného čaje jsou zase velmi účinné na akné kdekoliv na obličeji.

Okurka i jahoda

Okurky obsahují hodně vody, mají čisticí účinek a podporují vylučování toxických látek z pleti. Stahují také póry, a pokud je aplikujete přímo na obličej, pomohou regeneraci. Jsou také výborným prostředkem na rozzáření pleti, pokud vás trápí matná nebo suchá pokožka. Nejlepší je použít studenou přímo z lednice. A jahody? Rozpůlený plod díky obsaženým ovocným kyselinám pomůže stáhnout póry a dokonce dokáže vybělit zuby. Stačí jemně potřít.

Foto: Cookie Studio, Shutterstock.com

Při přípravě salátu si pár koleček nebo slupky okurky dejte na obličej, jak to dělaly naše mámy Foto: Cookie Studio, Shutterstock.com

Mléko pro jemnou pokožku

Historie vypráví, že Kleopatra se denně koupala v oslím mléce, aby si udržela mladou a krásnou pleť. Stádo 700 oslů tak bylo zodpovědné za její každodenní kosmetický rituál! Ale i obyčejné kravské mléko má na pokožku pozitivní účinky. Omývejte si klidně obličej mlékem, přidávejte ho do koupele. Obsažené vitaminy a mléčná kyselina pomohou odstranit odumřelé buňky, pokožku zjemní, vypnou a dodají svěží vzhled. Lázeň z teplého mléka pomůže i na rozpraskané paty. Můžete zkusit i masku z bílého jogurtu, který má podobné účinky. Skvěle také zklidní pokožku po spálení sluníčkem.

Foto: Ivan Cheremisin, Shutterstock.com

Pro kosmetické účely se více hodí mléko plnotučnéFoto: Ivan Cheremisin, Shutterstock.com

Olivový olej jen s vodou

Olivový olej je ideální prostředek pro lidi s podrážděnou pokožkou, nezpůsobuje žádné alergické reakce. Pomůže také, pokud máte suchou pokožku či drsné partie na těle (lokty, kolena, paty). Rozetřete v dlaních kapku oleje, vmasírujte do pokožky a přebytečný olej otřete kapesníčkem. Pozor, olej je nejlepší v kombinaci s vodou, proto ho nanášejte ideálně po koupeli, kdy je pokožka vlhká.  Nebo si trochu vody kápněte do dlaní. Kapku olivového oleje můžete také přidat do běžné kosmetiky.

Kokosový olej proti vráskám

Kokosový olej nejen hydratuje a zjemňuje, díky obsaženým látkám (například antioxidantům) ale pokožku také vyživuje a působí proti stárnutí. Kyselina laurová a kaprinová pomáhají na pokožce vytvořit ochrannou vrstvu a mají navíc antibakteriální účinky. Můžete ho používat samotný jako krém i jako velmi jemný odličovač, který nedráždí. Dá se ale také smíchat například s ovesnými vločkami, které předem navlhčíte. Získáte tak velmi výživnou, hydratační a uklidňující masku. V kombinaci s medem nebo mletou kávou zase získáte jemný výživný peeling.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

I kokosový olej nanášejte na vlhkou pokožku nebo ho smíchejte s kapkou vody, jinak může dráždit či vysušovatFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

Avokádo pro výživu a hydrataci

Avokádo je plné vitaminů A a E, hydratují a vyživují pokožku, vlasy i nehty. Velmi snadno z něj můžete udělat účinnou pleťovou masku. Smíchejte dužinu z půlky avokáda se lžící jogurtu a lžící medu (a využijete hned tři skvělé ingredience). Dobře promíchejte a naneste na dobře očištěnou pokožku. Po 15 minutách opláchněte vlažnou vodou a prohlédněte si svou zářivou tvář.

Reklama

Související témata:

Načítám