Hlavní obsah

Netradiční, přitom jednoduché metody barvení vajíček. Použijte provázek i cukr

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Reklama

Co letos ozdobit vajíčka jinak, než jste zvyklí? Nekupujte samolepky nebo barvy, zapojte do akce děti a třeba provázek nebo cukr!

Článek

Barvení vajíček patří k tradičním zvykům, které jsou spojeny s Velikonocemi. Jestli hledáte jiné metody, než na ně dát samolepku, můžete si vyzkoušet pár zajímavých a jednoduchých postupů. Mnohé zvládnou i děti.

Kdy jsou Velikonoce 2024

Podle kalendáře vychází Velikonoce vždy na první neděli po prvním jarním úplňku (pokud vyjde na neděli, slaví se neděli následující).

  • Popeleční středa – 14. února 2024
  • Svatý týden – začal Květnou nedělí 24. března, končil v pondělí 1. dubna 2024
  • Velký pátek – 29. března 2024
  • Velikonoční neděle – 31. března 2024
  • Velikonoční pondělí – 1. dubna 2024

1. Ubrousková metoda

Na vyfouklá vajíčka můžete použít metodu, která využívá disperzní lepidlo a ubrousky, třeba se vzorem jarních kytiček. Ubrousek má víc vrstev. Vlhkými prsty je rozdělte tak, aby zůstala jen ta vrchní, potištěná. Z ní opatrně vytrhejte jednotlivé kytičky, nachystejte si lepidlo a štětec. Vyfouklá vajíčka navlékněte na špejli, bude se s nimi lépe pracovat. Na skořápku naneste vrstvičku lepidla, přilepte vytrhané kytičky a uhlaďte je štětcem s lepidlem. Pokračujte tak dlouho, až je skořápka zcela polepená. Nechejte ji ještě na špejli uschnout, ideálně do druhého dne.

Koukněte, jak krásně vypadá věnec ze skořápek.

Foto: Jakub Jurdič

Na vyfouklá vajíčka můžete použít ubrouskovou metodu, budou vypadat jako pošitá kousky látkyFoto: Jakub Jurdič

2. Ubrousková metoda ještě trochu jinak

Pokud chcete ubrouskovou metodou polepit vajíčko vařené natvrdo, je lepší místo lepidla použít cukrovou vodu. Stačí, když do lžíce vody přidáváte cukr tak dlouho, až se přestane rozpouštět. Pak ho ještě chvíli míchejte a se vzniklou vodou zacházejte jako s lepidlem — také ji nanášejte štětcem. Zajímavě vypadá, když na závěr potřete ubrousek cukrovou vodou, do které nasypete ještě trochu cukru — povrch vajíčka bude vypadat jako ojíněný. Vajíčko nechejte dobře zaschnout. Jedinou nevýhodou je, že cukrová voda hodně zpevní skořápku, takže se pak vejce špatně loupe.

Foto: Jakub Jurdič

Vajíčko jako vyšívané? Vyrobíte ho díky ubrousku, jen lepidlo si vyrobíte z cukru a vodyFoto: Jakub Jurdič

3. Cukrové i rýžové vajíčko

Vyfouklá vajíčka navlékněte na špejli a potřete disperzním lepidlem. Pak je posypejte třeba obyčejnou rýží, hrubě mletou solí nebo krupicovým cukrem. Můžete experimentovat a vyzkoušet i hrubě mletou kávu nebo nějaké koření. Máme vyzkoušeno, že po zaschnutí lepidla posyp na vajíčku drží docela dobře.

Foto: Jakub Jurdič

3D efekt na vajíčku vytvoříte díky lepidlu a rýži, soli nebo cukruFoto: Jakub Jurdič

4. Přírodní barvení vajec

Barvení ve slupkách od cibule je snadné a nikdy nezklame. Co nejvíc slupek vložíte do hrnce s vodou — té by mělo být tolik, aby byla barvená vejce ponořená. Vejce ve slupkách vařte asi 10 minut a potom je v nálevu nechejte vychladnout. Pak je vyndejte a můžete je nechat jen tak a dát na ně samolepky. Nebo je omotejte jutovým provázkem. I ten můžete nechat jen tak, ale pěkné je vložit pod něj pírko nebo k němu přivázat dřevěnou dekoraci s velikonočním motivem.

Aby provázek z vajíčka nesjížděl, natřete slupku v místě omotávání cukrovou vodou, která ho zafixuje, stejně je přilepeno i peříčko.

Foto: Jakub Jurdič

Slupky od cibule obarví vajíčka do krásně syté hnědé barvy, kterou můžete doplnit přírodními materiályFoto: Jakub Jurdič

5. Polepená vajíčka

Máte rádi netradiční vzory, ale nemáte trpělivost je na obarvené vajíčko kreslit? Zkuste natvrdo vařená vejce polepit malými, nepravidelnými kousky lepicí pásky. Dobře pásku uhlaďte a potom vložte vejce do klasické barvicí lázně, kterou podle návodu vyrobíte z koupeného prášku, horké vody a octa. Po předepsané době barvení vajíčka vyndejte, nechejte dobře uschnout a potom kousky lepicí pásky strhněte.

Foto: Jakub Jurdič

Zajímavého efektu docílíte obarvením vajíček, jejichž skořápky jste dopředu polepili kousky lepicí páskyFoto: Jakub Jurdič

6. Barvení provázky

Zbyla vám natvrdo uvařená vajíčka a trocha barvy? Nabízíme možnost velmi jemného nabarvení. Vajíčka omotejte savým provázkem, který jste předem navlhčili pomocí štětce namočeného do barvy na vajíčka. Dbejte na to, aby dostatečně nasákl. Štětcem můžete lehce přejet i celou skořápku a dát jí velmi jemné zabarvení. Pak nechejte uschnout. Obarvený provázek udělá na skořápce zajímavý řetízkový obtisk, ale můžete ho na vajíčku i nechat, záleží na vás.

Foto: Jakub Jurdič

Zdobení vajíček může být velmi decentníFoto: Jakub Jurdič

Velikonoce

Velikonoce jsou svátkem jara (pro ateisty) a zmrtvýchvstání Ježíše Krista (pro křesťany). Letos vychází Velký pátek na 29. března, Velikonoční pondělí na 1. dubna.

K tradicím Velikonoc patří barvení vajíček, pečení mazanceberánka, někdo si na Zelený čtvrtek připraví i jidáše. Křesťané si během pašijového týdne připomínají poslední dny života mesiáše a jeho vzkříšení.

Velikonoční pondělí pak patří na většině míst v Česku koledování a pomlázce. Víte, jaké jsou nejlepší recepty z vařených vajec?

Reklama

Načítám