Hlavní obsah
3,1
(167)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Až uvidíte na pultě u řezníka hezký, jen lehce prorostlý bůček, ani chvilku neváhejte a kupte ho. K němu potřebujete už jen bílý jogurt, křen, cibuli a špetku koření. A výsledek je přitom nad očekávání skvělý!

20 min.
Příprava
1 hod., 30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 800 g bůčku bez kosti
  • sůl a pepř
  • 250 ml bílého jogurtu
  • 2 lžíce křenu
  • 1 cibule
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžička drceného kmínu
Článek

Postup

01.

Bůček nakrájejte na plátky asi 7 mm silné a pořádně je naklepejte, aby se hezky roztáhly. Z obou stran je pak osolte a opepřete.

02.

Troubu zapněte na 200 °C. Jogurt smíchejte s čerstvě nastrouhaným křenem, případně použijte naložený křen ze skleničky a množství řiďte podle ostrosti. 

03.

Plátky bůčku potřete ochuceným jogurtem, zarolujte a zpevněte párátkem nebo nití.

04.

V pekáčku rozpusťte kousek másla a zpěňte na něm cibuli. Přidejte trochu kmínu a nechte rozvonět. Vložte roládky bůčku, potřete zbylým jogurtem s křenem a vložte do trouby.

05.

Pečte asi 30 minut, až se maso zcela zatáhne, pak stáhněte teplotu na 170 °C a pozvolna dopečte doměkka. Jako příloha se hodí vařené brambory nebo čerstvý chleba.

Tip: Vepřový bůček se kdysi těšil velké oblibě, dnes je z důvodu své „nezdravosti“ často opomíjeným kusem vepřového. Přitom když je prorostlý jen tak akorát a jeho vlastnosti se využijí naplno, dopřát si ho určitě můžete.

Místo knedlíku k pečenému bůčku přidejte hráškové pyré nebo si udělejte vietnamský bůček bún chà  a užijte si ho naplno!

Reklama