Hlavní obsah

Jak na nejlepší listovou zeleninu: Kdy, co a kam vysévat, abyste měli saláty po celou sezonu

Foto: Alexander Raths, Shutterstock.com

Foto: Alexander Raths, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vypěstujte si plné hrsti listové zeleniny. Saláty jsou nenáročné, potřebují především slunce a vodu a menší odrůdy vyrostou i v truhlíku na balkoně. Co a jak pěstovat? A jak mít sklizeň po celou sezonu?

Článek

Duben patří listové zelenině. Na záhony teď můžete vysévat špenát, hlávkový salát, salát k řezu, rukolu, mangold a další druhy listové zeleniny. Saláty rostou rychle, budete je sklízet za sedm až deset týdnů, samozřejmě podle druhu a počasí.

Jak pěstovat salát a listovou zeleninu

Nejlepší je, když si výsev rozdělíte na etapy s čtrnáctidenními rozestupy. Potom budete sklízet postupně a nestane se vám, že najednou dozraje třeba deset hlávkových salátů.

1. Místo pro záhon a vhodná půda: Listová zelenina ocení kyprou půdu a místo na slunci. Nemá ráda kyselejší ani podmáčenou zeminu.

2. Zálivka: Listové zelenině dopřejte dostatečnou zálivku, záhony ovšem nesmějí být přemokřené, aby se nezačala šířit plíseň. Nejlepší je pravidelné zalévání podle situace (stav půdy, počasí). Zvolte raději menší a častější dávky vody, než abyste na salát jednorázově vylili celý kropáč.

3. Hnojení: Záhon můžete obohatit o kompost, protože většina druhů salátů má slabý kořenový systém a nedokáže si obstarat živiny ze spodních částí půdy. Přímému hnojení se ale vyhněte, na salát by to bylo moc živin najednou a nemuselo by se mu dařit. Během růstu nemusíte ani přihnojovat, stačí jen okopávat a zbavovat plevele, který by ubíral živiny.

4. Předpěstování: Hlávkové saláty lze předpěstovat a vysazovat až sazeničky. Špenát nebo třeba rukolu můžete vysévat přímo do záhonu.

5. Výsev a sadba: Dejte si pozor, abyste listovou zeleninu nevyseli příliš hustě. Pod listy pak může být vlhko a to přitahuje slimáky, kteří se tu snadno schovají. Saláty vysazujte do sponu 20 × 20 cm. Mangold potřebuje víc místa, vzdálenost mezi řádky by měla být 30 cm. Špenát můžete zasít hustěji, mezi rostlinkami stačí 5 cm a mezi řádky asi 15 cm. Do truhlíků vysévejte hustěji a zvolte spíše menší druhy listové zeleniny, jako je rukola nebo baby špenát.

Foto: Dana David, Shutterstock.com

Mnoho druhů listové zeleniny můžete krásně vypěstovat i v truhlících na balkoně či na teraseFoto: Dana David, Shutterstock.com

Hlávkový salát

Vysévat ho lze už od března přímo do záhonů anebo ho předpěstovat jako sazeničky, které pak lze vysadit na záhony už v dubnu. Salát zalévejte, okopávejte a zbytek nechte na slunci a přírodě.

Listový salát k řezu

Tento salát netvoří hlávky, listy se sklízejí tak, že se odřezávají nebo ulamují. Protože potřebuje méně prostoru, je možné ho pěstovat i ve větších truhlících na balkoně nebo na terase.

Rukola a roketa

Snadno je vypěstujete na záhoně, v truhlíku i na parapetu. Tahle listová zelenina roste rychle, sklízet ji budete už za měsíc. V horkých dnech má tendenci kvapně vybíhat do květu, proto ji v létě vysévejte spíše do stínu.

Foto: Alexander Raths, Shutterstock.com

Listová zelenina není ani trochu nudná. Je barevná, různorodá a nabízí celou škálu chutíFoto: Alexander Raths, Shutterstock.com

Špenát

Špenát má rád vlhčí půdu, časně zjara mu vyberte slunné stanoviště, později v sezoně mu bude vyhovovat polostín, aby tak rychle nevyháněl do květu. Ocení vydatnější zálivku, pak bude mít šťavnaté listy.

Mangold

Dobré listy má i mangold, který lze na záhoně nechat po celý rok. Vysévá se od konce března do konce července, a to rovnou do záhonu, do řádků vzdálených asi 30 centimetrů od sebe.

Z další listové zeleniny můžete vysévat také polníček, mizunu nebo čekanku.

Načítám