Hlavní obsah

Velikonoční vajíčka trochu jinak: Vsaďte na flitry, laky na nehty i třpytky!

Foto: Tomáš Rubín

Velikonoční vajíčka trochu jinak? Zkuste letos třeba flitryFoto: Tomáš Rubín

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tradiční velikonoční výzdoba vás už trochu nudí? Zkuste letos originální dekorace. Vytvořte si nevšední metalická vajíčka. Budou vypadat luxusně a skvěle doplní i moderní interiér.

Článek

Způsobů zdobení velikonočních vajíček existuje nespočet. Pokud už vás ovšem klasické metody příliš neberou, pusťte se do netradičních tipů. My vám dnes ukážeme, jaké techniky můžete využít, abyste vytvořili metalická vajíčka.

Stačí si připravit lesklé laky na nehty a dekorativní lepicí pásky zvané washi tape, třpytky, zlatý lak ve spreji i větší flitry. Pak už jen vyfoukněte pár vajec, zakupte si polystyrenové korpusy či umělé makety. Do domácí dílny nezapomeňte přizvat i vaše kamarádky a děti, se kterými tak můžete strávit příjemné odpoledne. Tady je náš výsledek.

S flitry

Velmi hravé je zdobení polystyrenových vajíček flitry. My jsme vyzkoušeli hned tři možnosti. Na ně si však musíte zakoupit v galanterii i papírnictvích větší flitry s dírkou uprostřed, flitrovou stužku nebo drobné flitříky různých barev. Pak už jen stačí krabička malých špendlíků.

Výhodou stužky je trochu rychlejší přichycení, neboť ji stačí obmotávat postupně dokola a špendlík umístit do každé třetí dírky (viz tyrkysové vajíčko). Drobné flitry pak můžete přilepit klidně dobrým lepidlem (viz světle růžové vajíčko)

Foto: Tomáš Rubín

Vajíčka posetá flitry jsou velmi efektníFoto: Tomáš Rubín

Hnízda

Malá kuřátka ve zlaté skořápce se budou určitě líbit dětem. Skořápky nejprve opatrně naklepněte z jedné strany a po kouscích vytvořte otvor. Pak je nastříkejte zlatým sprejem a vyplňte kousíčkem mechu a kuřátkem. Na špičku pak stačí přilepit tavnou pistolí kousek provázku.

Foto: Tomáš Rubín

Zlatá hnízda poslouží jako milá ozdoba na větvičky břízyFoto: Tomáš Rubín

Lakovaná

K barvení kraslic můžete skvěle využít i staré laky na nehty. Stačí si nachystat krabičku či mističku s vodou, do ní opatrně vlít laky, které vytvoří tenkou vrstvu na hladině. Do ní pak opatrně ponořte vajíčko a barva se sama přichytí. Doporučujeme pracovat v rukavicích a nejprve ponořit jednu stranu a po zaschnutí pak druhou.

Foto: Tomáš Rubín

Na velikonoční stůl patří jarní květiny, beránek i zdobená vajíčkaFoto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Lesklé laky na nehty vytvoří vždy originální designFoto: Tomáš Rubín

Se třpytkami

Krásný efekt vytvoříte také pomocí jemných třpytek. Buď ozdobte vajíčka vařená, ale klidně i vyfouknutá. Variant, jak je dekorovat, je určitě nespočet. My jsme nejprve zdobili vajíčka čistě bílá. Na nich se vytvoří vzor pomocí štětce s lepidlem a následně se lepidlo posype lehce třpytkami dané barvy.

Foto: Tomáš Rubín

Růžové a fialové třpytky k sobě dokonale ladíFoto: Tomáš Rubín

Foto: Foto: Tomáš Rubín

V tomto případě se vajíčka nejprve nabarví, pak se nechají dostatečně zaschnout a nakonec nanesete lepidlo štětcem na špičku, jež obalíte ve třpytkáchFoto: Foto: Tomáš Rubín

Washi tape

Vajíčka pro trvalou dekoraci si zakupte za pár kaček umělá a dozdobte je metalickými lepicími páskami, které můžete v odchodech najít také pod názvem washi tape. My jsme prostřídali tři odstíny a pásku jsme vždy rozstřihli napůl, aby byly proužky úzké a zbytečně se neodchlipovaly.

Foto: Tomáš Rubín

Krásná výzdoba s kočičkami vám udělá parádu na velikonočním stole i na parapetuFoto: Tomáš Rubín

Velikonoce

Velikonoce jsou svátkem jara (pro ateisty) a zmrtvýchvstání Ježíše Krista (pro křesťany). Letos vychází Velký pátek na 29. března, Velikonoční pondělí na 1. dubna.

K tradicím Velikonoc patří barvení vajíček, pečení mazanceberánka, někdo si na Zelený čtvrtek připraví i jidáše. Křesťané si během pašijového týdne připomínají poslední dny života mesiáše a jeho vzkříšení.

Velikonoční pondělí pak patří na většině míst v Česku koledování a pomlázce. Víte, jaké jsou nejlepší recepty z vařených vajec?

Načítám