Hlavní obsah

5 výhod, jimiž vás překvapí chladné počasí

Foto: Rido, Shutterstock.com

Foto: Rido, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se teploty dostanou pod 10 °C, motivace jít běhat nebo vyrazit na procházku se často dostává ještě níž – pod bod mrazu. To je ale velká škoda, protože chladné počasí prospívá zdraví v mnoha ohledech. Proč se vyplácí se mu pravidelně vystavovat?

Článek

Nižší teploty podporují jasnější mysl. Studie, která byla roku 2017 provedena na Stanfordské univerzitě potvrdila, že poznávací funkce mozku, jako je rozhodování, plánování, paměť nebo i rozpoznávání, lépe pracují v chladu. A podle dalších výzkumů nechávají lidé řešení vážných záležitostí právě na zimu.

Obojí má svůj důvod: mozek pro svůj provoz potřebuje glukózu a té tělo více spotřebovává v létě, aby udrželo optimální tělesnou teplotu. Méně potom zbývá na myšlení, uvažování a vzpomínání. Jen si vzpomeňte, jak špatně se vám pracuje v nevětraném přetopeném pokoji a jak se vám uleví, když pořádně vyvětráte a teplota v místnosti klesne. S venkovními teplotami je to v podstatě stejné. Čím dalším chladné počasí prospívá?

1. Pomáhá spalovat kalorie

Optimální tělesná teplota se pohybuje mezi 36 a 37 °C. Když teplota prostředí, v němž se nacházíte, klesne, ovlivňuje to i teplotu těla, a to pak musí pořádně zapracovat na tom, aby svou vnitřní teplotu udrželo. Na to spotřebuje značné množství energie, což znamená, že pracuje na plné obrátky a zvyšuje rychlost metabolismu – spálíte tedy více kilokalorií. A to je jeden z důvodů, proč je zimní venkovní sportování tak výhodné – rychleji zhubnete!

Foto: Maridav, Shutterstock.com

Pohyb v chladu podporuje spalování kilokalorií a pomáhá hubnoutFoto: Maridav, Shutterstock.com

2. Posiluje srdce

Běh, chůze, kolo nebo lyže či běžky – aktivity provozované v chladném počasí posilují srdce, protože jej nutí pumpovat více okysličené krve, aby kompenzovalo aktivitu a aby zajistilo optimální teplotu těla a snížilo riziko poklesu tělesné teploty. Pokud ovšem trpíte na potíže se srdcem, měli byste být při zimním sportování opatrní, protože to, co zdravé srdce posiluje, může to nemocné zvýšeně zatěžovat a oslabovat.

3. Podporuje boj s infekcemi

Podzimní a zimní sezona je typická četnými nachlazeními, chřipkami a letos i nemocí covid-19. Častý pobyt na chladném čerstvém vzduchu ale tělo otužuje a posiluje jeho přirozenou obranyschopnost.

Otužování je v podstatě zvyšování odolnosti chladem. Studie prokázaly, že lidský imunitní systém pravidelné a systematické vystavování se chladu posiluje, což zvyšuje jeho schopnost bojovat s infekcemi a záněty. „Vystavení se běžnému chladu nezvyšuje riziko infekce. Zima jako období chřipky a nachlazení není dána tím, že lidé se nachladí z počasí, ale že tráví větší dobu v místnostech s lidmi a navzájem na sebe přenášejí viry,“ vysvětluje doktor David Frej z pražského Centra funkční a holistické medicíny.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Chladné počasí samo o sobě není viníkem chřipkových a jiných epidemií, lidé se více zdržují uvnitř a snáze na sebe viry přenášejíFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

4. Zlepšuje spánek

Před spánkem teplota těla přirozeně klesá, což zpomaluje metabolismus a další procesy, které v těle probíhají – organismus se tak dostává do spánkového módu, v jehož rámci dochází k celkovému zklidnění. Vysoké teploty mohou tento přirozený proces zpomalit, což je jeden z důvodů, proč se vám v letních vedrech špatně usíná. V zimě je to o poznání snazší a nejlepší je, když si navíc před spaním v ložnici vyvětráte. Teplota v ložnici by se ideálně měla pohybovat mezi 15–19 °C.

5. Prospívá pokožce

Nižší teploty prospívají i pokožce. V horkých dnech se drobné krevní cévy rozšiřují, což může způsobit zarudnutí a otoky důsledkem snížení průtoku krve. V zimě se ničeho takového bát nemusíte. „Mazové žlázy mají navíc v chladném počasí menší tendence produkovat olej a maz, proto vás možná netrápí výskyt různých vyrážek jako v teplejších dnech,“ říká Miloš Kravciv, dermatolog z Lékařského domu Praha 7. „Pokožka se ovšem vlivem chladu může vysoušet, proto ji nezapomínejte hydratovat,“ upozorňuje.

Reklama

Načítám