Hlavní obsah

Zánět žlučníku: Kde přesně bolí a kdy na operaci

Foto: Marian Weyo, Shutterstock.com

Foto: Marian Weyo, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zánět žlučníku vzniká nejčastěji ve spojení se žlučovými kameny. Doprovázejí ho velké bolesti, přesto mnoho lidí odkládá zákrok, při kterém se žlučník odstraní. Nejčastěji potíže trápí ženy starší 40 let.

Článek

Zánět žlučníku neboli cholecystitida ve většině případů souvisí s komplikacemi žlučníkových kamenů. Ty mohou podráždit stěny žlučníku nebo i ucpat odtok žluči. Ta se pak ve žlučníku hromadí a může v něm snadno vzniknout zánět. Zánět může vzniknout i bez žlučníkového kamene, ale to je spíše výjimečné.

Žlučníkové kameny se vyskytují u 20–30 % populace a častěji trápí ženy. Žlučník slouží v těle ke skladování a uvolňování žluči, která se tvoří v játrech a podílí se na trávení a vstřebávání tuků. Spolu se šťávou slinivky břišní také neutralizuje trávicí šťávy, a tím chrání střevo.

Příznaky

Zatímco někteří lidí mohou sníst všechno a žádné zažívací potíže nemají, jiní jsou na potíže se žlučníkem citlivější a způsobuje jim je zejména mastné jídlo. Projevy nemoci se liší podle toho, zda jde o náhle vzniklý problém čili akutní zánět, nebo chronický.

Potíže se projevují náhlou bolestí břicha pod pravým žebrem, která může vystřelovat až mezi lopatky. Břicho je tuhé, zvyšuje se horečka, přidává se zimnice, třesavka a také zvracení či nechutenství. Jestliže se poruší odtok žluči, dojde ke žlutému zbarvení kůže, čili žloutence. Bolest je nejdříve nárazová, lékaři říkají koliková, později už neustává. Nemocný se snaží najít úlevu, nejčastěji mu krátkodobě pomůže poloha v klubíčku.

V případě chronické formy nejsou příznaky tak viditelné, projevuje se pocitem plnosti, pobolíváním břicha a nechutenstvím. Může se ale kdykoli změnit v akutní záchvat.

Inkubační doba

Od chvíle, kdy v žlučníku začne vznikat akutní zánět, do chvíle, kdy se objeví prudké bolesti, neuplyne obvykle více než pár hodin.

Léčba

Konzervativní postup, kdy se pacient neoperuje, spočívá v klidu na lůžku. Podávají se léky na bolest a horečku, případně se předepisují antibiotika. Pokud je žlučovod ucpaný, je třeba ho endoskopicky uvolnit. Pacient musí dodržovat dietu s nízkým obsahem tuků.

Chirurgické odstranění žlučníku se provádí nejlépe plánovaně v době, kdy je pacient bez obtíží, ale je zjevné, že by se zánět neboli žlučníkový záchvat vrátil. V akutní fázi se operuje pouze v  případě, že je stav velmi vážný nebo hrozí zánět pobřišnice.

Foto: Chinnapong, Shutterstock.com

Pokud bolest žlučníku stejná i druhý den, rozhodně vyrazte k lékařiFoto: Chinnapong, Shutterstock.com

Vyšetření

Lékař břicho vyšetří nejprve pohmatem a pak může použít jiné zobrazovací metody například ultrazvuk, který zobrazí případné kameny nebo zánět. Laboratorní vyšetření zpravidla odhalí zvýšené jaterní markery, zvýšené bílé krvinky nebo zvýšené CRP.

Komplikace

Zánět žlučníku se může rozšířit, může dojít například k zánětu pobřišnice (peritonitidě). Může také skončit protržením žlučníkové stěny a a ohrožením dalších orgánů.

Prevence

Všichni, kdo mají potíže se žlučníkem, by měli dodržovat žlučníkovou dietu, která snižuje riziko návratu potíží. Souvisí zejména se snížením tuků ve stravě, na jejichž zpracování se podílí žlučové šťávy.

Z jídelníčku byste tedy měli vyloučit například mléčné výrobky s vysokým obsahem tuku a tučná masa, dále také česnek, majonézu, alkohol, perlivé nápoje, zrnkovou kávu a luštěniny.

Naopak se doporučuje jíst ryby, králičí, krůtí a kuřecí maso, nízkotučné mléčné výrobky, banány, mrkev, šunku a v malém množství máslo. Popíjet můžete i bylinkové žlučníkové směsi, které obsahují hlavně mátu peprnou, smetánku lékařskou a řepík lékařský.

Zánět žlučníku

  • Jiné názvy - Cholecystitida
  • Popis - Bolestivé onemocnění související se žlučovými kameny
  • Příznaky - Kolikovitá bolest břicha pod pravým žebrem, zimnice a třesavka, zvracení, nechutenství.
  • Léčba - Klid na lůžku, léky proti bolesti, antibiotika
  • Prevence - Žlučníková dieta se sníženým množstvím tuku
  • Smrtnost - Na nemoc se neumírá

Reklama

Načítám