Hlavní obsah

Příjemnější vaření a rychlejší úklid? To chce digestoř!

Foto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

Foto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Možná jste během teplých dnů zatoužili po pořádné digestoři, která by zbavila váš byt pachů z vaření, aniž byste museli otevřít okna. Tyto spotřebiče umí ale víc, než jen odsát vůně připravovaného oběda. Proč byste je měli používat a jak správně vybrat ten nejlepší pro vaši kuchyň?

Článek

Digestoř se hodí nejen během letních měsíců či v zimě, kdy nemusí být příjemné mít při vaření okna dokořán. Obecně je důležitá zejména v místnosti bez oken a bez možnosti přirozeného větrání, oceníte ji i v kuchyních, které jsou propojeny s obývacími pokoji. Díky vlastnímu osvětlení vám navíc usnadní práci v nevhodných světelných podmínkách a může se stát i pěkným designovým doplňkem.

Účel digestoře nepodceňujte

Digestoř odsává výpary z vaření a pečení. To znamená, že se zbavíte nejen nepříjemných pachů v bytě, správný odsavač pohlcuje také nečistoty a mastnotu, které jinak ulpívají na nábytku. Tím značně usnadňuje i následný úklid. V neposlední řadě také používáním digestoře přecházíte vzniku plísní. Podle čeho tedy vybírat?

S odtahem, nebo bez?

Digestoře se dělí na ty s odtahem a bez odtahu. Odtahové odvádějí vzduch z místnosti například do komína nebo přes zeď mimo stavbu. Jsou velmi účinné a kuchyň dokážou zbavit nejen mastnot a pachů, ale i vlhkosti. Jejich instalace je ovšem o něco složitější a může se stát, že dispozice některých domů či bytů ji ani nedovolí.

Alternativou je digestoř bez odtahu. Ta vzduch nasaje, za pomoci filtrů ho zbaví mastnoty a zápachu a následně vrátí zpět do místnosti. Upevňuje se přímo na zeď a potřebuje akorát přístup k elektrické zásuvce. Nevýhodou je nutnost měnit jednou jednou za tři až šest měsíců filtry a fakt, že kuchyň nezbaví vlhkosti, s níž je třeba si při vaření poradit jinak. Například kvalitním větráním či zapnutím větráku, proti plísním vám pomohou i vhodné pokojové rostliny.

Foto: Anatoli Igolkin, Shutterstock.com

Komínové digestoře s přehledem zvládnou i velké kuchyně, počítejte však s vyššími výdaji za spotřebu a nutností zařídit jim odtahFoto: Anatoli Igolkin, Shutterstock.com

Vybírejte podle výkonu

Šířku odsavače vybírejte stejnou nebo o něco větší než je šířka varné desky, mnohem důležitějším parametrem je ovšem výkon. Ten se udává v metrech krychlových za hodinu. Digestoř by v místnosti měla vyměnit vzduch alespoň 3x, ideálně však 10x, za hodinu.

Její optimální výkon zjistíte, když objem místnosti v metrech (délka x šířka x výška) vynásobíte požadovanou frekvencí výměny vzduchu. Tolik metrů krychlových za hodinu by měla zvládnout. Pozor si dejte u kuchyní propojených s obývákem, u nich je nutné počítat s objemem obou místností.

Foto: Vladyslav Lehir, Shutterstock.com

Výsuvné odsavače oceníte zejména v malých kuchyních, kde není místa nazbyt a nepotřebujete tak velký výkonFoto: Vladyslav Lehir, Shutterstock.com

Na detailech záleží

Digestoře bývají vybavené halogenovými žárovkami nebo LED diodami, přičemž ty s LED technologií mají nižší spotřebu, méně se zahřívají, déle vydrží a vyzařují příjemnější světlo.

U ovládání si můžete vybírat mezi klasickými tlačítky či dotykovým displejem. Možností jsou i chytré digestoře, které samy poznají, kdy je třeba začít odsávat a lze je ovládat přes aplikaci v mobilním telefonu.

A neopomíjejte ani hlučnost. Ta se udává v decibelech (dB) a důležitá je hlavně v menších kuchyních. Obecně se doporučuje hlučnost při nejvyšším výkonu maximálně 55 dB.

Foto: Piixel Thing, Shutterstock.com

Podstavné digestoře se dají snadno umístit i pod nábytek a nebudou tak narušovat vzhled místnosti. S velkou kuchyní bez oken si ale nejspíš neporadíFoto: Piixel Thing, Shutterstock.com

Jaké existují druhy?

Komínové digestoře mají vysoký výkon, hodí se do větších místností a vyrábí se jich široká paleta modelů. Jenže se hodí jen tam, kde je možný odtah z místnosti, mají větší spotřebu, zabírají více prostoru a mívají vyšší cenovku.

Ostrůvkové se vzhledově i vlastnostmi podobají těm komínovým, na rozdíl od nich se ale umisťují do volného prostoru, nejčastěji nad kuchyňský ostrůvek.

Podstavné odsavače se hodí do středních či menších prostorů, snadno se instalují a dají se umístit i pod skříně. Obecně mají dobrý poměr cena/výkon, velké kuchyně však optimálně nezvládnou.

Do středních, malých či úzkých kuchyní jsou ideální výsuvné odsavače. Díky teleskopickému zasunutí předního panelu jsou opravdu skladné, mají ovšem nižší výkon.

Pokud nechcete, aby byla digestoř vidět, zvažte ty vestavné, které se dají zabudovat do kuchyňských skříní. Výkonově zvládnou střední i velké kuchyně a jsou nenápadné, jejich instalace je ale poměrně složitá.

Podobně nenápadné jsou indukční varné desky s integrovaným odsáváním par, u nichž je digestoř umístěná přímo mezi plotýnkami na varné desce.

Reklama

Související témata:

Načítám