Hlavní obsah

Nejrizikovější jsou kuchyně a koupelna aneb Čím doma nechtěně přispíváte k nebezpečným plísním

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příliš vysoká vlhkost v bytě či v domě je docela častý problém. Způsobuje plísně, které jsou nevzhledné a zdraví nebezpečné, navíc mají neblahý vliv na samotnou stavbu. Kde se přílišná vlhkost bere a co s ní můžete dělat?

Článek

Mnohé domácnosti a její obyvatele trápí nadměrná vlhkost. Ničí zdi a nábytek a způsobuje tvorbu plísní, které mohou ohrozit zdraví a přispět také k tepelným a energetickým ztrátám.

Zda to hrozí i vám, snadno zjistíte díky vlhkoměru, který se dá pořídit za pár stovek korun. Optimální vlhkost v interiéru by se měla pohybovat kolem 50 %, problémy mohou začít, jakmile vystoupá nad 60 %. Je to i váš případ? Pak je důležité odhalit příčinu a podniknout správné kroky k nápravě.

Nejčastější příčiny vlhkosti

Mezi časté faktory, které k vysoké vlhkosti přispívají, patří běžné domácí činnosti. Zalévání květin, sprchování, koupele, vaření, sušení prádla, žehlení a dýchání vypouštějí do vzduchu několik litrů vody denně. Pokud máte navíc plastová okna, která brání přirozenému proudění vzduchu, a nedostatečně větráte, je na malér zaděláno.

Řešení bývá poměrně snadné: správné větrání. V různých ročních obdobích je přitom potřebná jiná frekvence a délka, vždy je ale dobré větrat každé ráno i večer po dobu zhruba pěti minut. Na podzim a na jaře větrejte přes den minimálně 15 minut. V létě je dostačující půlhodinka, jestli vám to ale podmínky dovolí, mějte okna otevřená klidně celý den. V zimě je ideální krátké a intenzivní větrání několikrát denně.

Foto: Leszek Glasner, Shutterstock.com

Během každodenních běžných činností se do vzduchu v domácnosti dostane několik litrů vody. Nezapomeňte tedy pravidelně vyvětratFoto: Leszek Glasner, Shutterstock.com

Pozor na rizikové místnosti

Zvlášť důležité je větrání v koupelně, kuchyni a v místnosti, kde sušíte prádlo. V koupelně je to nezbytné zejména po delší sprše a koupeli. Pokud nemáte dostatečně velká okna, je nutné investovat do kvalitního odvětrávání nebo si pořídit větrák.

S usazenou vlhkostí se můžete potýkat i v kuchyni, kde se během vaření dostává do vzduchu velké množství par. Kromě větrání okny je dobré pravidelně využívat digestoř.

Vlhkost a plísně se mohou objevit i v menších uzavřených prostorech, jako jsou skříně a botníky. Jednou za čas jim proto otevřete dvířka a vyndejte věci ven. Užitečným pomocníkem jsou absorpční sáčky, které mohou působit až několik týdnů.

Foto: Daxiao Productions, Shutterstock.com

Některé místnosti jsou na vlhkost rizikovější. V kuchyni vám s tím během vaření pomůže digestořFoto: Daxiao Productions, Shutterstock.com

Vady na stavbě? Volejte odborníka!

Objevují se u vás doma vlhké skvrny na omítce a větrání nezabírá? Problém může pocházet ze skryté vady na nemovitosti. Častou vnitřní příčinou jsou poruchy rozvodů vody a topení, za vnější příčiny se pak považuje špatné napojení okapů, nedostatečná izolace a poruchy kanalizace. V koupelně navíc mohou problémy způsobit mezery u sanitární keramiky a špatně sedící obklady, za nimiž se může usazovat vlhkost.

Příčinou může být také nedostatečná izolace a zateplení. Občas ovšem ani obyčejná izolace nestačí a je nutné provést hydroizolaci. Ta je komplikovanější a pracovně náročnější, navíc ji nejde provést úplně všude a pro různé budovy se používají různé metody provedení. Je proto zásadní svěřit ji do rukou odborníků a předem s nimi probrat všechna možná rizika a komplikace.

Foto: Imagentle, Shutterstock.com

Je vlhkost způsobená nějakou závadou domu? Pokud si nejste jistí, obraťte se na kvalifikované a spolehlivé odborníkyFoto: Imagentle, Shutterstock.com

Dodržujte prevenci

Tím, že se zbavíte vlhkosti, problém nekončí. Zdivo potřebuje dostatek času, aby pořádně vyschlo, a i poté je třeba brát prevenci vážně. Rozhodně se vyplatí natřít stěny sanační omítkou, jež podporuje vysychání a zároveň pomáhá zabránit opakovanému vytváření vlhkých míst. Pak už nezbývá než dostatečně větrat, nepřetápět a rizikové činnosti omezit na rozumnou míru.

Reklama

Načítám