Hlavní obsah

Duben na zahradě? Není čas ztrácet čas! Stříhejte, plejte, sázejte, mulčujte a upravte trávník

Foto: baranq, Shutterstock.com

Foto: baranq, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Duben je tím pravým startem zahradničení. Na zahrádce začíná být hodně práce, proto využijte každé příhodné chvíle, abyste to všechno stihli. Náš kalendář zahradníka vám s tím pomůže.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Počasí začíná být příznivé na to, abyste se pustili nejen do úklidu zahrádky po zimě a přípravy záhonů, ale také do dalších prací, pro které je právě tento měsíc ideální. A abyste na něco nezapomněli nebo si to mohli lépe naplánovat, hezky si to společně zrekapitulujeme.

Co v dubnu udělat v užitkové zahradě

Co stihnout na zahrádce, která má přinést hlavně užitek? Právě v tuto chvíli si můžete založit na úrodu během celé sezony. Takže co udělat?

  • Je čas dohnat vše, co jste nestihli při podzimním prořezu peckovin.
  • Kolem stromů v zahradě ukliďte zbytky staré trávy nebo ještě i listí a okopejte je. Aby voda od kořenů zbytečně rychle nevysychala, měli byste okolí kmene po okopání zamulčovat.
  • Peckoviny můžete omladit nebo seřezat, pokud jste to neudělali loni po odplození.
  • Pokud chcete vysadit ovocné stromy nebo vinnou révu, tak na to je také teď dobrá doba. Před vysazením je na pár hodin namočte do vody a také je opravdu důkladně prolijte vodou, než zahrnete jámu, do které je vkládáte. I po výsadbě je zapotřebí je několik týdnů pořádně zalévat, dokud nezačnou obrůstat.
  • Koncem dubna můžete roubovat jabloně a další ovocné dřeviny.
  • Do připravených záhonků nebo skleníku můžete vysévat salát, ředkvičky, červenou řepu a hrášek. Dobré je si postavit plán výsadby na celý rok.
  • Kolem poloviny dubna můžete začít vysazovat brambory – čas volte podle odrůdy. Lze použít ty předklíčené, ale i naklíčené. Možná pro vás bude zajímavá informace, že na velikosti sadbových brambor nezáleží – rozhodně to není tak, že by větší brambory znamenaly větší výnos. Brambory vysazujte do propustné zeminy hlinito-písčité, kterou doplníte o kompost.
  • Okopejte a pohnojte jahody, které jste zbavili všech uschlých částí.
  • Pěstitelé bylinek mohou ty víceleté sestříhat, nové sazeničky do záhonku zasaďte až koncem dubna, ale můžete si vysít do truhlíku třeba šnytlík, bazalku nebo saturejku.
  • Jestliže máte skleník nebo fóliovník, můžete koncem dubna začít vysazovat okurky a rajčata, ale jen když je nakloněná i předpověď počasí – nemělo by už mrznout, ani v noci. Rozhodně byste si mohli doma předpěstovat tuto sadbu ze semínek – a přidejte i cukety.
  • Do záhonků lze už vysít mrkev a ředkvičky, petržel, kapustu, pozdní druhy kedluben, ředkev, tuřín nebo třeba kopr. Z předpěstované sadby lze na venkovní záhony vysadit zelí, kadeřavou kapustu, hlávkový salát nebo pórek.
  • Než osázíte záhony, můžete ošetřit cestičky kolem nich přípravky proti plevelům. Záhony na pěstování je lépe plevele zbavit mechanicky a nezanášet si je žádnou chemií.
Foto: New Africa, Shutterstock.com

V dubnu okopejte okolí stromů a keřů a zamulčujte je, aby se voda zbytečně rychle neodpařovalaFoto: New Africa, Shutterstock.com

Co v dubnu udělat v okrasné zahradě

I ti, kteří mají zahrádku jen pro okrasu a nic jedlého na ní nepěstují, mají v dubnu napilno.

  • Je ideální čas založit nový trávník nebo dát po zimě do pořádku ten starý – včetně možnosti doplnit případná holá místa a zasít travní semena. Rozhodně je dobrá doba na odstranění mechu, první posekání, provzdušnění a vertikutaci, samozřejmě i pohnojení. První sekání by mělo být na výšku asi pět centimetrů a ideálně v době, kdy už nehlásí návrat zimy, tedy nějaké větší mrazy. Co udělat s trávníkem na jaře?
  • Je dobrý čas na vysévání letniček anebo můžete vysazovat odolnější druhy na záhonky, ale s tím je lepší počkat na dobu, kdy už nemrzne, nebo je dát za okno či do skleníku. Při příznivém počasí můžete koncem měsíce vysadit i mečíky, ale neuděláte chybu, pokud s tím počkáte až na květen.
  • Okrasné keře si zaslouží okopat, dobře zalít, přihnojit a také zamulčovat. Na jejich jarní střih je už většinou pozdě, to se dělá brzy na jaře. Ale ty, které kvetou na jaře, tedy šeřík, jasmín, tavolník nebo zlatice, lze prořezat i po odkvětu, a to zhruba jednou za tři roky.
  • Jestli chcete vysadit nové okrasné keře a stromy, tak je na to také teď správný čas, protože si potřebují do další zimy vytvořit silný kořenový systém.
  • Až začnou odkvétat jarní cibuloviny, odstraňte jejich květy předtím, než se začnou tvořit semeníky. Listy na nich ale ponechejte, dokud samy nezežloutnou a neuschnou.
  • Jestli jste to ještě neudělali, prořežte růže. Odstraňte suché větvičky a zakraťte výhony na tři až pět oček. Pravidlem je, že čím je výhon slabší, tím víc do něj střihněte a tím víc ho zkraťte. Je žádoucí růže i přihnojit. Měli byste od nich také odstranit kopeček mulče nebo jehličí, kterým jste je zazimovali. Pro ty, již chtějí růže pěstovat a vědět o nich víc, máme speciál.
  • Projděte zahradu a odstraňte všechno, co spálil mráz, co uschlo nebo nevypadá dobře.

Načítám