Hlavní obsah

Bílé skvrny na nehtech způsobují drobná zranění rukou. Vápník a vitaminy to nezmění

Foto: Sasun Bughdaryan, Shutterstock.com

Foto: Sasun Bughdaryan, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je dost možné, že máte v hlavě informace o tom, že bílé skvrny na nehtech vždy znamenají nedostatek vápníku. Není to pravda, vznikají zejména jako důsledek poranění nebo špatné manikúry. Správná výživa a péče ale rozhodně na kvalitu nehtů vliv má.

Článek

Vitaminy, zejména A a B mají vliv na pevnost nehtů. V důsledku jejich nedostatku jsou pak křehké, praskají a štěpí se. Ještě větší negativní vliv než výživa ale mají chemické látky, se kterými se nehty dostávají do kontaktu, třeba při mytí nádobí v ruce nebo práci na zahradě. Lak na nehty a zejména odlakovač jsou pak dalším důvodem, proč nejsou vaše nehty v dokonalé kondici.

Drobná poranění lůžka

Malé bílé flíčky na nehtech vznikají ve chvíli, kdy si nehet poraníte. Přitom si toho ani nemusíte všimnout, jen prostě někde ťukněte o stůl. Souviset mohou ale také s okusováním nehtů. Někdy mohou být následkem celkového onemocnění, například horečky či nějaké kožní choroby.

Poranění nehtového lůžka, které následně vede ke zbarvení, se projevuje velmi individuálně. Někdo nemá potíže s bílými skvrnami téměř nikdy v životě, jiný naopak neustále. Samotná kvalita nehtů a jejich lámání či pevnost přitom se sklonem k bílým skvrnám nesouvisí.

Foto: vialik, Shutterstock.com

Někdo na bílé skvrnky trpí, jinému se za celý život neudělá ani jednaFoto: vialik, Shutterstock.com

Kdy na manikúru a kdy k lékaři?

Jestliže máte pocit, že se stav vašich nehtů prudce zhoršil, pak je určitě na místě návštěva kožního lékaře. To platí zejména ve chvíli, kdy třeba máte navíc i potíže s vypadáváním vlasů či nějaký další kožní problém. Vyloučit je třeba zejména mykózu čili plíseň nehtů, kterou je třeba léčit.

První pomoc, zejména když potíže nejsou velké, rozhodně poskytnou manikérky. Hledejte ale ty, které se nesoustředí jen na estetickou péči ale o zdraví nehtů opravdu něco vědí.

Vašim rukám každopádně prospěje, když budete jíst vyváženou stravu a vyhnete se kontaktu s chemikáliemi, ale také hlínou na zahradě.

Používejte ochranné rukavice, pokud to jen jde, a ruce a nehty pravidelně ošetřujte, ať již krémem na ruce, tak také speciálními přípravky na výživu nehtů a ošetření kůžičky kolem nich.

Bílé skvrny na nehtech

  • Příčiny: Poranění lůžka, mykóza
  • Jak pomoci sám: Vyvážená strava, správná péče, ochranné rukavice
  • Kdy jít k lékaři: Pokud se stav nehtů prudce zhoršil nebo máte i další potíže – s vypadáváním vlasů či nějaký další kožní problém.

Reklama

Načítám