Hlavní obsah

Brní vás končetiny? Může jít o banalitu, ale také o rakovinu či roztroušenou sklerózu

Foto: Image Point Fr, Shutterstock.com

Foto: Image Point Fr, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brnění či mravenčení končetin čas od času potká každého. Může jít o neškodnou drobnost – mnohdy jde jen o důsledek dlouhého sezení či stání. Může jít ale i o příznak něčeho vážnějšího. Jak poznáte, o co se jedná právě u vás?

Článek

Občasné brnění, které po protažení odezní, pravděpodobně nic neznamená. Je časté, běžné a většinou neškodné (třeba když si přesedíte nohu). V případě, že na brnění rukou či nohou trpíte, nedoprovází ho jiné vedlejší příznaky nebo už vážnou příčinu vyloučil lékař, zkuste brát pravidelně hořčík (magnezium), i z jeho nedostatku může docházet k mravenčení. Dostavuje-li se ale brnění rukou nebo nohou až podezřele často a doprovázejí-li ho i další obtíže, je namístě návštěva doktora. Lépe nic nezanedbat a začít s včasnou léčbou. O jaké nemoci by se mohlo jednat a jaké jsou jejich další doprovodné znaky?

1. Hlásí se klíště

Klíšťová encefalitida: Někdo nemá žádné příznaky a jiný umře. Následky kousnutí můžete pocítit až za pár týdnů. Třeba právě v podobě mravenčení. Jde totiž o jeden z příznaků lymské boreliózy. Brnění se nejčastěji dostavuje ve druhé fázi nemoci, jeden až čtyři měsíce po nakažení. Doprovází ho obtíže podobné chřipce – slabost, bolesti hlavy, bolesti a otoky svalů a kloubů, horečka.

2. Karpální tunel

Mohlo by se zdát, že fyzicky nenáročná práce u počítače s sebou nenese žádná úskalí. Ale opak je pravdou. Ohroženo je vaše zápěstí, a to syndromem karpálního tunelu, který spočívá v útlaku nervů. Brnění doprovází bolest, necitlivost, ztuhlost a zhoršení obratnosti. Toto onemocnění se týká profesí se stereotypními pohyby zápěstí, tedy hlavně lidí pracujících s počítačem – může ale potkat i švadlenu, klavírního virtuosa, ale i řidiče kamionu. V léčbě je klíčová rehabilitace, ve vážnějších případech pomůže operace.

„Na protažení doporučuji cvik, kdy paži vytočíte zevně a hřbet ruky přitáhnete směrem ke hřbetu předloktí. Tak si lehce uvolníte celou paži, zápěstí i ruku,“ vysvětluje ředitelka Rehabilitačního ústavu Brandýs nad Orlicí Michaela Tomanová.

Foto: DimaBerlin, Shutterstock.com

Několikrát za den si protáhněte zápěstí, je to nejlepší prevence proti karpálnímu tuneluFoto: DimaBerlin, Shutterstock.com

3. Ta záda

Brnění končetin může ve skutečnosti znamenat problém v zádech. Takzvané kořenové syndromy, tedy stlačení nervového kořene v meziobratlovém prostoru, postihují krční i bederní páteř. Bolest v kombinaci s brněním může vystřelovat až do ruky nebo do nohy. Celkem běžný důvod je vyhřeznutá ploténka. V léčbě se nejčastěji kombinuje podávání léků na zmírnění bolesti, popřípadě provádění obstřiků, s rehabilitací. Možností je více – vodoléčba, elektroléčba nebo magnetoterapie. Vážnější případy se operují.

4. Napadnuté nervy čili ereska

K mravenčení dochází i u roztroušené sklerózy, jinak také „eresky“, kdy imunitní systém napadá nervy v mozku. Zprvu jsou projevy nejasné a přijde se na ni třeba až po sedmi letech. Situaci komplikuje fakt, že nemoc se obvykle projevuje jen jednou za čas v podobě atak, kdy nemocní pociťují brnění, mají potíže s pohybem a vidí rozmazaně. Po několika hodinách či dnech ale symptomy zase odezní, než se dostaví další ataka.

„Příznaky, které přicházejí a odcházejí, nebo se vyvíjejí nenápadně a pozvolna, svádějí k ignorování. Důležité je na možnost roztroušené sklerózy myslet a v případě pochybností raději navštívit neurologa,“ říká Eva Kubala Havrdová, vedoucí lékařka Centra pro demyelinizační onemocnění Neurologické kliniky 1. LF UK a VFN v Praze. Nemoc není vyléčitelná, ale průběh jednotlivých atak se mírní podáváním kortikosteroidů. Další léky musejí nemocní užívat dlouhodobě, aby se zpomalil postup onemocnění.

Foto: Image Point Fr, Shutterstock.com

Roztroušená skleróza, i ta se může projevit brněnímFoto: Image Point Fr, Shutterstock.com

5. Podezřelá bulka

Dalším možnou příčinou, patřící mezi ty vážné, je nádorové onemocnění (5 nejčastějších rakovin, které hrozí ženám). Nádor totiž může být umístěný tak, že utlačuje nervy či cévy. Z mravenčení ale rakovinu nepoznáte. K lékaři vás dovedou až další příznaky, které mohou být velice různorodé. K pozornosti by vás, mimo jiné, měla přimět bolest v určité části těla a nevysvětlitelný úbytek váhy, změny v zažívání či podezřelé bulky.

6. Mrtvice bleskovka

Mrtvice je rychlá, a proto je důležité ji rozeznat hned, aby mohla včas dorazit pohotovost. Pokud provází brnění náhlá slabost, ztuhlost jedné strany těla, obtížné polykání, porucha zraku a schopnosti artikulovat, na nic nečekejte a volejte záchranku (nebo někdo z vašich blízkých).

Reklama

Načítám