Hlavní obsah

Nejlepší maso na gril? Neberte ho z mrazáku

Foto: BrunoWeltmann, Shutterstock.com

Foto: BrunoWeltmann, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Grilovací sezona, byť na počasí úplně spoleh není, byla zahájena, a pokud právě přemýšlíte nad nákupem vhodného masa na víkend, pomůžeme vám s výběrem.

Článek

Jak to udělat, aby bylo maso z grilu šťavnaté a měkké a abyste si na něm pochutnali přesně tak, jak očekáváte? Vše začíná u výběru v obchodě. Které konkrétní druhy masa zvolit a jak je nejlépe připravit?

Jaké maso vybrat?

Na gril můžete dát prakticky všechny druhy masa – kuřecí, vepřové, hovězí, krůtí, jehněčí i ryby. Vždy je lepší vybírat kousky prorostlé, které obsahují tuk. Ten totiž dodá masu chuť a vůni a právě díky němu bude šťavnatější.

Na gril byste rozhodně neměli dávat maso ihned poté, co ho vyndáte z ledničky, ideální je vyndat ho 2–3 hodiny před grilováním. A pokud si chcete opravdu pochutnat, pak preferujte jen maso chlazené. „Maso po rozmrazení je plné vody, uvolní se z něj šťáva a může být suché, proto se na gril nehodí,“ říká Lubomír Markes, šéf Branického lahůdkářství.

Pokud to nejde jinak, vyndejte maso z mrazáku alespoň den předem a nechejte rozmrzat pomalu, minimálně 12 hodin. Nikdy ho nerozmrazujte v mikrovlnce, tím ho uvaříte a nebude tak chutné.

Před grilováním maso nenaklepávejte, měkkost a šťavnatost mu můžete dodat marinováním. Když je dobře naložené, chutná mnohem lépe. „Pokud chcete ušetřit čas, můžete koupit již marinovaná masa nebo masné produkty určené na gril. Většinou obsahují minimum přídatných látek a mají vysokou kvalitu, takže se jich nemusíte bát,“ říká René Kaňa, manažer kategorie masa obchodů Albert.

Foto: Stepanek Photography, Shutterstock.com

Kuřecí a obecně drůbeží maso je na grilu skvělé a pro svou jednoduchou přípravu i velmi oblíbenéFoto: Stepanek Photography, Shutterstock.com

Drůbeží maso

Drůbeží, hlavně kuřecí maso, byste asi na grilu našli nejčastěji. Rizikem u něj je, že ho příliš dlouhou úpravou vysušíte, nebo ho naopak propečete nedostatečně, uvnitř bude ještě syrové, a hrozí tak nákaza bakteriemi salmonely nebo kampylobaktery. Proto si pořiďte teploměr a dohlédněte, aby teplota masa uvnitř byla alespoň 79 °C, což bakterie zahubí.

Nebojte se použít ani ostatní drůbeží maso, skvělé je krůtí, husí a kachní, ale třeba i křepelka. „U drůbeže hraje velkou roli původ, vybírejte tedy maso nejlépe od českých farmářů, kteří chovají zvířata v přirozeném prostředí, dávají jim kvalitní krmivo a nevystavují je zbytečnému stresu, což se mimo jiné odrazí i na chuti masa,“ upozorňuje Tomáš Balent, nákupčí masa a uzenin online supermarketu Košík.

Vepřové maso

Drůbežímu masu šlape na paty rozhodně vepřové. „Při výběru nikdy nešlápnete vedle s krkovicí, která bude díky vyššímu obsahu tuku po grilování krásně šťavnatá. Ugrilovat si ale můžete také vepřovou kotletu, a to jak s kostí, tak bez. Skvělá jsou i žebírka,“ říká Tomáš Balent. Levnou, ale na chuť skvělou variantou je vepřový bůček, sázkou na jistotu je i panenka.

Foto: FoodAndPhoto, Shutterstock.com

Žebírka na grilu, dobrota, kterou musíte ochutnatFoto: FoodAndPhoto, Shutterstock.com

Hovězí maso

Fajnšmekři a milovníci burgerů nedají dopustit na hovězí maso. Jeho výběr ale už není tak snadný a také jde o maso dražší. Zásadní je, aby šlo o maso vyzrálé, a lepší je, aby bylo i prorostlé. Výborný steak je z nízkého roštěnce, svíčkové nebo květové špičky. Stále víc lidí vyhledává produkci z menších místních chovů, ale ceněný je i dovoz. „Top jsou steaková masa z Jižní Ameriky, především flanc steak, rump steak, maminha nebo picanha. Jde o masa stařená neboli vyzrálá. Pokud si chcete pochutnat, zvolte maso z mladých býků,“ doporučuje Lubomír Markes.

Při určování stáří hovězího se můžete řídit jeho barvou. Mladší kusy mají maso světlejší než starší. Pomáhá také do masa píchnout prstem, na vyzrálém zůstane jeho otisk.

Maso na burgery by mělo mít alespoň 20 % tuku. A ani ty nedělejte z rozmrazeného masa, nedržely by pak tvar a odrazilo by se to i na chuti.

Foto: Magdanatka, Shutterstock.com

Na burgery se hodí hovězí i mix hovězího s vepřovým, každý preferuje svoji recepturuFoto: Magdanatka, Shutterstock.com

Ryby

Pokud chcete grilovat ryby, pak vždy volte ty čerstvé, rozmrazené by se vám na grilu rozpadly. Ryby nepotřebují moc marinády, ta by totiž mohla přebít jejich chuť. Aby se při grilování nerozpadaly, dávejte je na vyčištěný a pomazaný rošt a otáčejte ideálně jen jednou. Filety dejte nejprve kůží dolů a zhruba po 5–7 minutách otočte. Jestliže ryby grilujete pravidelně, vyplatí se koupit si speciální mřížku, která otáčení usnadní.

Foto: stockcreations, Shutterstock.com

Na gril patří vždy co nejčerstvější rybaFoto: stockcreations, Shutterstock.com

Reklama

Související témata:

Načítám