Hlavní obsah

Pokojovky potřebují speciální substrát! Namíchejte si svůj vlastní, aby se jim dobře dařilo

Foto: RESTOCK images, Shutterstock.com

Foto: RESTOCK images, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokojové rostliny tvoří jakýsi malý biotop a vnášejí domů kousek přírody. Každá má vlastní nároky na prostor, světlo, zálivku nebo hnojení. A také je nutné přemýšlet, v čem je pěstovat. Používat pro pokojovky univerzální substrát nebývá vždy ta nejvhodnější volba.

Článek

Chystáte se přesazovat nebo množit některou ze svých pokojových rostlin? Nejsnazší cesta je koupit již hotový namíchaný substrát. Vždy však musíte sáhnout po tom, který je určený přímo pro daný druh! Pěstujete aloe vera nebo tlustici? Pak zvolte substrát pro kaktusy a sukulenty, a když přesazujete orchideje, použijte substrát přímo pro ně.

Jaký substrát pro pokojové rostliny?

Kupovaný univerzální substrát není všechno. Jaké další možnosti máte? Pokud si přejete pustit se do pěstování pokojovek naplno, určitě zvažte míchání vlastního substrátu (nebo i více typů) na míru.

Jak namíchat substrát pro pokojovky

Nejčastější poměry u substrátů se mohou drobně lišit podle konkrétních druhů rostlin.

  • Pro zelené pokojovky: 50 % kokosového substrátu (můžete přidat i rašeliník nebo cocochipsy), 40 % kompostu, 9,5 % perlitu, 0,5 % hnojiva
  • Pro kaktusy a sukulenty: 65 % univerzálního substrátu nebo zeminy, 25 % písku, 10 % perlitu
  • Pro orchideje: 40 % cocochipsů (kokosových kousků), 30 % kůry, 20 % rašeliníku, 10 % keramzitu nebo perlitu (podle velikosti kořenů)

Z čeho se míchá substrát pro pokojovky

Různé skupiny rostlin mají různé požadavky na půdu a tím, že budete mít k dispozici jednotlivé složky, budete schopni přesadit téměř jakoukoli rostlinu a dopřát jí kvalitní podmínky. Jaké základní suroviny byste měli mít po ruce?

1. Kompost, zemina, univerzální substrát

Kompost je základ všech substrátů. Osahuje živiny potřebné k růstu a měl by být z výroby ošetřen proti škůdcům a chorobám (na rozdíl od domácího). Využít lze také zeminu nebo alespoň univerzální substrát pro pokojové rostliny, který obsahuje vysoký podíl kompostu.

2. Kokosový substrát a cocochipsy

Kokosový substrát je velmi lehký a dobře propustný, je vyráběný z kokosových vláken. Je vhodné přimíchat ho do substrátu pro většinu tropických rostlin, jako jsou různé palmy, monstery, filodendrony nebo třeba oblíbené šplhavky (šplhavnice). Cocochipsy neboli kokosové kousky jsou nahrubo nasekané kokosové ořechy a často se využívají při pěstování orchidejí, je však třeba je před použitím pořádně proprat.

3. Písek

Písek využijete nejvíc při pěstování kaktusů a sukulentů, ale může pomoci i při boji proti některým škůdcům: když nasypete silnější vrstvu písku na substrát, jejich larvy se nedostanou na povrch a dospělci zase nenakladou dovnitř vajíčka.

Foto: Elzloy, Shutterstock.com

Kokosové ořechy využijete při pěstování pokojovek hned v několika podobáchFoto: Elzloy, Shutterstock.com

4. Inertní média

Perlit provzdušňuje a odlehčuje půdu, přidává se při míchání téměř každého druhu substrátu. Stejně tak působí i další inertní média.

5. Kůra stromů

Nasekaná kůra zadržuje vlhko a zároveň umožňuje proudění vzduchu a průchodu světla ke kořenům, proto je ideální pro orchideje.

6. Hnojivo

Různá organická hnojiva podporují růst, ale vždy je přidávejte podle konkrétní potřeby jednotlivých pokojovek.

7. Rašeliník

Jedná se o speciální druh mechu, který dobře zadržuje vodu a podporuje růst rostlin.

Inertní média jako substrát | Hydroponie

Jedná se o materiály, které nenesou žádné živiny. Patří mezi ně například keramzit, perlit či čedičová vata. Inertní média se používají k hydroponickému pěstování. Rostlina je místo v substrátu zakořeněná v inertním médiu a živiny se jí dodávají pouze pomocí živného roztoku. Výhodou je snížení rizika chorob a škůdců, kteří se v substrátech běžně vyskytují, dále odpadá potřeba klasického zalévání pokojovek. Je ovšem nutné znát přesné nároky každé rostliny a pravidelně kontrolovat hodnoty roztoku (například pH). Existují i speciální dávkovače, které tuto zodpovědnost převezmou za vás.

Načítám