Hlavní obsah

Syndrom karpálního tunelu: Proč hrozí častěji ženám?

Foto: anut21ng Stock, Shutterstock.com

Foto: anut21ng Stock, Shutterstock.com

Reklama

Syndrom karpálního tunelu je velmi časté onemocnění, které souvisí s přetěžováním ruky nejčastěji při práci na počítači. Jak poznáte, že se vás to týká, a co se s tím dá dělat?

Článek

Během života se se syndromem karpálního tunelu setkají zhruba čtyři procenta lidí, někdy se mluví až o desetině populace. I když je dnes nejčastější rizikovou činností práce s myší na počítači, vzniknout může při jakémkoli dlouhodobém přetěžování, ať již je to práce se sbíječkou, sport, pletení nebo hra na hudební nástroj, dále také po úrazu. Téměř vždy se projevuje na dominantní ruce – u praváků na pravé a naopak.

Proč syndrom hrozí víc ženám

Třikrát častěji se potíže s karpálními tunely vyskytují u žen, zejména ve středním věku mezi 40. a 60. rokem života. Rizikovým faktorem a také vysvětlením, proč ženy trpí častěji, je jednak drobnější zápěstí, jednak hormonální změny: pravděpodobnost potíží zvyšuje nejen klimakterium, ale také těhotenství či snížená funkce štítné žlázy, dále také zánětlivá onemocnění – zejména revmatoidní artritida.

Jak vzniká syndrom karpálního tunelu

Syndrom karpálního tunelu je nejčastější tzv. úžinový syndrom, tedy utiskování nervu v místě přirozeného zúžení. Karpální tunel je těsný prostor mezi zápěstními kůstkami, kudy z předloktí do dlaně vede středový nerv. Ten ovládá svaly rukou a prstů, a když jsou šlachy v zápěstí dlouhodobě přetěžované, zraněné či třeba v zánětu, mohou otéct a začnou nerv utlačovat.

Karpální tunel: příznaky

Když dojde k zúžení karpálního tunelu a útlaku nervu, postupně se začnou objevovat potíže. Začínají bolestí v zápěstí, přidává se brnění, mravenčení, pálení a pocit oteklé ruky. Zpočátku se bolest a brnění projevuje zejména v noci, a můžou dokonce budit ze spánku. Později se objevují i ve dne, časem se přidává necitlivost, poruchy pohyblivosti a horší ovládání (třeba při zapínání knoflíků nebo uchopování věcí), z postižené ruky mohou dokonce vypadávat předměty (např. hrnek). Problémy postihují zejména palec, ukazováček a prostředníček. Malíček nebrní. 

Foto: Image Point Fr, Shutterstock.com

Dlouhodobé přetěžování šlach a vazů v zápěstí a časté zaujímání nevhodné polohy, kdy je nerv ještě víc utlačován (třeba při jízdě na kole), vedou k nepříjemnému syndromu karpálního tuneluFoto: Image Point Fr, Shutterstock.com

Vyšetření a léčba

Při podezření na potíže se provádí nejčastěji elektromyografické vyšetření, které ukáže, jak moc je nerv poškozený. S léčbou je třeba začít co nejdříve, aby nenastaly nevratné změny.

Při léčbě je zásadní snížit zátěž ruky. Pokud nemůžete změnit práci, je třeba se naučit kompenzační cvičení, používat tejpy, případně i dočasnou fixaci ruky – osvědčuje se noční ortéza. Potíže zmírní i studené obklady, pomoci může také ultrazvuk, vodoléčba, akupunktura či jiné metody. Jestliže nedojde ke zlepšení, je třeba chirurgická léčba, kdy lékař utlačovaný nerv uvolní. Zákrok není nijak technicky náročný.

Foto: Melodia plus photos, Shutterstock.com

Tejpování, fixace, ortéza i studené obklady… To vše pomáhá, ale základem léčby i prevence je přiměřené zatížení a pravidelné protahování zápěstí pomocí jednoduchých speciálních cvikůFoto: Melodia plus photos, Shutterstock.com

Komplikace syndromu karpálního tunelu

Jestliže se potíže včas neléčí a problémy se prohlubují, může dojít k nevratnému poškození nervu. Projeví se trvalou ztrátou citlivosti a poruchou hybnosti ruky a palce – první prst ztratí schopnost postavit se proti dalším prstům a postižený nedokáže nemocnou rukou nic uchopit.

Prevence a cvičení: jak syndromu předejít

Základem je nepřetěžování ruky. Pořiďte si větší myš, gelovou podložku a naučte se cviky, které zátěž vyrovnávají. Jde o jednoduché kompenzační cvičení, které účinně protáhne předloktí a zápěstí. Pomůže také, když se naučíte pracovat s myší druhou rukou a občas ruce vystřídáte.

Syndrom karpálního tunelu

  • Popis - Problémy s hybností ruky v důsledku utlačeného nervu v zápěstí
  • Příznaky - Bolesti, brnění, pocit otoku, změny hybnosti
  • Léčba - Snížení zatížení ruky, fyzioterapie, cvičení, tejpování, ortéza, chirurgický zákrok
  • Statistika - Během života postihne asi 4 % populace.
  • Prevence - Nepřetěžování zápěstí a kompenzační cvičení

Reklama

Načítám