Hlavní obsah

Bůček pečený v křenovém jogurtu

Hodnocení:
(160)
Foto: Tomáš Rubín
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
1 hodina 30 minut
Náročnost
nízká

Až uvidíte na pultě u řezníka hezký, jen lehce prorostlý bůček, ani chvilku neváhejte a kupte ho. K němu potřebujete už jen bílý jogurt, křen, cibuli a špetku koření. A výsledek je přitom nad očekávání skvělý!

Ingredience pro:
4 porce
  • 800 g bůčku bez kosti
  • sůl a pepř
  • 250 ml bílého jogurtu
  • 2 lžíce křenu
  • 1 cibule
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžička drceného kmínu
Článek

Postup

Krok 1: Bůček nakrájejte na plátky asi 7 mm silné a pořádně je naklepejte, aby se hezky roztáhly. Z obou stran je pak osolte a opepřete.

Krok 2: Troubu zapněte na 200 °C. Jogurt smíchejte s čerstvě nastrouhaným křenem, případně použijte naložený křen ze skleničky a množství řiďte podle ostrosti. 

Krok 3: Plátky bůčku potřete ochuceným jogurtem, zarolujte a zpevněte párátkem nebo nití.

Krok 4: V pekáčku rozpusťte kousek másla a zpěňte na něm cibuli. Přidejte trochu kmínu a nechte rozvonět. Vložte roládky bůčku, potřete zbylým jogurtem s křenem a vložte do trouby.

Krok 5: Pečte asi 30 minut, až se maso zcela zatáhne, pak stáhněte teplotu na 170 °C a pozvolna dopečte doměkka. Jako příloha se hodí vařené brambory nebo čerstvý chleba.

Tip: Vepřový bůček se kdysi těšil velké oblibě, dnes je z důvodu své „nezdravosti“ často opomíjeným kusem vepřového. Přitom když je prorostlý jen tak akorát a jeho vlastnosti se využijí naplno, dopřát si ho určitě můžete.

Místo knedlíku k pečenému bůčku přidejte hráškové pyré nebo si udělejte vietnamský bůček bún chà  a užijte si ho naplno!

ynezorPumanzeSaNyknalC
27. 10. 2020

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.