Hlavní obsah

Jak předpěstovat sazenice, aby se nevytahovaly: hlídejte světlo i teplo

Foto: Konstantin Aksenov, Shutterstock.com

Foto: Konstantin Aksenov, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chcete si připravit vlastní sazenice rajčat, paprik, celeru nebo salátů? Zvolte správný substrát a rostlinkám vyberte dobré místo. Ukážeme vám, jak zabránit vytahování a uhnívání sazenic.

Článek

Předpěstovat si sazenice od samotných semínek je radost, když víte, jak na to. Vyhněte se začátečnickým chybám a přichystejte rostlinkám ty nejlepší podmínky. Pak budou silné a odolné a dají vám dobrou úrodu. Takto vypěstovat si můžete rajčata, okurky, dýně, salát cukety nebo třeba špenát.

Substrát pro sazenice

Úspěch začíná výběrem semínek a substrátu. Pokud doma máte starší semínka, nejdříve otestujte jejich klíčivost. Výsevní substrát můžete koupit v zahradnictví anebo si ho namíchat z poloviny písku a z poloviny propustné humózní půdy. Substrát pro výsev by měl mít nižší obsah živin (semínka musí hlavně vyklíčit a vyrůst) a být dobře propustný, aby se při zalévání nesléval a rostlinky nepřidusil.

Vhodné květníky a kelímky

Na výsev můžete použít cokoli. Skvělé jsou rašelinové květináče, které jsou kompaktní a prodyšné. Šetří vám i práci při přesazování, protože je můžete (až rostlina naroste) vložit do většího květníku vcelku – rašelina se v zemině rozloží. Dobře vám poslouží třeba i kelímky od jogurtů. Nezapomeňte ale na dně udělat odtokovou díru, aby rostlinky neuhnívaly.

Foto: Konstantin Aksenov, Shutterstock.com

Kromě obalů od jogurtů se hodí i ty od vajíčekFoto: Konstantin Aksenov, Shutterstock.com

Správný a pečlivý výsev

Substrátem naplňte truhlíky nebo květináče, povrch urovnejte a přidejte semínka. Menší ručně, drobnější nasypte. Výsev by neměl být moc hustý. Kolik semínek přidáte, záleží na velikosti květináče. Například při výsevu rajčat dávejte dvě semínka do jednoho malého květináčku. U dýní spíše jedno semínko. U salátů třeba tři až pět. Pak semínka zasypte asi centimetrovou vrstvou substrátu, lehoučce přimáčkněte a jemně poroste odstátou vodou.

Dobré místo pro sazenice

Nádoby postavte na světlé a teplé místo. Nejvíce jim bude vyhovovat teplota kolem 18 až 21 °C. Pokud je v místnosti chladněji anebo chcete výsev urychlit, můžete květníky přikrýt fólií nebo mikrotenovými sáčky. Nezapomeňte v nich udělat dírky kvůli prodyšnosti a také je jednou za den na chvíli odkrýt.

Dostatečné zalévání semínek

Aby semínka vzklíčila, musí zůstat vlhká a nikdy nesmí uschnout, jinak zahynou. Proto pravidelně kontrolujte substrát (jednou denně) a podle potřeby vlhčete rozstřikovačem. Ovšem pozor na přelévání! Zalévejte, až když půda osychá. Až se rostliny vyklubou, můžete místo rozstřikovače používat kropítko. Sazeničkám také denně větrejte.

Foto: Alice Rodnova, Shutterstock.com

Sazenice potřebují světlo, vláhu, teplo a čerstvý vzduchFoto: Alice Rodnova, Shutterstock.com

Vytahování sazenic

Aby sazenice dobře rostly, potřebují tak akorát světla. Pokud ho mají málo – anebo na ně dopadá jen z jedné strany – začnou se za světlem vytahovat, a to jsou pak slabé a dlouhé a snadno se zlomí. Otáčením sazenic problém nevyřešíte, najděte jim raději lepší umístění anebo použijte speciální LED lampy určené pro rostliny.

Že se sazenice vytahují, nemusí souviset jen se světlem. Možná jsou rostliny příliš blízko u sebe, a proto šplhají nad ostatní. Pomůže přesazení anebo protrhání hustého porostu.

Přepíchněte rostliny

Jakmile mají sazenice dva lístečky, je čas na takzvané přepichování. To znamená přesazení do většího květníku. Je to jednoduché. Rostlinu opatrně vyjměte a vložte ji do nádoby zaplněné asi ze dvou třetin substrátem. Opatrně přihrňte. Můžete také zaštípnout kořínky, to sazenici pomůže rozvinout kořenový systém.

Ochrana před plísní

Sazenice mohou chytit různé plísně a choroby. Nejčastěji proto, že jsou v přílišném vlhku a chladu. Proto si zopakujme to podstatné: větrejte jim a topte a zalévejte tak akorát. Odolnost rostlinek zvýšíte i tím, že semínka před výsevem vykoupete v bylinné lázni. Před plísněmi a houbovými chorobami chrání například nálev z heřmánku pravého.

Reklama

Související témata:

Načítám