Hlavní obsah

Rýhy, změna barvy i lámání. Co o zdraví prozradí vaše nehty?

Foto: Denis OREA, Shutterstock.com

Foto: Denis OREA, Shutterstock.com

Reklama

Sledovat stav svých nehtů není jen otázka estetiky. Na rohovinovém zakončení prstů se do jisté míry odráží zdraví celého těla. Rýhy, třepení i změna barvy mohou značit banální, ale i závažnější zdravotní problémy. Čemu věnovat pozornost?

Článek

Jistě víte, že ruce jsou vaše vizitka. Sebelepší outfit a make-up nespraví dojem z okousaných nehtů s oloupaným lakem. Estetická stránka věci ovšem není jediný důvod, proč se zabývat svými nehty. Změny jejich vzhledu mohou leccos prozradit o vašem zdraví.

1. Bílé skvrny na nehtech

Ke sledování stavu nehtů je třeba přistupovat racionálně. Některé změny skutečně mohou znamenat vážné problémy, mnohdy ale nemusejí značit vůbec nic. Příkladem jsou bílé skvrnky či tečky, které bývají mylně spojovány s deficitem některých vitaminů a minerálů. Mohou sice naznačovat nedostatek zinku, ve většině případů jsou ale jen důsledkem mechanického poškození nebo drobného vnějšího poranění.

2. Tmavá skvrna pod nehtem

Asi jediný projev na nehtech, který je třeba neodkladně řešit, jsou černé pruhy nebo skvrny. Pokud si neuvědomujete vnější příčinu (např. úraz), pak je nutné flek sledovat. Jestliže neodrůstá, ale zůstává stále na stejném místě, pak určitě co nejdříve zajděte ke kožnímu lékaři. V nejhorším případě se může jednat o nebezpečný melanom – rakovinu kůže.

Foto: Zivica Kerkez, Shutterstock.com

Kdo by nechtěl mít krásné nehty!Foto: Zivica Kerkez, Shutterstock.com

3. Podélné a svislé rýhy na nehtech

Podélné rýhy se vyskytují poměrně běžně, přičemž nejčastěji jsou spojovány s různorodými problémy v zažívacím systému. Často je jako příčina uváděna také chudokrevnost, respektive nedostatek železa. Méně běžnými důvody bývají úzkosti a hubnutí.

Horizontální rýhy mohou být ukazatelem vážnějších potíží, jako je porucha funkce štítné žlázy, cukrovka, ale i spála nebo tyfus. V těchto případech se rýhy obvykle vyskytují na všech nehtech. Zvláštní nepravidelné rýhy se někdy objevují jako první příznak lupenky. Ale ani v tomto případě není nutné se ihned začít znepokojovat: rýhy a nerovnosti bývají mnohdy jen důsledkem úrazu a běžně se objevují také u kuřáků.

4. Změna barvy nehtů: žluté, modré, bílé

Změna odstínu je dalším příznakem, který je vhodné sledovat. Zažloutlé nehty se často objevují u kuřáků. Pokud na nich však sledujete i změnu struktury, hrbolky nebo zesílení, bude se spíš jednat o plíseň na nehtech. Žluté nehty ale mohou být způsobeny i chemickými nebo kosmetickými přípravky, například laky na nehty (jako prevence zabarvení se doporučuje používat podlak). V některých případech pak mohou značit onemocnění štítné žlázy.

Dlouhodobě namodralé nehty bývají mnohdy příznakem nedostatku kyslíku v těle, respektive problému, který souvisí nejčastěji s plícemi. Může jít o probíhající plicní nemoc, ale i stav po těžkém zápalu plic.

Příliš bledé nehty jsou vcelku běžným jevem doprovázejícím stárnutí. U mladších lidí se pak může jednat o známku již zmíněné chudokrevnosti, ale i cukrovky. Jsou-li nehty celé bílé, pak je vhodné nechat si udělat jaterní testy – mohou značit jaterní nemoci, ale i žloutenku.

Foto: BEAUTY STUDIO, Shutterstock.com

Skvrny i rýhy na nehtech jsou obvykle způsobené drobným úrazem. Pokud neodrůstají nebo se objevují znovu, můžete začít pátratFoto: BEAUTY STUDIO, Shutterstock.com

5. Lámavé a třepivé nehty

Asi nejběžnější problém jsou nehty, které se štěpí, lámou a jsou celkově slabé a křehké. Na vině je v tomto případě celá řada faktorů a podíl může mít i dědičnost. Nejčastěji jsou ovšem spojovány s hormonálními změnami, stresem nebo nedostatkem některých vitaminů a minerálů. Pokud se s tímto problémem potýkáte dlouhodobě, je namístě zaměřit se na pestrost jídelníčku. Případně jej obohatit o doplňky stravy: na kvalitu nehtů má dobrý vliv zinek, vápník, hořčík, křemík i vitaminy skupiny B.

Někdy se nezmění jen nehty, ale celé konečky prstů na rukou i nohou. Co to jsou paličkovité prsty a proč je nepodceňovat?

Reklama

Načítám