Hlavní obsah

Bůček, škvarky a moravský vrabec. To nejlepší z vepřového masa na masopust

Foto: Valentina_G, Shutterstock.com

Foto: Valentina_G, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Masopust, masopust, koblížky a masa kus… Už pozítří, na tučný čtvrtek, propukne to největší masopustní veselí a hodování. Tradičně je spjato se zabijačkovými specialitami a pořádným kusem vepřového.

Článek

Týdny mezi svátkem Tří králů (6. 1.) a Popeleční středou (letos připadá na 22. února) patří masopustu. V tomto období býval na polích a v zahradách klid. Jarní práce ještě nezačaly, a tak byl čas slavit a trochu se pobavit. Na vesnicích probíhaly tancovačky, zábavy a častěji než kdy jindy i svatby. Vrcholem masopustu byly pak poslední dny před Popeleční středou, která oznamovala začátek čtyřicetidenního půstu před Velikonocemi.

Posledním dnem masopustu je úterý před Popeleční středou, ta letos připadla na 14. února. Hlavními milníky období jsou Tučný čtvrtek, Masopustní neděle a Masopustní úterý. Letošní vyvrcholení masopustu tedy trvalo od čtvrtka 8. do úterý 13. února 2024.

Tučný čtvrtek: zabijačky a vepřové hody

Přípravy na největší masopustní oslavy startovaly (a platí to dodnes) ve čtvrtek před Popeleční středou. Říká se mu Tučný čtvrtek a naši předci věřili, že kdo se ten den pořádně nají, bude po celý následující rok zdravý a silný. Tahle tradice měla racionální základ: zimní měsíce přály zabijačkám, v chladném počasí se maso tak rychle nekazilo a kolem nelétal obtížný hmyz.

Foto: TASR / Profimedia

Na vesnických zabijačkách bývá veselo. Pracuje se od časného rána a pomáhá každý, kdo můžeFoto: TASR / Profimedia

Masopustní veselí: průvody maškar a hodování

Hlavní zábava pak propukla o masopustní neděli a trvala tři dny až do úterý. Patřila k ní živá muzika, tanec, průvody masek a divadelní představení (a také dobré vydatné jídlo, smažené koblihy, spousta piva, vína a kořalky). V úterý o půlnoci chasníci symbolicky pochovali basu na znamení toho, že si na ni až do Velikonoc nikdo nezahraje, a začalo postní období.

A i když si dnes díky lednicím a supermarketům můžeme pochutnat na mase a zabijačkových specialitách po celý rok, staré zvyky mají něco do sebe. Dopřejte si o masopustu bez výčitek kus skvělé pečeně, nezapomeňte pak ale v následujícím období jídelníček odlehčit a v předjaří dopřát svému tělu čas na odpočinek a regeneraci.

Než ale začne půst, nechte se inspirovat našimi recepty na nejlepší vepřové pečínky a jiné speciality.

Tradiční recepty z vepřového masa

Vepřové maso patří neodmyslitelně k české kulinární tradici. I když tyhle recepty všichni notoricky známe (a většina z nás je miluje), nezaškodí si je připomenout.

Vepřový bůček. Který je ten nejlepší?

Tučnější vepřový bůček je skvělý teplý i za studena. Pokud jste konzervativnější, připravte ho tradičně s kmínemčesnekem. Pokud se ale nebojíte experimentů, zkuste některý z receptů z asijských kuchyní. Exotické koření a jiné způsoby přípravy dokážou „obyčejný“ bůček proměnit v neuvěřitelné lahůdky.

Nejlepší vepřové koleno a ocásky

Kusem pečeně „na obíračku“ potěšíte všechny opravdové milovníky masa, vědí totiž, že maso od kosti je nejlepší. Dokřupava vypečené vepřové koleno vypadá opravdu impozantně a vepřových ocásků se také nemusíte obávat: jsou překvapivě chutné, navíc je seženete za dobrou cenu.

Zabijačkové speciality

Když jíte maso a máte možnost zúčastnit se zabijačky, rozhodně ji využijte. Nebývá to sice podívaná pro citlivější povahy, bez ní by se ale na stole neobjevily všechny ty dobroty, na kterých si pak pochutnáváme. Skvělé zabijačkové speciality si podle našich receptů dokážete ale připravit i v panelákové kuchyni.

Když mluvíme o vepřovém, ve výčtu nemůže chybět ani klasika, kterou milují malí i velcí, zlatavý a křupavý vepřový řízek. Dáváte přednost tomu z vepřové krkovice, šťavnatým a roztomilým řízečkům z panenky nebo dietnější verzi z trouby?

Načítám