Hlavní obsah

Bizarní způsoby, jak se lidé chrání před virem

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Koronavirová pandemie dala prostor kreativitě a lidé po celém světě začali přicházet s nejrůznějšími nápady, jak se před virem ochránit. A mnoho těchto způsobů se dá zařadit do škatulky pochybné, nesmyslné nebo minimálně hodně divné.

Článek

Krize a strach nahrávají dezinformacím, a když se něco objeví na internetu, má to potenciál oslovit široké masy lidí. Bez ohledu na to, že jde o pěknou hloupost. Lidé během koronavirové pandemie přišli s podivnými způsoby, jak ochránit své nejbližší. Tady je výběr některých z nich.

Smoothie s tajnou ingrediencí 

Britská trenérka Tracy Kiss (31) přišla s originálním způsobem, jak posílit imunitu a docílit, že ji budou všechny nemoci obcházet obloukem. Před třemi lety si začala třikrát týdně připravovat speciální smoothie. Kromě ovoce a zeleniny si do něj přidává i sperma svého přítele. To sice nemusí být úplně od věci, protože o spermatu se ví, že obsahuje prospěšné látky, jako je třeba vitamin C, ale dovedete si představit, že byste něco takového praktikovaly?

Foto: Profimedia.cz

Takhle si Tracy Kiss pochutnává na svém oblíbeném nápojiFoto: Profimedia.cz

Dezinfekce do žíly 

Za bizarní se dá označit i nápad amerického prezidenta Donalda Trumpa (73). Ten se zdravotníků s vážnou tváří zeptal, zda by se obyvatelé USA nemohli před nákazou chránit tak, že by jim byla vstřikována dezinfekce do žil. Mimo lidské tělo totiž přece virus spolehlivě zahubí. Dezinfekci lze vyrobit i doma, ale raději ji používejte jen na ruce.

Foto: Profimedia.cz

Donald Trump svým výrokem zdravotníky zaskočilFoto: Profimedia.cz

Podivné masky 

Ne každý měl po ruce pořádnou roušku, a tak někteří lidé řešili ochranu dýchacích cest před virem po svém. Ve světě se tak začaly objevovat opravdu podivné pomůcky. Někteří si na obličej dali plynovou masku, jiní menstruační vložku, další plastovou lahev, košík apod. Objevily se i obleky z igelitových sáčků na celé tělo. Italské designové studio Libero přišlo například s ochrannou bublinou, kterou můžete vidět na úvodní fotce. A kreativita jde ještě dál: v Kolumbii vyrábějí kartonové postele, které se vmžiku promění v rakev, a v Indii nosí roušky i voli.

Foto: Profimedia.cz

Na co roušku, když poslouží košíček?Foto: Profimedia.cz

Talismany 

Nejen v zahraničí, ale i v Česku začal kvést obchod s různými talismany a amulety. Šlo například o kolečko na provázku, které mělo představovat zázračný amulet s mocí ochránit nositele či nositelku před virem a dalšími nemocemi. Vědeckými studiemi samozřejmě neověřeno.

Foto: Profimedia.cz

Ze strachu si někteří lidé udělali byznys a prodávají „zázračné“ předmětyFoto: Profimedia.cz

Ochranný dech 

Bizarní případ se stal v Turecku. Tamní léčitelka lidem slibovala, že je ochrání od všeho zlého tím, že na ně dýchne. Šlo o součást rituálu, ale výsledek byl přesně opačný, než účastníci očekávali. Podle dostupných informací je totiž léčitelka koronavirem nakazila. Není ovšem známo, kolik jich bylo a zda dotyčná o svém zdravotní stavu věděla.

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Věř a dech můj tě ochrání. Tohle v praxi opravdu nefungovaloFoto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Obětování lam 

V nadpřirozené síly věří i náměstek ministra zdravotnictví bolivijské vlády, který uspořádal velký rituál: dvě mladé lamy obětoval Matce Zemi a zároveň ji požádal, aby ukončila současnou pandemii. Lamy spálil a do vatry přihodil i pár lístků koky. Zatím se neví, jak oslovená Země reagovala.

Foto: Moments Photography.site, Shutterstock.com

V Bolívii to lamám spočítali. Jestli to pomohlo, je otázkaFoto: Moments Photography.site, Shutterstock.com

Vývar z koček 

Ve Vietnamu narostla v dubnu poptávka po podivném a značně nechutném elixíru, jehož pravidelné popíjení má podle prodejců ochránit před virem. Nejen na trzích, ale i po internetu se prodával vývar z černých koček. Kromě absence jakéhokoli vědeckého důkazu, že by takový nápoj mohl pomoci, se to určitě nebude líbit chovatelům koček.

Foto: Giedriius, Shutterstock.com

U nás černé kočky nosí smůlu. Ve Vietnamu mají jiný názorFoto: Giedriius, Shutterstock.com

Když pověry pomáhají...

Krizová situace přeje nejrůznějším podvodníkům, ale někdy může pověrčivost posloužit i jako skutečná prevence proti koronaviru. Například na ostrově Jáva dohlíželi na dodržování zákazu nočního vycházení lidé převlečení za duchy zemřelých. Obyvatelé se je sice nejdříve snažili nahánět, ale záhy pochopili, že situace je vážná a venku by se měli zdržovat co nejméně. 

Svět je plný šílených úchylek. Máte také nějakou? 

Reklama

Načítám