Hlavní obsah

Exotika v bytě. Jak se starat o tropické rostliny, aby se jim dařilo? Řiďte se našimi radami

Foto: Tatiana Buzmakova, Shutterstock.com

Foto: Tatiana Buzmakova, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Potrpíte si na zeleň v bytě? Vyměňte pro letošek klasické květiny za ty typické pro Afriku. Péče o ně není tak náročná, jak se může zdát. Když ji dodržíte, budete sklízet zasloužené ovoce – doslova!

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Pokojové rostliny mohou dodat domovu krásný a živý nádech. Nejenže skvěle vypadají, ale také pohlcují toxiny ze vzduchu. Kromě toho, že co nevidět budete přesazovat květiny, které již v domácnosti máte, zkuste letos svůj byt či dům obohatit i o stále populárnější tropické rostliny. Na péči nejsou tak náročné, jak se může zdát – i když jsou tak vzdáleny od svých vlhkých a slunných domovů.

Jak se starat o tropické rostliny

Metoda, jak udržet rostlinu zdravou (a živou), není složitá. Snažte se napodobit podmínky, jaké má ve své domovině.

sukulentů je jasné, že je budeme umisťovat na slunné místo a co nejméně zalévat, protože jejich přirozeným prostředím jsou pouště. Ale co si počít například s citrusy nebo palmami, jejichž přirozené prostředí je velmi proměnlivé? „Každá rostlina má své nároky specifické. Je proto vhodné se před pořízením konkrétní rostliny informovat o podmínkách pěstování a zvážit, zda jsou pro ni podmínky v daném bytě realizovatelné,“ vysvětluje Petr Novák ze společnosti Bauhaus a dodává: „Citrusy jsou subtropické ovocné dřeviny, které je možné v bytě úspěšně pěstovat. Pro zdárný vývoj a sklizeň je ale nutné je přezimovat v chladnější místnosti při teplotě cca 16 °C.“

Pozor na přehnanou zálivku

Univerzální doporučení na správné množství zálivky neexistuje. Vždy se řiďte štítkem, který je k rostlině přidáván. Obecně platí, že čekání, dokud neuvadne, rostlinu stresuje. Příliš mnoho vody zase udusí kořeny a zabrání jim v získávání klíčového kyslíku. Existují dva snadné způsoby, jak zkontrolovat požadovanou vlhkost:

  • Zapíchněte prst do půdy, dokud neucítíte vlhkost. Pokud suchou zeminu ucítíte hned na vrchu, je čas na zálivku. Nemůžete udělat chybu!
  • Řiďte se váhou. Voda je těžká a suchý květináč tak bude logicky mnohem lehčí než ten s dobře zalévanou hlínou. Po pár „potěžkáních“ už dokážete tuto změnu dobře odhadnout.

Tip: Některé tropické rostliny jsou citlivé na soli a minerály rozpuštěné v kohoutkové vodě, které mohou spálit jejich kořeny. Květiny proto zalévejte vždy odstátou vodou, nejlépe vlažnou. Studená nebo chlorovaná voda může způsobit šok a poškození.

Foto: Followtheflow, Shutterstock.com

Pozor na přílišnou zálivku. Než to vychytáte, řiďte se barvou listůFoto: Followtheflow, Shutterstock.com

Světlo pro tropické rostliny

I v tomto ohledu se jedná o velmi individuální disciplínu. I když splníte všechno, co je uvedeno na štítku, může se vám zdát, že rostlina není zrovna ve formě. Věnujte pozornost těmto signálům:

  • Bledé nebo žloutnoucí listy

Může to mít dvě příčiny – buď je půda příliš mokrá, nebo příliš suchá. Upravte podle toho svůj plán zalévání a brzo byste měli vidět zlepšení. Další možností je, že rostlina nedostává dostatek slunečního světla. Přemístěte rostlinu blíže k oknu nebo jinému zdroji přirozeného světla.

  • Hnědé skvrny na listech

Rostlinu hned přemístěte na stinné místo, protože je to známka spálení přílišným přímým světlem. Na vině ale mohou být i mouční brouci. V takovém případě postříkejte insekticidním mýdlem a pečlivě sledujte případné další známky napadení.

  • Povadlé listy

Nejpravděpodobnějšími viníky jsou buď nedostatek slunečního světla, nebo přemokření. Zkontrolujte, zda má rostlina přístup ke světlu, a upravte plán zavlažování (nezapomeňte, že méně vody je u tropických rostlin obvykle lepší). Pokud jsou povislé listy doprovázeny změnou barvy nebo uvadáním, může být na vině hniloba kořenů – v takovém případě budete muset rostlinu přesadit.

Foto: Andriana Syvanych, Shutterstock.com

Rostlinu s jasně žlutými listy umístěte blíže ke světlu, pomůže toFoto: Andriana Syvanych, Shutterstock.com

Trpělivost ovoce přináší

V nabídkách obchodů seženete téměř všechno. Palmy vnesou do prostoru celoročně sytou zeleň. Jestliže je pro vás podstatná spíše vůně, zvolte citrusy, které byt provoní, ať už v době květu nebo následně plodů. Stromky začínají plodit obvykle až po pátém roce. Olivovníky potěší nevšední korunou, ale taktéž plody s širokým využitím v kuchyni. Ani zde ale nečekejte zázraky hned. „Plodů olivovníku se dočkáte po pěti letech, mezitím vás pravidelně od května do června potěší bílými květy. Pro bohatou a zdravou úrodu je potřeba rostlinu na jaře prostřihávat. Zbavte se především suchých a ve špatném směru rostoucích větví. Nikdy však nezkracujte o více než 20 cm, rostlinu byste mohli poškodit a plodů byste se nedočkali,“ říká Petr Novák.

Chcete plody hned? Musíte si připlatit

Jak už bylo zmíněno výše, když si nyní koupíte malou rostlinku, nedočkáte se čerstvé mandarinky hned. Pokud byste ale přesně po tom toužili, i to je možné. Musíte však sáhnout hlouběji do kapsy. „Ceny se odvíjejí především od velikosti a stáří rostlin. Malé a mladé rostliny lze pořídit v řádu stokorun. V sortimentu jsou i letité vzrostlé olivovníky s prodejní cenou v řádu desítek tisíc. Ale zákazník si pořízením vzrostlé rostliny v podstatě kupuje čas, který je ke kultivaci takto staré a velké rostliny nutný,“ vysvětluje odborník.

Péče o tropické pokojové rostliny vyžaduje trpělivost i pokusy a omyly – ale s těmito tipy a tipy na řešení problémů v ruce byste měli být schopni dostat své krásné pokojové rostliny zpět do špičkového stavu a udržet je.

Načítám