Hlavní obsah

Brněnský smažený řízek plněný šunkou a hráškem

Hodnocení:
(42)
Foto: Jakub Jurdič
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
30 minut
Náročnost
střední

Ve starších kuchařkách najdete recept na smažený řízek plněný hráškem a šunkou pod názvem brněnský. Myslím, že jméno souvisí s Gregorem (Řehořem) Mendelem: otec moderní genetiky žil a působil právě v Brně a proslavily ho pokusy s křížením hrášku. Hravé jídlo s překvapením rozhodně stojí za trochu práce.

Ingredience pro:
4 porce
Budete potřebovat
  • 4 plátky vepřové kýty
  • 2 hrsti hladké mouky
  • 2 vejce
  • 2 lžíce mléka
  • 3 hrsti strouhanky
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
  • 4 dl oleje
Na náplň
  • 1 lžíce másla
  • 80 g šunky
  • 2 lžíce hrášku
  • 2 vejce
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
Článek

Postup

Krok 1 : Nejdřív si připravte náplň: v pánvi rozehřejte máslo, přidejte šunku nakrájenou na drobné kostičky a krátce ji opečte. Do pánve rozklepněte vejce, osolte, opepřete, přidejte povolený mražený hrášek a míchejte, dokud se vejce nesrazí.

Krok 2: Silnější plátky masa podélně nařízněte ostrým nožem tak, abyste vytvořily kapsu na náplň, a velmi zlehka je naklepejte. Jemně osolte a opepřete z obou stran i zevnitř. Do každého plátku vložte dvě až tři lžičky náplně a okraje plátků sklepněte dohromady paličkou (proti otevření je můžete ještě zajistit párátkem nebo krátkou špízovou jehlou).

Krok 3: Do hlubokého talíře rozklepněte vejce, přidejte trochu mléka, špetku soli a prošlehejte vidličkou. Maso obalte v hladké mouce, omočte ve vajíčku a poté obalte ve strouhance.

Krok 4: V pánvi rozpalte vyšší vrstvu oleje (nebo sádla či přepuštěného másla) a řízky zvolna osmažte z obou stran dozlatova. Přebytečný tuk nechte okapat na papírových utěrkách a nezapomeňte odstranit párátka. Podávejte s bramborovou kaší a lehkým salátem.

Jestli se snažíte omezovat maso, můžete zkusit klasický obalovaný květák nebo zeleninové řízky z kedlubny.

ynezorPumanzeSaNyknalC
11. 10. 2021

Reklama

Sdílejte článek