Hlavní obsah

Březen ve znamení příprav na sezonu: věnujte se záhonům, trávníku i skleníku

Foto: Patrick Daxenbichler, Shutterstock.com

Foto: Patrick Daxenbichler, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I když se už začínají prodlužovat dny a sluníčko se také docela snaží, stále je docela zima. Mohou se i tak zahrádkáři nějak realizovat na svém pozemku?

Článek

I když se říká březen –⁠ za kamna vlezem, zahrádkáři by to poslouchat neměli. Naopak, jen co to počasí dovolí, měli by vyrazit, dobře si prohlédnout své pozemky a začít plánovat jejich údržbu. Na co v březnu rozhodně nezapomenout?

Připravte záhony!

Až nebude zásadně mrznout, můžete vyrazit a připravit záhony. Tím zásadním, co se v březnu a dubnu –⁠ podle počasí –⁠ musí udělat, je rytí, přihnojení a vypletí. Jen kvalitní půda s dostatečným množstvím živin a mikrofaunou umožní takovou úrodu, jakou byste si přáli. A právě teď postupně nastává ideální čas. V jakých krocích postupovat?

Jarní úklid

Jaro se v mnohých domácnostech nese ve znamení úklidu, něco obdobného čeká i zahrádkáře. Po zimě leží na celé zahrádce i na záhonech spousta nepořádku, jako jsou zbytky spadaného listí, větvičky, zapomenuté plody. Nejen, že to nevypadá hezky, ale představují i riziko šíření plísní. Ty mohou následně ohrožovat vysazené a pěstované rostliny a může být obtížné se jich zbavit. Proto je lepší zahrádku řádně uklidit. „S prvním pěkným počasím a příjemnější teplotou vyrazte na obhlídku a zahradu pročistěte. Na pomoc si vezměte hrábě, v případě většího množství listí uvítáte i fukar. Nashromážděný přírodní odpad můžete zpracovat v zahradním drtiči a použít do kompostu,“ radí David Irmann ze společnosti Bauhaus.

Když už budete u čištění záhonů, vezměte k tomu i cestičky, protože po nich budete potřebovat pohodlně a hlavně bezpečně chodit.

Provzdušňujte, ryjte!

Po zimě je zapotřebí záhony kultivovat, provzdušnit, prokypřit a zbavit plevele. „Ideální čas nastává tehdy, pokud se teplota pohybuje během jednoho týdne kolem 7° C. Poznáte to taktéž podle stavu půdy, která by měla být na povrchu suchá, drobivá a nelepivá,“ radí David Irmann.

Prvním krokem je zbavení plevele a prokypření. Většina zahrádkářů doporučuje rytí záhonů na podzim, pokud jste to nestihli, učiňte tak na jaře co nejdřív. Pokud ano, záhony stačí jen provzdušnit rycími vidlemi. Naopak pořádné zrytí potřebuje záhon nový, a to až do hloubky 30 centimetrů –⁠ odstraňte přitom drny, ale i plevel i s kořeny.

Foto: Taras Grebinets, Shutterstock.com

Půda na jaře potřebuje provzdušnitFoto: Taras Grebinets, Shutterstock.com

Pohnojte

K přípravě záhonů na výsadbu či výsev patří rozhodně i přihnojení. Lepší je používat organická hnojiva, skvělé je, pokud můžete použít vlastní uleželý kompost nebo hnůj a zapravit ho do půdy. Jak nachystat záhony podle tratí?

Věnujte se skleníku

Skleník po zimě vydezinfikujte pomocí dýmovnice –⁠ zneškodní přezimující škůdce a zároveň poslouží jako celková dezinfekce. Zkontrolujte, zda polykarbonové části nepopraskaly, a vyzkoušejte funkčnost větracího okna. Taktéž věnujte pozornost lištám a gumám, zda nejsou zpuchřelé. Tak by nemusely během sezony sklo udržet.

První otužilci

V březnu, pokud už opravdu výrazně nemrzne, je možno začít vysazovat otužilejší druhy zeleniny. Čím dřív je chcete dát do půdy, tím spíš je dejte do připraveného a prohřátého pařeniště –⁠ zpočátku vysejte ředkvičky, rané odrůdy zelí, kedlubnů a třeba i brokolici.

Doma zatím můžete předpěstovávat další druhy zeleniny –⁠ rajčata, okurky, ale i cukety a podobně.

Foto: ABO PHOTOGRAPHY, Shutterstock.com

ABO PHOTOGRAPHY_shutterstock_2169125567Foto: ABO PHOTOGRAPHY, Shutterstock.com

Projděte zahradu

Nejen záhonky si zaslouží v březnu vaši pozornost. Překontrolujte stromy, zda na nich nevznikly přes zimu nějaké škody, a pokud najdete rány, ošetřete je štěpařským voskem. Můžete také použít první postřik proti přezimujícím škůdcům, jako jsou například svilušky. Pokud jste ještě neprořezali jabloně a hrušně, je opravdu nejvyšší čas – s výjimkou mladých stromků, které ostříhejte až tak v dubnu. Rozhodně dokončete prořez angreštu a rybízu, ale i maliníku. Můžete ostříhat okrasné trávy.

Je dobrá doba na přesazování nebo výsadbu dřevin – ale zas záleží hodně na počasí, počkejte do doby, než poleví mrazy.

Nezapomeňte na trávník

Stejnou očistu, jako jste dopřáli záhonům, dejte i trávníku. Až nebude mrznout, posekejte ho a připravte na vertikutaci. „Vyhrabejte a prořežte stávající drny do hloubky tří až pěti milimetrů. Vertikutací trávník provzdušňujete a zlepší se tím příjem živin a vláhy,“ radí David Benda, odborník z oddělení zahrady v projektových marketech Hornbach a dodává: „V ten samý den ještě prohoďte trávník křemičitým pískem zrnitosti od dvou milimetrů. Dává se v množství dva litry na metr čtvereční na jižní, východní a západní stranu a tři litry na metr čtvereční na sever, protože tam je nejvíc vlhkosti a mechu.“ Tím vytvoříte přirozenou drenáž v jílovité půdě.

Pro první sekání byste měli mít dobře nabroušené nože sekačky, protože jinak trávu roztřepíte a bude náchylnější nejen k houbovým chorobám, ale i žloutnutí a prosychání.

Reklama

Načítám