Hlavní obsah

Lichoběžníkový dům. Jak si poradili s netradičním půdorysem?

Foto: Iveta Kopicová

Foto: Iveta Kopicová

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rodinný dům se zcela netradičním půdorysem. Rovnoběžné stěny má po úpravě dispozice jen hlavní obytný prostor, další místnosti mají tvary nepravidelné. Vše ale vypadá skvěle i díky nábytku na míru a otevřenosti prostoru.

Článek

Dům v pražské Hostivaři koupila rodina se dvěma předškoláky od developera. Na rozdíl od sousedních domů ještě v době uzavření kupní smlouvy nebyl postaven, proto se dalo zasáhnout do jeho dispozice, která nebyla zrovna nejšťastnější.

Lichoběžníkový půdorys

Asymetrický exteriér sice vypadá zajímavě, byl to ale právě lichoběžníkový tvar a koncept původního půdorysu, které nedávaly velkou šanci na úspěšné vyřešení interiéru. Architektům ze studia ID_arch, kteří s developerem jménem majitelů jednali, se ale podařilo prosadit zásadní změny. „Nová poloha schodiště vnesla do dispozice pevný řád, obytný prostor získal rovnoběžné stěny a velkorysý rozměr, nepravidelné tvary půdorysu se využily pro hygienické a technické zázemí nebo úložné prostory,“ popisuje architektka Ivana Dombková.

Foto: Iveta Kopicová

Rodinný dům má 350 metrů čtverečních. Půdorys je lichoběžníkový, architekti se s ním ale dokázali vypořádatFoto: Iveta Kopicová

Vzdušný prostor a světlé barvy

Se studiem už rodina spolupracovala na několika projektech, a tak věděli, do čeho jdou, a opět se nezklamali. Interiér společně dořešili přesně podle představ majitelů, kteří si přáli vzdušný a maximálně otevřený prostor ve světlých barvách. „Architektka se nás detailně vyptala snad úplně na vše a změna dispozice dopadla hned napoprvé. Bylo tam vše, co jsme chtěli, a ještě mnohem víc. A hlavně onen nezaměnitelný rukopis studia,“ dodává majitelka.

Užitná plocha dvoupodlažního domu je celkem 350 metrů čtverečních. Rodina se sem stěhovala z bytu s dispozicí 3 + kk, takže se těšili na větší prostor a také na zeleň. „Věděli jsme, že chceme zůstat v dojezdové vzdálenosti města, ale současně být v přírodě a mít vlastní zahradu,“ říká majitelka.

Foto: Iveta Kopicová

Dřevěné podlahy dodával český výrobce Princ ParketFoto: Iveta Kopicová

Nábytek na míru

Ve spodním patře je obývací prostor s kuchyní, obrovská rodinná šatna, toaleta a prádelna se shozem z horního patra. Nahoře jsou čtyři ložnice a dvě koupelny. „Šatna v přízemí je vyřešená velmi vtipně a prakticky. Od prostoru obýváku ji odděluje jen systém skříní a vchod do další místnosti vypadá jako další skříň,“ pochvalují si majitelé. A obecně jsou spokojení a mile překvapení tím, jak se promyšleným systémem nábytku povedlo srovnat nepravidelný půdorys.

Foto: Iveta Kopicová

Veškerý nábytek kromě sedačky a židlí je vyrobený na míruFoto: Iveta Kopicová

Dřevo v interiéru a vysněná zahrada

V interiéru je vše postaveno na běleném dubu, v koupelně je použitá epoxidová stěrka v kombinaci s velkoformátovou dlažbou a omyvatelnými barvami. Veškerý nábytek kromě sedačky a židlí nechali vyrobit na míru. Dekorace si klienti vybírali sami, oba mají rádi design a mají i stejný vkus. V obývacím pokoji tak zaujmou třeba netradiční textové hodiny.

Ve spodním patře jsou u jídelní a kuchyňské části velké prosklené plochy směrem do zahrady. Protože do obytných místností není odnikud vidět, jsou tu použité jen venkovní žaluzie a lehké průsvitné závěsy. Majitelé si tak při stolování mohou vychutnávat krásné výhledy, případně volně přecházet do zahrady, kde se dostavuje bazén a zahradní domek, jak jinak než pod taktovkou oblíbeného studia.

Vizitka studia

Architektka Ivana Dombková spolupracuje s Rostislavem Černíkem od roku 1992. V roce 2012 založili architektonické studio ID_arch. Za téměř 30 let spolupráce navrhli a zrealizovali stovky rekonstrukcí i novostaveb nejen pro bydlení, ale i restaurace, hotely, vinotéky, kanceláře a ateliéry. Realizovali několik developerských projektů, nejnovější je pod vrcholkem Radhoště. Více na id-arch.cz.

Reklama

Související témata:

Načítám