Hlavní obsah

Jídelníček při chřipce: Pomůže vám silný vývar, lehce stravitelná rýže i zázvor proti zánětu

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se dostanete do boje se zákeřnou chřipkou a vaše tělo signalizuje, že potřebuje posílit zbraně, je důležité poskytnout mu správnou výzbroj. Povolejte na pomoc chutná a silná jídla, která vám zlepší šance na porážku bacilů.

Článek

Chřipkanachlazení umí být pořádně záludné. Při těchto nemocech vás často bolí v krku, únava je na maximu a věta „Na to nic nepomůže, to se musí vyležet…“ také moc nepomůže, navíc není pravdivá. Pomůže vám správně zvolená strava, díky které tělu dodáte tolik potřebné zbraně na boj s nemocí.

1. Teplé nápoje

Když bojujete s chřipkou, udržování hydratace je klíčové. Teplé bylinné čaje, jako je mátový nebo zázvorový, pomohou uvolnit ucpaný nos a ulevit od bolesti v krku. Přidání medu a citronu může přinést dodatečnou úlevu díky antiseptickým vlastnostem.

2. Výživné vývary

Kuřecí, hovězí nebo zeleninový vývar jsou vynikající volbou, protože jsou snadno stravitelné a plné živin. Navíc horký vývar působí jako zklidňující polévka, i když nemáte chuť k jídlu. Pocit tepla může také napomáhá ulevit od bolesti v krku.

Foto: Anna_Pustynnikova, Shutterstock.com

Vývar dokáže postavit na nohyFoto: Anna_Pustynnikova, Shutterstock.com

3. Smoothie

Ovocné a zeleninové smoothie je chutný způsob, jak získat potřebné vitaminy a antioxidanty. Můžete zkombinovat ovoce, jogurt a med do lahodného a lehkého smoothie, které je snadné na polknutí.

4. Měkká a lehká jídla

Když vám není dobře, vyhněte se těžkým jídlům, která mohou být obtížná na trávení. Volte měkká jídla, jako jsou vařená rýže, brambory nebo ovesné vločky. Tyto potraviny jsou lehce stravitelné a poskytují energii potřebnou k uzdravení.

5. Zázvorové sušenky nebo čerstvý zázvor

Zázvor má protizánětlivé vlastnosti a může pomoci uklidnit zažívací potíže a bolest v krku. Zázvorové sušenky nebo čerstvý zázvorový čaj jsou skvělými způsoby, jak tuto léčivou rostlinu začlenit do vaší stravy.

Foto: Sharaf Maksumov, Shutterstock.com

Zázvor ve své nejsladší podobě - zázvorové sušenkyFoto: Sharaf Maksumov, Shutterstock.com

6. Ovoce a zelenina

Ovoce a zelenina jsou bohaté na vitaminy a minerály, které posilují vaši imunitu. Zvolte měkké ovoce, jako jsou banány a hrušky, a vařenou nebo dušenou zeleninu pro snazší žvýkání a následné trávení.

7. Pití teplé vody s medem

Teplá voda s medem nejenže pomáhá udržovat správnou hydrataci, ale med má také antimikrobiální a protizánětlivé vlastnosti, které podporují proces hojení.

Načítám