Hlavní obsah

Brní vás ruce? Možná chybí hořčík, ale může to být i nádor

Foto: Image Point Fr, Shutterstock.com

Foto: Image Point Fr, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Pokud jste právě odložili těžké tašky, je brnění a bolest v rukou normální. Trápí-li vás ale často a bez zjevné příčiny, zkuste upravit svůj životní styl. Když ani to nepomůže, pro jistotu zamiřte k lékaři.

Článek

Mravenčení končetin není natolik bolestivé, abyste kvůli němu k lékaři spěchali. Jenže pokud se objevuje často, hlásí tím váš organismus, že něco není v pořádku.

Chybějící hořčík

Častou a nejsnáze řešitelnou příčinou je špatný jídelníček. Křeče a brnění v končetinách způsobuje především nedostatek vitaminů skupiny B a hořčíku. Na hořčík se zaměřte zejména tehdy, pokud zrovna prožíváte složitější období. „Lidský organismus během stresu spotřebovává několikanásobně více hořčíku, a proto je důležité jej doplnit zvenčí,“ radí psycholožka a nutriční poradkyně Zuzana Douchová.

„Hořčík přispívá k normální činnosti nervové soustavy, může pomoci zmírnit stresové příznaky, jako je únava, podrážděnost, nespavost, poruchy soustředění, svalové napětí a bolesti,“ dodává odbornice. Doplnit vám ho pomohou ořechy, semínka, banány, celozrnné produkty, luštěniny a kvalitní čokoláda, ale především mineralizované vody (Magnesia, Hanácká kyselka, Poděbradka).

Kancelářský syndrom

Pracujete-li v kanceláři, příčinou mravenčení, ale i bolesti a pocitu necitlivosti a neobratnosti, může být i utlačování nervů a syndrom karpálního tunelu. „Hlavně pokud denně pracujete s počítačem, je ideální se naučit nácvik specifického posilování nebo protažení, kdy obtížím předejdete. Stačí se pořádně narovnat a brnění rukou zmizí. Dobrou první pomocí při bolesti je také rychlé vyklepání předloktí,“ radí fyzioterapeut PhDr. Kryštof Kuba z certifikované McKenzieho kliniky v Kladně.

Foto: JPC-PROD, Shutterstock.com

Syndrom karpálního tunelu nehrozí jen bílým límečkům, ale i lidem manuálně pracujícím, třeba skladníkůmFoto: JPC-PROD, Shutterstock.com

Nemocná páteř 

Brnění rukou může souviset i s vyhřezlou ploténkou, blokádou ramen a lopatek či skřípnutými nervy v mezižeberním prostoru. Do rukou může vystřelovat bolest i při potížích s bederní a krční páteří. Lepší než léky na bolest je vhodný pravidelný pohyb, správné sezení, rehabilitace, při potížích obstřiky, vodoléčba nebo elektroléčba.

Neměli jste klíště?

Máte-li dojem, že na vás leze chřipka, protože se kromě brnících končetin potýkáte se slabostí, bolestmi hlavy a kloubů, nechte si u lékaře vyšetřit krev, nebo si v lékárně pořiďte test na boreliózu pro domácí použití. Mravenčení rukou v kombinaci s chřipkovými příznaky totiž mohou signalizovat nákazu lymskou boreliózou. Při včasném podchycení postačí k léčbě širokospektrální antibiotika, v případě neléčení hrozí trvalé následky, včetně poruch periferních nervů a zánětů kloubů.

Foto: Malykalexa, Shutterstock.com

Ruce brní i při boreliózeFoto: Malykalexa, Shutterstock.com

Intoxikace a selhávání ledvin

Tělo má výbornou samočistící schopnost, ovšem při vážnější intoxikaci, například jedy, houbami, léky, drogami či dlouhodobě nezdravým životním stylem, přetížené ledviny a játra selhávají a toxiny se v těle hromadí, což doprovází mimo jiné třas a brnění rukou. Neobvyklé to není ani při nadměrné konzumaci alkoholu.

Ženy, pozor!

Ženy mnohem více trpí na hormonální poruchy štítné žlázy, které se mohou projevovat právě brněním prstů. Bohužel to není jediné onemocnění, ve kterém mají ženy nad muži navrch. Třikrát častěji jsou ženy postiženy také obávanou roztroušenou sklerózou. Autoimunitní onemocnění má celou řadu projevů, vedle brnících končetin také poruchy hybnosti, stability, potíže se zrakem, výkyvy nálad a deprese.

Cukrovka i nádor

Také diabetici dobře znají nepříjemné brnění v končetinách, ale i sníženou citlivost a hybnost. Vlivem dlouhodobě zvýšené glykémie dochází k poškození nervů, zejména v periferních oblastech těla, kvůli čemuž jsou tyto oblasti hůře vyživovány, a tak přestávají stoprocentně naplňovat svoji funkci.

Potíže mohou být způsobené i objektem, který utlačuje cévy nebo nervy. Tím může být uskřípnutí vlivem zánětu, nevinná cysta či tuková bulka, ale bohužel také nádor. Proto je lepší brnění v končetinách nebrat jen jako banalitu a informovat o něm svého praktického lékaře, který ho bude lépe vnímat v širším rámci vašeho celkového zdravotního stavu.

Reklama

Načítám