Hlavní obsah

Největší chyby při léčbě nachlazení podle lékárníků. Špatné užívání prášků i bylinek

Foto: Egoreichenkov Evgenii, Shutterstock.com

Foto: Egoreichenkov Evgenii, Shutterstock.com

Reklama

Letošní zima je opravdu náročná a kdo si neprožil nějakou virózu, může mluvit o velkém štěstí. Opakované rýmy a kašel nejsou výjimkou. Jak je zvládnout samoléčbou? Jaké nejčastější chyby lidé podle lékárníků dělají, když si volně prodejné léky ordinují sami?

Článek

Nachlazení je virové onemocnění horních cest dýchacích, které se šíří kvůli tomu, že se lidé spolu víc setkávají v uzavřených prostorách. V zimě mívá také víc lidí slabší imunitu, takže se pak viry snadno šíří i v rodinách nebo dětských kolektivech. Protože nejde o nic závažného, většina lidí to správně řeší samoléčbou a lékaře ani nenavštíví. Ale i samoléčba má svá pravidla, která by pacienti měli znát a dodržovat. Jaké chyby podle odborníků z České lékárnické komory děláme?

Foto: Stokkete, Shutterstock.com

Při nachlazení je lepší zůstat pár dní doma, ideálně v posteli.Foto: Stokkete, Shutterstock.com

Největší chyby při samoléčbě nachlazení

Nachlazení je obecně vnímáno jako něco, co lze velmi dobře zvládnout i bez lékaře, jen s přípravky, které si dojdete koupit do lékárny. Do jisté míry je to pravda, jen je zapotřebí dodržovat pár pravidel. Takže jakým chybám se vyhnout?

1. Dávkujete si léky bez ohledu na doporučení – pastilky do krku, spreje na uvolnění nosu a léky na bolest nebo teplotu, to jsou nejefektivnější přípravky v případě nachlazení. Ač je lze koupit volně, stejně byste měli vědět, jak často a jak dlouho je užívat, a hlavně to dodržovat! „Jen tak je můžete užívat správně a bezpečně, aby nehrozilo předávkování nebo dokonce vznik závislosti. Konkrétním příkladem jsou například některé spreje na uvolnění nosu, které by se měly užívat maximálně sedm dní,“ uzavírá Mgr. Aleš Krebs, PhD.

2. Neberete bylinky jako lék – mnoho lidí dává přednost bylinkám, ale i ty se nedoporučuje užívat neuváženě. „Přírodní neznamená neškodné a mnoho lidí jejich nežádoucí účinky na organismus podceňuje. Lékárník poradí, jak je užívat správně a bezpečně. Pozor také na takzvané babské rady. Často se jedná o postupy, které nepomáhají a někdy jsou i vyloženě nebezpečné,“ objasňuje PharmDr. Martin Kopecký, PhD., viceprezident České lékárnické komory. Chcete osvědčené babské rady?

3. Nevíte, kdy užívat paracetamol – léky s paracetamolem jsou vnímány jako bezpečné a neškodné, ale je zapotřebí vědět, že by se jim měli vyhnout pacienti s jaterním onemocněním! Protože nepůsobí protizánětlivě, měli byste je užívat jen při bolesti nebo teplotě nad 38 °C. K tišení slabé, eventuálně středně silné bolesti a snižování horečky. Předávkování paracetamolem může skončit selháním jater!

Foto: PeopleImages.com - Yuri A, Shutterstock.com

I když léky považujete za bezpečné, vždy byste měli vědět, jaká doporučení jsou pro jejich užívání.Foto: PeopleImages.com - Yuri A, Shutterstock.com

4. Nevíte, jak správně užívat ibuprofen – i tato látka může mít nežádoucí zdravotní účinky na pacienty, kteří užívají léky na ředění krve nebo trpí akutním či vyléčeným žaludečním vředem.

5. Nejdete k lékaři – ač jde „jen“ o nachlazení, nemusí samoléčba stačit. Je to situace, kdy ani po několika dnech necítíte žádné zlepšení, pokud vás kašel nepřechází ani po třech týdnech nebo se k němu přidá dušnost, bolest na hrudi, vysoká neustupující teplota či se objeví krev v hlenu. To jsou jasné signály, že je konzultace s lékařem nezbytná – a mnohdy vám ji doporučí i lékárník, pokud mu takové příznaky při výběru léčivých přípravků uvedete.

6. Trváte na antibiotikách – protože je nachlazení virového původu, antibiotika na něj nezabírají, i když je hodně pacientů i v tomto případě od lékaře vyžaduje. Bolest v krku prostě není vždy angína!

Pokud dojde ke komplikacím, které jejich předepsání vyžadují, pak byste je měli užívat vždy po tu dobu, již lékař určil – a to i v případě, že došlo ke zlepšení zdravotního stavu. Rozhodně si zbylá antibiotika neschovávejte doma na pozdější použití, o kterém byste rozhodovali sami. Takové laické léčení by vám mohlo uškodit a vést nejen ke zhoršení zdravotního stavu, ale obecně i k tomu, že si bakterie vybudují odolnost na antibiotika a přestanou zabírat. Bakteriální rezistence už teď v ČR ročně zabije víc lidí než dopravní nehody.

Odborná garance: Česká lékárnická komora

Reklama

Načítám