Hlavní obsah

Blesková proměna obýváku: Napínací potah promění interiér raz dva a ještě sedačku ochrání

Foto: Studio Romantic, Shutterstock.com

Foto: Studio Romantic, Shutterstock.com

Reklama

Omrzel vás vzhled vašeho obýváku, ale do větší rekonstrukce nebo předělávek se vám nechce pouštět? Naštěstí existuje celkem rychlé, jednoduché a levné řešení –⁠ potah na sedačku!

Článek

Život v domácnosti, která se vám okoukala, je dost demotivující. Naštěstí není třeba hned všechno zbourat a za přestavbu či nový nábytek utratit celý rodinný rozpočet. Občas stačí opravdu malá změna a prostředí během chvilky ožije. Začněte u pohovky a křesla a oblékněte je do nového kabátku díky napínacím potahům. Proč nad nimi uvažovat?

Nový gauč za pár stovek

Koupě sedačky není zrovna levná záležitost. Protože je ale jedním z nejvýraznějších prvků místnosti, pohled na ni poměrně snadno zevšední.

Jestli si novou nemůžete dovolit, nebo nechcete, protože ta stará ještě dobře slouží, máme pro vás nápad. A tím jsou napínací potahy. Ty levnější seženete za pár stovek a vybírat můžete z jednobarevných kousků i těch s praktickým žíháním a nejrůznějšími vzory. Pokud si koupíte potahů rovnou víc, můžete je podle nálady střídat.

Foto: MTS_Photo, Shutterstock.com

Máte domácího mazlíčka, který si na sedačce rád brousí drápky nebo zoubky? Potah jeho práci zakryjeFoto: MTS_Photo, Shutterstock.com

Potahy se snadno udržují

Jednou z největších výhod potahů je, jak snadno se udržují. Pokud se ušpiní nebo nějak poničí, není nic jednoduššího, než je sundat a dát prát do pračky či vyměnit za nové. Ochrání i sedačku, která se sama o sobě mnohem hůř čistí a v závislosti na materiálu a odolnosti proti oděru může být více náchylná na poškození.

Z toho důvodu přijdou vhod hlavně rodinám s malými dětmi a majitelům domácích mazlíčků. Příležitostně je mohou využít i ti, kdo vlastní dražší kousky z kůže nebo sametu a očekávají návštěvu s dětmi či nějakou větší oslavu. A potěší samozřejmě i ty, jejichž pohovka už nějakou tu vadu na kráse má.

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Na gauč s potahem si můžete bez obav sednout s hrnkem kávy nebo sklenicí vína. V případě polití ho totiž lze snadno vypratFoto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Monoelastické vs. bielastické

K dostání jsou potahy monoelastické a bielastické. Obě varianty jsou vyrobené z vysoce elastických materiálů, liší se jen směry, jakými je můžete natáhnout. Monoelastické lze natáhnout jen jedním směrem, mohou se tak přizpůsobit šířce vašeho gauče, zatímco jejich délka bývá fixně daná.

Bielastické se oproti tomu dají roztáhnout do všech směrů, díky čemuž se vašemu nábytku lépe přizpůsobí a můžete je použít i na sedačky a křesla s atypickými tvary či rohové pohovky. Cenovka bielastických potahů začíná na tisíci korunách, jejich přizpůsobivost by vám ale počáteční útratu měla vykompenzovat.

Koupě potahu na sedačku

Při koupi potahu je důležité vybrat vhodnou velikost, jinak se může látka krabatit nebo naopak příliš napínat. I když je většina nabízených potahů velmi elastická, určitě svou pohovku či křeslo poctivě přeměřte a velikost jen neodhadujte.

Přestože se na gauč umisťují jednoduše a přilnou k němu téměř jako jeho druhá kůže, budete ze začátku k jejich napnutí potřebovat alespoň trochu zručnosti a cviku. Abyste potah k sedačce zafixovali co nejlépe, především mezi opěradly a sedáky, můžete použít takzvaný upevňovací váleček nebo zvolit jinou alternativu.

Foto: Andrey_Popov

Před koupí sedačku poctivě přeměřte a nespoléhejte jen na odhadFoto: Andrey_Popov

Dbejte na správné praní potahu

Aby se potah rychle nesepral a nezačal ztrácet svůj tvar či vytvářet žmolky, dodržujte při praní rady výrobce. Většinu potahů lze prát v pračce na 30 °C.

Kromě běžných potahů ze směsi bavlny a polyesteru jsou dostupné i potahy ošetřené antibakteriální technologií. Ta brání výskytu bakterií, roztočů, plísní a dalších mikroorganismů, hodí se tedy hlavně pro alergiky, osoby s citlivou pokožkou a rodiny s dětmi.

Reklama

Načítám