Hlavní obsah

Jak vybrat nejlepší pohovku na spaní: Co si musíte, kromě matrace, pohlídat

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nemáte dostatek místa na postel? Dobře se můžete vyspat i na pohovce. Jen je nutné vybrat tu správnou. Na co byste se měli soustředit?

Článek

Kvalitní spánek není radno podceňovat. Uvolňuje se během něj hormon spánku melatonin, což je silný antioxidant, který mimo jiné zlepšuje regeneraci i imunitu a pomáhá organismu vypořádat se se stresem. A zatímco délka odpočinku vyhovuje každému jiná, vhodné místo na spaní potřebují všichni.

Jenže ne vždy je možné si zařídit dokonalou ložnici s perfektní postelí a zejména v malých bytech či garsonkách se jejich obyvatelé musejí spokojit s rozkládací pohovkou. Jestli na ní plánujete přespávat jen občas, vystačíte si v podstatě s jakoukoliv. Při každodenním spánku je ale nutné dobře vybírat. Na co se při koupi zaměřit?

1. Spolehlivost prodejce

V případě sedačky, na které máte v plánu pravidelně spát, se vám vyplatí větší investice a než na vzhled je lepší koukat raději na kvalitu. Proto nepodceňujte ani výrobce, ani prodejce. Pročtěte si recenze a zkušenosti zákazníků, zjistěte, jak firmy přistupují k reklamacím, a informujte se, zda si pohovku můžete nejprve vyzkoušet. Kvalitní prodejce nemá mít problém s tím, když si gauč ještě před nákupem rozložíte i složíte a otestujete, jak příjemně se vám na něm sedí a leží.

Foto: Matej Kastelic, Shutterstock.com

Pohovku si nejprve se vším všudy vyzkoušejte – trvejte na tom! Vyhnete se tak nepříjemnostemFoto: Matej Kastelic, Shutterstock.com

2. Kvalitní matrace

Základem dobrého spánku je vhodná matrace, je proto důležité si ji pořádně osahat a vyzkoušet přímo v obchodě. Zajímat by vás měla hlavně tvrdost a pohodlnost. Oproti matracím určeným na postel bývají ty na sedačkách obecně tvrdší. Důvod je prostý – větší tvrdost by měla zabránit rychlému prosezení.

Jak vybírat matraci? Zeptejte se na výplň. Nejběžnějším materiálem je polyuretanová pěna: teplá pěna má hustotu do 25 kg/m3 a studená pěna nad 30 kg/m3. Na pravidelné spaní jsou mnohem lepší matrace se studenou pěnou.

Nejvhodnější jsou rozkládací pohovky s klasickými matracemi určenými na spaní, přičemž u některých výrobců si můžete matraci vybrat podle svých potřeb. O její delší životnost a vyšší pevnost se mohou postarat pružiny. Pro rozkládací sedací soupravy jsou nejlepší pružiny ve tvaru vlnovky položené ve vodorovné poloze.

Foto: perfectlab, Shutterstock.com

Na občasné lenošení stačí běžné pohovky, na každodenní spánek vybírejte pečlivě a berte v úvahu vše, co je důležité. Spánkem strávíte až třetinu života, tak ať přitom organismus netrpí!Foto: perfectlab, Shutterstock.com

3. Bytelná konstrukce

Neméně důležitá je konstrukce a mechanismus rozkládání. Konstrukci volte pokud možno z masivu nebo kovu, zato dřevotřísce a vyztuženému papíru se raději úplně vyhněte. Pokud hodláte s pohovkou manipulovat denně a každý večer i ráno ji budete rozkládat a skládat, zjistěte si, zda je na to její mechanismus stavěný. Někdy se totiž počítá s tím, že většinu času zůstane složená a transformovat se bude pouze příležitostně!

Co se velikosti týče, platí víceméně stejná pravidla jako u běžných postelí. Jedné osobě by měla stačit šířka 80 až 90 cm, dvě osoby budou potřebovat alespoň 140 cm, ideálně pak nad 160 cm.

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Rozkládací pohovky, zejména ty, které budete skládat a rozkládat denně, by měly mít bytelnou konstrukciFoto: New Africa, Shutterstock.com

4. Praktický materiál potahu

V nabídce jsou potahy z různých materiálů a na své si přijdou milovníci luxusu i ti, kdo preferují praktičnost. Důležitá je zejména pro majitele domácích mazlíčků a rodiče s dětmi, pro něž je vhodný snadno čistitelný povrch. Nejjednodušší volba jsou sedací soupravy s omyvatelným potahem – vystačíte si jen s hadříkem a čistou vodou.

A co kůže? Dobře se čistí a na běžné posezení je pohodlná, na spánek se ale příliš doporučit nedá. Lépe se vyspíte na přírodních materiálech, například na bavlně, případně na její kombinaci se syntetickými vlákny. Počítejte ovšem s o něco náročnější údržbou. Rozkládací část pohovky se nejčastěji vyrábí z polyesteru, který je poměrně dobře čistitelný.

Kromě omyvatelných látek jsou praktickou volbou snímatelné potahy. Můžete díky nim měnit vzhled sedačky, ochrání ji před poškozením, skryjí případné škrábance a dají se jednoduše vyprat.

Reklama

Načítám