Hlavní obsah

Potraviny, které chrání tepny před aterosklerózou

Foto: Yuri Shevtsov, Shutterstock.com

Foto: Yuri Shevtsov, Shutterstock.com

Ateroskleróza vzniká kombinací genetických vloh a nevhodného životního stylu. Některé potraviny zvyšují pravděpodobnost ukládání cholesterolu na stěnách tepen, jiné mohou proces kornatění naopak zmírnit a pozastavit. Co se proto vyplatí zařadit do jídelníčku?

Článek

Výživa hraje ve zdraví důležitou roli: v průběhu času může konzumace určitých potravin škodit, nebo naopak prospívat. Jídelníček bohatý na nasycené tuky (masné produkty, tučné sýry, přemíra másla, sádla a smetany, sladké polevy a cereálie, sušenky, zákusky, čokoládové náhražky) zvyšuje hladiny krevních tuků a přispívá k urychlení procesu kornatění tepen neboli aterosklerózy. „Ateroskleróza je podkladem zejména pro onemocnění srdečně-cévního aparátu, infarkt a mozkové příhody, které jsou v Česku nejčastějším důvodem úmrtí,“ vysvětluje MUDr. Marie Skalská, zakladatelka Pro Fit Institutu.

Nejlepší potraviny pro zdravé srdce a cévy

Naštěstí existují potraviny, které mohou hladiny krevních tuků upravovat a proces aterosklerózy tak zmírnit až pozastavit. Principem prevence aterosklerózy je zejména konzumace vlákniny a omega-3 mastných kyselin, určitou roli hrají i antioxidanty chránící buňky před poškozením. Vybrali jsme potraviny, které jsou na tyto mikroživiny bohaté.

1. Česnek

Česnek má silné antioxidační vlastnosti – chrání buňky před volnými kyslíkovými radikály a podporuje zdraví tepen. Pomáhá také snižovat hladinu špatného cholesterolu a rozšiřuje cévy, čímž snižuje riziko vysokého krevního tlaku.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Nemoci srdce a cév jsou v Česku nejčastější příčinou úmrtíFoto: fizkes, Shutterstock.com

2. Ovesné vločky

Ovesné vločky jsou bohaté na vlákninu. Díky ní podporují dobré trávení a ztěžují udržování cholesterolu na stěnách tepen, což výrazně snižuje riziko vzniku a rozvoje aterosklerózy a dalších problémů se srdcem, které z její existence plynou.

3. Jablka

Jablka dodají rozpustnou vlákninu pektin. Ta na sebe váže cholesterol, díky čemuž příznivě ovlivňuje hladiny krevních tuků a brzdí proces kornatění tepen. Jablka navíc obsahují flavonoidy, které podle studií snižují pravděpodobnost potíží se srdcem až o 50 procent.

4. Vlašské ořechy

Vlašské ořechy jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny, které ovlivňují hladiny krevních tuků a podporují zdravé cévy. Kromě vlašských ořechů dodají omega-3 také para ořechy, ale ve výrazně menším množství.

Foto: Billion Photos, Shutterstock.com

Jablka obsahují vitaminy i vlákninuFoto: Billion Photos, Shutterstock.com

5. Olivový olej

Olivový olej má širokou škálu prospěšných vlastností a patří sem i schopnost předcházet srdečním chorobám. Za to vděčí mononenasyceným tukům, u nichž je méně pravděpodobné, že v těle oxidují, a tím brání tvorbě aterosklerotického plátu na stěnách tepen. Cenným zdrojem omega mastných kyselin jsou také tučné mořské ryby a řepkový i lněný olej.

6. Rajčata

Rajčata jsou důležitým zdrojem lykopenu, což je antioxidant, který zabraňuje kornatění tepen. Podle studií denní konzumace rajčat významně snižuje riziko tvorby tukových plaků uvnitř tepen. Aby se lykopen lépe vstřebal, je třeba rajčata tepelně upravit – dejte si je třeba jako kečup.

Pestrá strava – půl zdraví

Prevenci aterosklerózy tedy do velké míry zajistí vhodně sestavený jídelníček. „Pestrá strava dodá dostatek makro- i mikroživin. Jakákoliv zelenina a ovoce jsou zdrojem potřebné vlákniny, ryby, ořechy, lněná semínka a většina rostlinných olejů zase obsahují protizánětlivé zdravé tuky,“ shrnuje Hana Mojžíšová, lékařka zabývající se výživou a léčbou obezity. Kromě stravy nezanedbávejte pravidelný pohyb, odpočinek a spánek a učte se pracovat se stresem.

Reklama